Svein Sulland (t.v.) og Sindre Larsen.

Artikkelserie fra Advokatfirmaet Selmer: Tiltransport av prosjekterende?

Advokatfirmaet Selmer gir i høst løpende utgi korte artikler innen entrepriserett. Artikkelserien tar utgangspunkt i livsløpet i entrepriseprosjekter, og vi befinner oss nå i kontraheringsfasen. Temaet for denne artikkelen er tiltransport av prosjekterende.

Innlegg av:

Advokat Svein Sulland og advokatfullmektig Sindre Larsen.

Det er vanlig at byggherren engasjerer ulike rådgivere og prosjekterende i en forprosjektfase før han inngårentrepriseavtale med en totalentreprenør. Dersom byggherren planlegger å inngå en totalentreprise på et senere tidspunkt, vil totalentreprenøren kunne ha sine egne rådgivere og byggherren kan miste kontrollen over disse.

For at byggherren skal kunne fortsette å ha kontroll med hvilke aktører som deltar i prosjektet, inneholder NS 8407 i pkt. 13 en mekanisme for å overdra avtalen med de prosjekterende direkte til totalentreprenøren, slik at disse blir underleverandører for totalentreprenøren i et slags arrangert ekteskap.

En grunnleggende forutsetning for at slik tiltransport kan skje, er at det er avtalt med totalentreprenøren på forhånd. Dersom byggherren vil slippe å stille sikkerhet til den prosjekterende, er det også en fordel å avtale dette med den prosjekterende på forhånd.

Virkningen av tiltransporten

Ved tiltransporten trer totalentreprenøren inn i byggherrens sted i kontrakten med den prosjekterende. Dette innebærer at totalentreprenøren har full og eksklusiv instruksjonsrett over den prosjekterende. Selv om det lett kan være fristende for byggherren å kommunisere direkte med sin tidligere rådgiver, er det viktig at partene innretter seg etter den nye kontraktsstrukturen etter tiltransporten. Det er totalentreprenøren som skal betale vederlaget til og håndtere endringer og tilleggskrav fra den prosjekterende. Om byggherren blander seg inn i forholdet mellom den prosjekterende og totalentreprenøren, vil dette kunne innebære et kontraktsbrudd, som blant annet kan gi totalentreprenøren rett til vederlagsjustering.

Fra og med tiltransporten vil totalentreprenøren få fullt ansvar for kvaliteten og fremdriften for den prosjekteringen rådgiveren utfører, slik totalentreprenøren har for alle sine kontraktsmedhjelpere. Dersom totalentreprenøren også skal overta ansvaret for riktigheten av tidligere prosjektering, må dette skje gjennom en avtalt risikoovergang.

På ett punkt sitter imidlertid byggherren igjen med risikoen for den prosjekterendes gjennomføring. Ved konkurs eller pengemangel hos rådgiveren vil byggherren være ansvarlig overfor totalentreprenøren, med mindre totalentreprenøren var kjent med problemene på tidspunktet for tiltransporten.

Viktig å gi korrekte opplysninger

Ved tiltransport fratas entreprenøren muligheten til selv å velge sin kontraktspart og forhandle vilkårene for kontrakten. Det er derfor viktig at entreprenøren får fullstendige og korrekte opplysninger om sin nye kontraktsmotpart og den avtalen som skal tiltransporteres.

Protokollen til NS 8407 nevner særlig at det skal gis opplysninger om hvem som skal tiltransporteres, de ytelser som inngår, hvilken vederlagsmodell som er avtalt, kontraktsvilkårene, avtalt fremdriftsplan, forsikringsattest og status på leveranser. I den grad byggherren kjenner til andre forhold av betydning for entreprenøren, forutsettes dette også opplyst.

Dersom byggherren gir manglende eller feilaktige opplysninger kan dette gjøre prosjektgjennomføringen vanskelig, men det kan også føre til erstatningsansvar og i verste fall heving av entreprisekontrakten.