Ber byggherrer tenke ombygging

Rambøll slår et slag for transformasjon og ombygging av eldre bygg, på Oslo Urban Arena (OUA).

Siri Legernes i Rambøll.

Rådgiverselskapet benytter anledningen til å utfordre byggeiere og utbyggere til å tenke seg om før de river et bygg neste gang, fordi det finnes mange flere parameter å beregne verdi på, enn bare kroner og øre.

- Holdninger og manglende fantasi er en langt større trussel mot eldre bygg og byen vår, enn tekniske løsninger og umoderne planløsninger, påstår seksjonsleder for Plan & arkitektur i Rambøll, Siri Legernes.

Rambøll har etablert en eget «Task Force, Betong», en tverrfaglig ekspertgruppe innen rehabilitering og mulighetsevaluering.

- Når man ikke har nok kunnskap er det lettere å kun se begrensninger. «Det er for dyrt å rehabilitere» er blitt en etablert sannhet. Mange tror at nybygg er synonymt med bedre kvalitet, mer miljøvennlige løsninger og lett omsettelige leiligheter/kontorbygg. Disse mytene står for fall. En relativt godt bevart hemmelighet er at det er mange gode argumenter, økonomiske, miljømessige, sosiale og kulturelle, for å tenke seg om før man automatisk river et bygg. Hvis verden skal gå fremover, kan vi ikke fortsette å handle av gammel vane, legger hun til.