Rannveig R. Landet, direktør for energi og miljø i BNL.

Ønsker innspill til ny nasjonal handlingsplan for bygg og anleggsavfall

I disse dager har byggenæringen i samarbeid med avfallsbransjen ute en høring av forslag til ny Nasjonal handlingsplan for bygg- og anleggsavfall.

– BNL oppfordrer alle i byggenæringen med interesse for grønt skifte og sirkulær økonomi til å gi sine innspill til planen, sier Rannveig R. Landet, direktør for miljø- og energipolitikk i BNL og leder av NHP-nettverket i en pressemelding.

Landet peker på at siden årtusenskiftet har byggenæringen gjort store sprang i hvordan de håndterer byggavfallet. Fra å deponere over 80 prosent i 1998 går i dag bare 11 prosent til deponi. Til sammen energi- og materialgjenvinnes omkring 85 % av byggavfallet på nasjonal basis (SSB 2014).

Mens tidligere planer har hatt fokus på høy gjenvinningsgrad og forsvarlig håndtering av farlig avfall vil kommende plan ta opp avfallsreduksjon i tillegg.

– Dette er et stort, viktig, men også komplisert område å arbeide med. Mange er i gang, heldigvis. JMs arbeid er et godt bevis på dette. De går foran og har satt ambisiøse mål for seg selv; et eksempel til etterfølgelse, sier Landet

NHP-nettverket har foreløpig delt inn sitt arbeid med avfallsreduksjon i tre deler:

3-1: Prosjektering for lite avfall

3-2: Design for ombruk og gjenvinning – interiør (innvendige konstruksjoner og løsninger)

3-3: Design for ombruk – fasader og bæresystem

– Jeg oppfordrer, som leder av NHP-nettverket, alle som ønsker å bidra til avfallsreduksjon innen bygg, anlegg og eiendom om å gi sine innspill til den nye handlingsplanen. Den skal ferdigstilles i høst og skal vare til 2020. Det nærmer seg fristen for innspill, 30. september.

All offentlig informasjon og materiell som produseres av NHP-nettverket legges ut på www.byggemiljo.no. Der finner du også forslaget til ny handlingsplan, NHP4. Alt arbeid i NHP-nettverket skjer på dugnad fra bedrifter og organisasjoner innen BAE-næringen og avfallsbransjen.