Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / SCANPIX

To av tre overdragelser til landbruksformål

Det ble registrert 8 960 tinglyste overdragelser av landbrukseiendommer i 2016, av disse skulle 5 600 brukes til landbruk. Hver tredje overdragelse ble registrert som fritt salg, viser ny SSB-statistikk.

I 2016 ble om lag 4 prosent av landets over 184 000 landbrukseiendommer overdratt til ny eier, viser statistikken Overdragelser av landbrukseiendommer. For 1 500 av landbrukseiendommene ble det registrert mer enn én overdragelse, de fleste av disse var en kombinasjon av skifteoppgjør og tinglysing av retten til å sitte i uskiftet bo.

- Gjennomsnittlig kjøpesum for de 2 840 landbrukseiendommene i fritt salg var 2,2 millioner kroner. Gjennomsnittsprisen har steget 52 prosent fra 2010 til 2016, opplyser seniorrådgiver i Seksjon for primærnæringsstatistikk, Trond Amund Steinset i en pressemelding.

Han understreker videre at gjennomsnittlig kjøpesum over tid ikke kan brukes som noen prisindeks: – Det varierer mye fra år til år hva slags eiendommer som omsettes, og slike variasjoner gir store utslag i tallene, forklarer han.

Bebygde landbrukseiendommer i fritt salg og med bruksformål landbruk på skjøtet hadde en gjennomsnittlig kjøpesum på 2,5 millioner kroner i 2016.