Kistefossdammen barnehage

DCIM\100MEDIA\DJI_0071.JPGDCIM\100MEDIA\DJI_0069.JPGDCIM\100MEDIA\DJI_0070.JPG

Fremtiden tilhører de yngste, derfor ligger det en del symbolikk i at Norges første offisielle plusshus er en barnehage i Heggedal.

Fakta

Sted: Heggedal

Prosjekttype: Barnehage

Bruttoareal: 1.460 kvm

Byggherre: Asker kommune

Kostnadsramme: 76,6 millioner kroner

Totalentreprenør: NCC Norge

Kontraktssum eks. mva.: 45 millioner kroner

SHA-koordinator utførelse: Roar Jørgensen

Arkitekt: Christensen & Co

LARK: Lassen Landskab

Rådgivere: RIB: WSP Engineering | RI Energi, RIV, RIVA, RIE, RI Energi: Moe | RIBR, RIAku, RI Miljø: COWI | RIG: Multiconsult | Uavhengig kontroll Bygningsfysikk, konstruksjons- og brannsikkerhet: Rambøll

Underentreprenører og leverandører: Massivtre: Splitkon | Elektro: O.H. Ask | Rør: VITO | Ventilasjon: Bryn Byggklima | Byggevarer: Optimera | Flislegger: Mjøndalen Mur og Puss | Blikkenslager: Buskerud Blikk | Byggtapetsering: Oslo Tapet og Gulvbelegg | Maler: Criab | Branntetting: Firesafe | Stillas: Scan Stillas | Vinduer: Lian Trevarefabrikk | Innerdører og ståldører: Daloc | Aluminiums ytterdører: Norske Metallfasader | Ytterdører: Swedoor / Jeld-Wen | T-profil himling og lydabsorbenter: Modulvegger | Leveranse utebod: Byggmester Skaatun | Stål- og metallarbeid: Øiseth Montasje | Maskinentreprenør: Carl C. Fon | Lås og beslag: Kaba | Anleggsgartner: Anleggsgartnermester Tranby | Oppmåling: OMS Oppmåling

Kistefossdammen barnehage har 100 barn fordelt på seks avdelinger, og ligger i tråd med statlige retningslinjer i miljøriktig tasseavstand et par hundre meter fra jernbanestasjon i nord. Det er ikke bare egenskapene, men også barnehagens arkitektur som skiller seg umiddelbart ut fra andre omsorgsbygg. 11 sterkt definerte og sørvendte takhatter med til sammen 320 kvadratmeter sol-cellepaneler vitner på langt hold om miljøbevissthet og samfunnsansvar.

Høy ambisjon

– Byggingen ble vedtatt i kommunestyret i 2014 som et forbildeprosjekt i FutureBuilt, med ambisjon om å realisere det som et plusshus. Kravet fra FutureBuilt innebærer at vi skal redusere klimagassutslippet fra transport, energi- og materialbruk med 50 prosent i forhold til et bygg med konvensjonelle løsninger, sier Asker kommunes prosjektleder, Vidar Nyhus.

Etter at bygget sto ferdig og nye beregninger av klima-regnskapet foreligger, ligger barnehagen langt foran kravet, og ser ut til å oppnå hele 60 prosent reduksjon totalt.

Kistefossdammen barnehage er det første offisielle plusshuset i Norge. For å regnes som plusshus, må vi produsere 2 kWh per kvadratmeter BRA per år. De tre energibrønnene og solcellene skal gi minst 2.600 kWh per år, forklarer Nyhus.

– Forventet forbruk kontra forventet produksjon, tilsier at vi vil sitte igjen med en overproduksjon på 7.600 kWh i året. Da er det tatt med alt av forbruk; lys, hvitevarer, ventilasjon, pumpedrift med mer. Det er en teoretisk beregning i forhold til solcelledriften og den termiske energien fra geobrønnene. Vi er godt innenfor kravet til plusshus, men hvor mye vet vi jo ikke sikkert før etter ett eller to års prøvedrift, understreker han.

Arkitektkonkurransen ble satt i gang juli/august 2014, der var det med hele 36 søkere. Fem team ble med på veien videre. – Det var overraskende at så mange ble med. Vi tror det var utfordringen i FutureBuilt og plusshus som gjorde at så mange store arkitektkontorer og rådgiver-firmaer leverte inn sine forslag. Det er ikke sikkert en mer ordinær barnehage hadde oppnådd den samme interessen, sier Nyhus.

Vinnere ble de danske arkitektene Christensen & Co, rådgiverfirmaet MOE og Henrik Innovasjon med sitt forslag Solbyen våren 2015. NCC har lang erfaring med bærekraftige bygg, og gikk seirende ut i konkurransen om totalentreprisen med samspill, med sitt tilbud på 43 millioner kroner eksklusive avgifter. Den fysiske oppstarten var i april/mai 2016.

Materialvalg

Barnehagen er på 1.460 kvadratmeter og står på en luftet ringmur med trebjelkelag. Materialbruken er miljø- og klimavennlig; utstrakt bruk av tre med blant annet bindings-verksvegger og massivtre i takkonstruksjonene. Fasadene består av stående paneler med malmfuru og det er minimal bruk av betong i konstruksjoner. Alle materialer og byggevarer har godkjente miljø-deklarasjoner.

De skrånende takhattene er kledd med solcellepaneler på den ene siden, og har dagslysinnslipp ovenfra via store vinduer på den andre siden. Ventilasjonen er miljøeffektiv med en gjenvinningsgrad på 85 prosent.

Asker kommune har en kostnadsramme på 77,6 millioner kroner for prosjektet. Nyhus forteller at merinvesteringen med å bygge denne barnehagen kontra en ordinær TEK10-barnehage, er på cirka 8 millioner kroner. Hovedkostnaden ligger i arkitekturen og takhattene, som det koster å bygge, men som ikke kan tas med som kostnad i kvadrat-meterprisen. Hadde kommunen tatt dem med i arealoppsettet ville det ikke utgjort så stor forskjell.

Asker kommune regner med å få dekket inn deler av merinvesteringen gjennom lavere kostnader i drift av barnehagen. I tillegg er det gitt støtte fra Enova og Husbanken samt at det er en finansiering gjennom Kommunalbankens grønne lån med en gunstig rente.

– Vi må kjøpe strøm i deler av året, mens vi leverer strøm til nettet i andre deler av året. Denne strømmen får vi betalt for når den går ut på nettet igjen. Men, som nevnt, hvor mye som brukes på kjøpt energi vet vi ikke før etter et driftsår, presiserer Nyhus.

Energibevissthet

De 100 barna i Kistefossdammen barnehage vil tidlig få realfagsinspirasjon og bevissthet om sitt «eget» plusshus. Det er ikke bare via Asker kommunes SD-anlegg det faktiske forbruket kan leses av. – Det vil også bli montert skjermer i fellesarealer med energimålere der det på en enkel og forståelig måte synliggjøres strømproduksjonen for de minste, sier Nyhus.

Barnehagen i Heggedal har vakt stor interesse fra andre aktører. Både under selve byggeprosessen og nå i ettertid når den står ferdig.

– Men noe av tanken med å være et forbildeprosjekt i FutureBuilt er at vi skal dele kunnskap og vise andre hvordan de kan realisere tilsvarende prosjekter. Asker kommune har en bevisst miljøstrategi, her var det mye å hente som vi kan ha nytte av på et senere tidspunkt, avslutter Nyhus.


Flere prosjekter