Nå blir det snart snø hele året

I Norge har vi opp gjennom historien stort sett vært godt vant med snø i vinterhalvåret - også i mer lavtliggende strøk. Dette har de senere årene begynt å endre seg, noe som dermed også åpner opp for helt nye forretningsområder.

For 20-30 år siden ville nok mange sett rart på deg om du fortalte om et innendørs anlegg for langrenn og ulike alpinaktiviteter i Norge. Slik er det ikke lenger. Nå er man i ferd med å realisere et stort innendørs skianlegg under tak – like utenfor Oslo. I norsk sammenheng er dette enestående og det er første gang vi skal kunne få muligheten til å spenne på oss skiene og bruke dem til vinteraktivitetene vi nordmenn elsker mest – under tak og med sikre snøforhold.

Nå skyldes denne storsatsingen selvsagt ikke utelukkende mangel på snø i lavlandet i vinterhalvåret. Innendørs vinteranlegg finnes flere steder i verden, blant annet i Dubai – og der har vel mangelen på snø i vinterhalvåret ikke vært den utløsende faktor. Men det er rett og slett blitt slik at stadig flere ønsker å kunne ta i bruk skiene og føle et snev av vinter uansett vær og føreforhold på utsiden. Dette er et tilbud som vil kunne bli populært både for barnefamilier, de profesjonelle utøverne med ski på bena – og ikke minst i eventmarkedet for næringslivet. Nå får alle de som synes ski er spennende snart altså muligheten til å ta dette i bruk – i det som skal bli verdens største innendørs vintersportanlegg.

Det legges opp til en langrennsløype på to kilometer og et alpinanlegg på 500 meter – med et fall på 40 meter. Dette burde faktisk være nok til at vi kan få hentet ut skigleden både om snøen mangler vinterstid, eller om man kommer fra stranda noen timer tidligere og heller vil oppleve noe helt annet midt på varmeste sommeren.

Om dette nye skianlegget blir bygget på en slik måte at vi faktisk vil kunne få godfølelsen av å spenne på oss skia - og samtidig kunne bruke anlegget til en god treningsøkt – vil denne satsingen ha store muligheter til å lykkes. Nå skal det satses milliardsummer på hele anlegget – og det trengs dermed bra med besøkende for å holde anlegget i gang, ikke minst med tanke på driftsutgiftene som også vil ligge i et slikt anlegg – året rundt.

Om investorene lykkes, skal vi heller ikke se bort fra at lignende satsinger kan etableres andre steder i landet. Det er selvsagt kostbart å gjennomføre slike investeringer, men vi nordmenn er nok villige til å betale ganske mye for skigleden også.

Satsingen, som enkelt og greit har fått navnet SNØ, skal etter planen åpne dørene i 2019. Vi vil tro mange da vi står i kø for å teste anlegget. Så får vi håpe det blir litt mindre kø etter hvert som anlegget får kjørt seg inn, slik at man ikke må gå oppå hverandre når anlegget har vært i drift en periode. Man kan selvsagt ikke forvente å oppleve friheten som lange fjellvidder kan gi – men det vil definitivt kunne gi skidestinasjonen Norge en helt ny dimensjon. Og da sannsynligvis helt uten smøreproblemer.