Tilbyr pant på verktøy

Norsirk lanserer nå en tjeneste som gjør at aktører i byggenæringen tjener penger på verktøy som ikke lenger brukes.

- Verktøy er spesialavfall som har en verdi for den som eier det. Å la oss hente brukt verktøy handler om mer enn samfunnsansvar, det er smart prosjektstyring og lønnsom bedriftsøkonomi. Vi hjelper næringen å bli kvitt avfallet, og i mange tilfeller vil vi også betale for utstyret, sier administrerende direktør Stig Ervik i Norsirk i en pressemelding.

Hans selskap byttet i fjor navn fra Elretur, kjent som landets fremste aktør på miljøhåndtering av elektrisk og elektronisk utstyr (EE-avfall) med nærmere 20 års spesialkompetanse på området.

- De som «panter» verktøyet hos oss får inntekter på avfallet. Det er enkelt, smart, og man følger lover og regler. De som har avfall i form av verktøy ringer og bestiller et stort avfallssbur som plasseres på byggeplass. Til avtalt tid blir den hentet, og verktøyet blir en ressurs i avfallsstrømmen, forklarer han.

Verktøy er i denne sammenhengen det meste som går på strøm eller batteri. Dette kan være alt fra industrimaskiner store som hus og komponenter fra gamle sagbruk til håndverktøy som borremaskiner, driller, slipemaskiner, sveiseverktøy eller andre produkter av lignende art. Panteordningen er derfor relevant for hele byggenæringen siden alle byggeplasser av en viss størrelse har krav om avfallsplan og sortering av avfallet.

- Når man skal redegjøre for kildesortering av 60 prosent av avfallets vekt, er det ingen grunn til å la ubrukt utstyr ligge i veien på lageret, verkstedet eller byggeplassen. Defekt og utrangert verktøy hører hjemme i godkjente systemer for miljømessig korrekt gjenvinning, sier Ervik.

I tillegg til returordningen for EE-avfall, samler Norsirk også inn batterier og emballasje.