Sterk passasjervekst på sporvei

Kollektivtransporten hadde 6,2 millioner flere påstigninger i 2. kvartal 2017 enn i samme kvartal året før – en samlet økning på 4,1 prosent. Sporvei hadde den sterkeste passasjerveksten, viser nye tall fra SSB.

Med 3,7 millioner flere påstigninger i 2. kvartal 2017 hadde sporvei/forstadsbane en passasjervekst på 9,1 prosent sammenlignet med samme periode året før. Bussnæringen økte med 4,2 prosent, mens bruken av passasjerbåt var nesten uendret, viser statistikken Kollektivtransport.

Flere aktører melder om økt bruk av automatisk passasjertelling i 2017. Dette må tas i betraktning ved sammenligning av passasjertall bakover i tid.

Sterk økning i billettinntektene

Samlede billettinntekter økte med 383 millioner, eller 12 prosent, fra 2. kvartal 2016 til samme periode i 2017. Nesten 40 prosent av den økte brukerbetalingen gikk til bussnæringen, mens båtnæringen bare tok inn 3,3 prosent mer.

Mest nærliggende forklaringer på økningen for bussnæringen er økte priser, lengre reiser eller mindre bruk av periodebilletter.

Store fylkesforskjeller

Av 90 millioner passasjerer med fylkeskommunale bussruter var 13 prosent gratis skoleskyss. I Nord-Trøndelag var 83 prosent elevreiser, mens i det sammenslåtte «kollektivtransportfylket» Akershus og Oslo utgjorde dette bare 1,2 prosent. I Oslo påvirkes andelen av at det er den enkelte skole som kjøper skyssen, og disse regnes derfor som ordinære reiser i undersøkelsen.

I Sogn og Fjordane er gjennomsnittlig billettinntekt per påstigning 38 kroner, omtrent 3 ganger så mye som i Hordaland. Dette tyder på lengre reiser og mindre bruk av periodekort i Sogn og Fjordane, men noe av forskjellen kan også komme fra takstforskjeller.