Arkitekt foreslår Picassos «Fiskerne» som 22. juli-minnesmerke

Arkitekten Bernt Johan Scheffler foreslår å la Picassos «Fiskerne» bli stående i Regjeringskvartalet som en minnetavle for 22. juli-ofrene.

– Ideen er at Picasso-verket «Fiskerne» ikke flyttes selv om Y-blokken skulle bli revet, men forblir på nøyaktig samme sted som i dag, sier den pensjonerte sivilarkitekten til Aftenposten.

Han mener at ved å sikre kunstverket med et fundament merket med navnene til de omkomne etter 22. juli-terroren, omkranset av en vannspeil, vil Oslo få det nasjonale minnesmerket byen trenger.

Byantikvar Janne Wilberg har sett tegningene og er positiv til ideen.

– Dette er veldig interessant. Jeg har faktisk introdusert løsningen tidligere. Hvis vi ikke får tatt vare på Y-blokken, så ville det vært en god idé å utvikle en liten del av bygningen til et minnested, sier Wilberg.

Regjeringen har vedtatt at Y-blokken skal rives, noe som har skapt stor motstand fra en rekke hold. Leder i Den nasjonal støttegruppe etter 22. juli, Lisbeth Røyneland, ønsker ikke å kommentere forslaget.

– Kommunal- og moderniseringsdepartementet har sendt et oppdragsbrev til Statsbygg vedrørende det midlertidige nasjonale minnestedet. Det er det vi konsentrerer oss om nå, sier hun.