Kristoffer Eide Hoen, direktør for analyse i Veidekke.

Veidekkes konjunkturrapport: Utflating etter tre år med sterk vekst

Etter tre år med markant oppgang er det nå tegn til en utflating i det skandinaviske bygg- og anleggsmarkedet, i all hovedsak som følge av et taktskifte i boligmarkedet i Oslo og i Stockholmregionen.

- Det har vært mye oppmerksomhet og støy rundt boligmarkedet. Vi mener derfor det er viktig med en analyse av hva som skjer framover. Mye av den utflatingen som skjer nå, er en korreksjon av 2016, som var et unormalt år med kraftig vekst. Nå kommer vi mer tilbake til normalen, sier Kristoffer Eide Hoen, direktør for analyse i Veidekke ASA, til Byggeindustrien.

Hoen, som onsdag presenterte Veidekkes konjunkturrapport, mener at en nedkjøling i boligmarkedet kan være bra vurdert i et langsiktig industrielt perspektiv.

- Totalmarkedet for bygg og anlegg i Skandinavia fremstår fortsatt som sterkt selv om veksten vil flate ut i 2018 og 2019, og spesielt anleggsmarkedet ligger an til en god utvikling fremover, sier han.

Norge: Fortsatt sterkt marked selv om boligsegmentet flater ut

Hoen påpeker at det norske bygg- og anleggsmarkedet ser sterkt ut fremover selv om boligmarkedet er ved et vendepunkt som etter hvert vil gi nedgang i produksjonsvolumene.

- Produksjonsvolumer og ordrereserve har fortsatt å øke hos entreprenørene, mens nyboligsalget har gått så mye ned at det ligger an til et omslag i produksjonsvolumene om tre til fire kvartaler. På grunn av boligsegmentets store betydning i totalen forventer vi at den første nedgangen i samlet B/A-produksjonsvolum siden 2009, vil komme i 2019, forklarer han.

- Gyllent hjørne av verden

Arne Giske

Konsernsjef Arne Giske i Veidekke sier at en utflating i boligmarkedet er å forvente etter flere år med sterk oppgang.

- Ingen trær kan vokse inn i himmelen. Boligmarkedet har hatt en voldsom vekst, både innen pris og aktivitet. Nå ser vi en utflating, og i det totale samfunnsmessige bildet tror vi det er en grei utvikling, sier han til Byggeindustrien.

Giske sier han på ingen måte bekymret over utviklingen.

- Markedene våre totalt sett er veldig gode, både innen bygg og anlegg. Innen bygg er det regionale forskjeller, med sterk aktivitet på Sør-Østlandet og Midt-Norge. Det er et noe vanskeligere marked på Sør-Vestlandet, sier han.

- Så dere ser fortsatt optimistisk på utviklingen framover?

- Vårt marked i Skandinavia er et gyllent hjørne av verden, og det er et betydelig behov for tjenestene vi kan levere. Det er stabile makroøkonomiske forhold, med synkende arbeidsløshet, lav rente og god økonomi i husholdningene. Selv om etterspørselen i enkelte sektorer og geografier vil variere, er utsiktene gode totalt sett, sier han.

Kristoffer Eide Hoen påpeker at boligmarkedet kun utgjør 25 prosent av virksomheten til Veidekke.

- Utsiktene for de resterende tre fjerdedelene av virksomheten vår ser fortsatt lovende ut. Investeringer innen både offentlige og private yrkesbygg holder seg stabilt, med vekst i flere segmenter. Når det gjelder anlegg er det også gode veksttakter innen både vei og jernbane, sier han.

Sverige: Samlet sett et sterkt marked ut 2019 selv om veksten vil avta

Optimismen i svensk bygg- og anleggsbransje er fortsatt høy og ordresituasjonen er sterk.

Bedrifter og offentlig sektor har offensive investeringsplaner, og etterspørselen etter boliger holder seg god. Nyboligsalget har imidlertid normalisert seg etter et sterkt 2016, og dette vil medføre noe lavere igangsetting fremover.

- Etter flere år med usedvanlig sterk vekst vil noe avmatning i 2018 og en svak aktivitetsnedgang i 2019 trolig være sunt for bransjen samlet sett. Vi forventer at produksjonsveksten i boligsegmentet snur til en moderat nedgang ved inngangen til 2019, fortsetter Eide Hoen.

Danmark: Vekst fra lavt nivå

Det danske bygg- og anleggsmarkedet er i en positiv utvikling, men fortsatt primært er drevet av veksten i boligsegmentet.

- Vi forventer at veksttakten i boligsegmentet vil holde seg høy ut 2019. Videre viser arealledigheten innen kontor og varehandel nå en fallende trend, hvilket er svært positivt. Det ser omsider ut til at det løsner i det danske byggmarkedet, avslutter Kristoffer Eide Hoen.