<p>GIGANTISK: Akvariet ved Rolfsbukta vil bli et landemerke på Fornebu, plassert i sjøkanten like ved Sjøflyhavna kro. Bak til høyre er Statoilbygget, i midten bak er Scandic Fornebu og til venstre den nederste bebyggelsen i Rolfsbukta. Illustrasjon: Haptic Architects/MIR</p>Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog og Olav H. Selvaag presenterer planene for akvariet på Fornebu. Foto: Svanhild BlakstadSelvaag ønsker å bygge et akvarium ved Sjøflyhavna på Fornebu. Slik vil det se ut fra sjøsiden. Illustrasjon: Haptic Architects/MIRIllustrasjon: Haptic Architects/MIR- Målet er at akvariet skal bli en attraksjon av internasjonal klasse, sa Olav H. Selvaag da han presenterte planene for området, som har fått navnet Fornebu Brygge. Foto: Svanhild BlakstadFra avdukingen av akvarieplanene, ved Olav H. Selvaag og Lisbeth Hammer Krog. Foto: Svanhild BlakstadOrdfører Lisbeth Hammer Krog i Bærum og administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig er begeistret for akvarieplanene. Foto: Svanhild BlakstadLisbeth Hammer Krog, Baard Schumann og Olav H. Selvaag. Foto: Svanhild BlakstadOlav H. Selvaag. Foto: Svanhild BlakstadPå dette området like ved Sjøflyhavna kro skal det 10.000 kvadratmeter store akvariet bygges. Foto: Svanhild BlakstadIllustrasjon: Haptic Architects/MIRIllustrasjon: Rodeo arkitekter

Selvaag bygger Nord-Europas største akvarium på Fornebu

Selvaag ønsker å bygge et akvarium på mer enn 10 000 kvadratmeter ved Sjøflyhavna på Fornebu. - Dette blir Norges nasjonale akvarium, et arkitektonisk smykke og en kunnskapsattraksjon i verdensklasse, sier Olav H. Selvaag.

Med et areal på mer enn 10 000 kvadratmeter og over sju millioner liter vann kommer akvariet til å bli Nord-Europas største. Den blå planet i København har rundt en million besøkende hvert år. Selvaags mål er at bygget skal bli en ledende attraksjon og et kraftsentrum for forskning og kunnskap.

- I tillegg til sunne politiske ideer og idealer er det havet som har lagt grunnlaget for det fantastiske velferdssamfunnet vi har i dag, og formet oss som nordmenn. Som nasjon hadde vi ikke eksistert uten havet. Likevel har vi ikke et nasjonalt akvarium, det er det på tide at vi får. Nå har vi en historisk mulighet. Vi skal skape et fantastisk akvarium som blir en av landets vakreste og ledende attraksjoner og et kraftsentrum for forskning og kunnskap. Dette blir Norges nasjonale akvarium, sier Selvaag i en pressemelding.

Turistmål

Selvaag sier at målet er at akvariet skal bli en attraksjon av internasjonal klasse til glede for Fornebu, Bærum, Oslo, hele Østlandet, Norge og for alle som kommer til Norge.

- Selve bygget er et arkitektonisk smykke og skal bygges i en kvalitet som vil løfte Bærum og Norge som turistmål. Et vakkert og lavmælt signalbygg tilpasset norsk skjærgård og som speiler overgangen mellom land og hav. Det skal stå seg gjennom tidene til glede for alle oss og kommende generasjoner.

Del av sentrumsutvikling

Etter at Selvaag Bolig kjøpte det 80 mål store Koksa-området på tampen av 2016, dukket akvarieplanene opp som en spennende mulighet - etter at Selvaag tidligere hadde ønske om å bygge akvarium på Tjuvholmen.

Baard Schumann, administrerende direktør i Selvaag Bolig. Foto: Svanhild Blakstad

– Fornebu har ikke noe sentrum i dag, og det ønsker vi å utvikle i dette området. Akvariet vil derfor bli en naturlig del av sentrumsutviklingen, og vi tror det kommer til å bli en stor attraksjon både for besøkende i Oslo-regionen og ikke minst for innbyggerne i området, sier administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig, til Byggeindustrien.

Koksa-området vil dermed bli tyngdepunktet på Fornebu, med blant annet endestasjon for T-bane og inntil 2 000 boliger og næringsarealer..

Begeistret ordfører

Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog mener at akvariet passer godt inn i kommunens planer for Fornebu.

- Jeg er stolt og glad på vegne av Fornebu og hele Bærum for at vi kan få en nasjonal attraksjon som Nord-Europas største akvarium. Fornebu er det rette stedet for et akvarium, det passer godt inn i våre planer for «fantastiske Fornebu». Plasseringen er ideell med nærheten til den kommende T-banen og rett ved hurtigbåtkaia, sier Hammer Krog..