Vannet stiger langs Topdalselva på Tveit i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixMøllevannsveien på Grim i Kristiansand flommer over. Normalt ligger bekken under sykkelbanen. Et par personer benytter anledningen til å bade med badering langs sykkelstien som nå er blitt en liten elv. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixEt hus er delvis tatt av et jordras på Tveit utenfor Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Flere jordras og mye flom på Sørlandet

Politiet og brannvesen i Agder jobber på spreng i fylket der elver flommer over, veier er stengt og flere hus er isolert på grunn av jordras. 

– Det har i løpet av natten vært et utall meldinger om flom og oversvømmelser, blant annet om vann i kjellere og biler som har blitt stående fast, skriver politiet i Agder politidistrikt på Twitter klokken 6.30 søndag morgen.

Konsekvensene av det omfattende uværet fortsatte å prege Agder-fylkene utover morgenkvisten, spesielt ved Kristiansand, Vennesla og Froland.

–Det er her vi får klart flest henvendelser fra nå, sier operasjonsleder Eivind Formo til NTB.

Flere jordras

Lørdag kveld klokken 23 meldte politiet at det hadde gått et jordras ved Lindhei i Vennesla. Et hus ble innesperret, men ingen ble skadd.

På morgenkvisten søndag måtte brannvesenet hjelpe til med å evakuere noen beboere på Samkom i Vennesla, der en elv stiger faretruende. Ved Ruenessletta i samme kommune gikk et nytt jordras ved 8-tiden søndag morgen.

Fædrelandsvennen skriver også om flom og to jordras ved Strai utenfor Kristiansand, der en beboer sier at hun frykter at garasjen hennes skal rase ut. Etter anbefaling fra NVE besluttet politiet senere at tre hus ved Setesdalveien i Øvre Strai må evakueres.

– Med tanke på det som kommer av uvær det neste døgnet er vi redd disse husene skal rase. De står på kvikkleire av høyeste faregrad, sier politiets innsatsleder Hans Waage til avisen.

Etterlengtet pause

Meteorologisk institutt melder at nedbøren tar en etterlengtet pause søndag formiddag, men at den vil komme tilbake utover ettermiddagen og kvelden.

Politiet benyttet anledningen til å dra ut til Mosby og Vennesla for å se på skadene i dagslys søndag morgen. Tross mye vann i kjellere, elver og bekker er det verste foreløpig unngått.

–Foreløpig har det ikke vært meldt om noen personskade etter uværet, og det er heller ingen som har mistet huset så vidt vi vet, sier Formo.

Uværet har imidlertid ført til at flere husstander er uten strøm, og det har også ført til at minst tolv veier i Agder-fylkene er stengt på grunn av oversvømmelser.

Problemene har også rammet kollektivtrafikken. Dalane stasjon på Sørlandsbanen var stengt søndag morgen på grunn av store vannmengder, men stasjonen ble åpnet igjen kort tid etter.

En time senere melder Bane Nor om nye problemer.

–Strekningen mellom Kristiansand og Vennesla er stengt for trafikk pga. strømproblemer. Vi jobber med å rette feilen, men vet ikke hvor lang tid det vil ta, skriver Bane Nor i en pressemelding.

Kan bli verre

Det er ventet store nedbørsmengder også det neste døgnet, og vannstanden kan komme til å øke ytterligere, ifølge fylkesberedskapssjef Yngve Årøy i Agder.

– Flomsituasjoner har et etterslep, så vi må være forberedt på at situasjonen kan forverre seg utover dagen. Vi får et nytt nedbørsystem innover landsdelen i natt slik at vi får mer vann i vassdragene og i en allerede mettet grunn. Vi må påregne utfordringer i dag og i morgen, sier han til NRK.

NVE har advart om at det kan komme over 200 millimeter nedbør innen mandag morgen. Det meste av nedbøren er ventet sør i fylkene på Sørlandet. Vannføringen vil stige kraftig, og rødt nivå kan bli nådd i flere vassdrag i løpet av helgen og fram til mandag.

NVE mener Mandals- og Arendalsvassdraget er mest utsatt. Det er ikke ventet at vannføringen i Otra vil nå rødt nivå.

Veitrafikksentralen har en detaljert oversikt over alle stengte veier i fylkene.