Illustrasjonsfoto: JM

JM skal halvere avfall fra byggeplass

Byggebransjen ligger høyt når det gjelder avfallsmengder og JM gjennomfører derfor i hele Norden et prosjekt hvor målet er å minimere mengden avfall betydelig. 

Gjennom en omfattende prosess har selskapet gjennomgått hele kjeden for å finne ut når og hvorfor avfall oppstår. Arbeidet inngår i JMs langsiktige bærekraftarbeid der blant annet godkjent Svanemerke for alle boligprosjekter fra 1. januar 2018 inngår.

Siden 2010 har JMs byggeprosjekter gitt opphav til gjennomsnittlig 29 kilo avfall per kvadratmeter bruttoareal BTA. Det vil si summen av alle etasjeplans areal. Selskapet har som mål å halvere mengden byggavfall innen 2021, og for å komme dit har Caroline Isaksson, miljø- og bærekraftspesialist hos JM og prosjektleder for arbeidet med avfallsminimering, holdt totalt 30 workshoper i konsernet med medarbeidere fra ulike yrkeskategorier; fra innkjøpssiden og prosjekteringen til anleggsledere på byggeplassene. Også representanter fra materialleverandørene har deltatt.

Arbeidet startet med å identifisere de ti avfallsgruppene som genererer mest avfall.

Kjell Kvarekvål

– Armeringsjern er ett eksempel. I denne og i flere andre workshoper diskuterte vi blant annet viktigheten av å bestille riktig mengde og å være nøye med bestillingene til leverandørene, forteller Kjell Kvarekvål, direktør Markedskommunikasjon i JM Norge.

I tillegg til å være tydelige overfor leverandørene i selve bestillingen gjelder det å sikre rett til retur, selv om det innebærer at JM selv må stå for frakten.

– Vi trenger å bli enda flinkere til å bestille riktig mengde materialer. Enkelte leverandører tillater ikke retur av materialer som blir til overs. Og får vi mulighet til å returnere materialer kan det noen ganger være for kostbart, sier Caroline Isaksson.

– Vi sorterer selvfølgelig alt avfall, men å hindre at avfall oppstår kommer både våre miljømål og vår økonomi til gode, sier Kvarekvål.

Han peker på at det i visse tilfeller kun handler om å bryte gamle mønstre. Ett eksempel er at til tross for returavtale med betongleverandørene blir ikke produktene returnert.

– Gjennom å bytte ut sikkerhetsrekkverk av tre, som fortsatt bygges på byggeplass, med innleide rekkverk av metall vil trevirkavfallet minske betraktelig. Likeså å bytte ut midlertidige dører av trefiberplater med innleide dører. Mineralull er et annet materiale på listen. Å isolere med løs isolasjon istedenfor isoleringsplater, som må skjæres til og tilpasses, er en løsning som diskuteres for å minske svinnet av dette, legger Kvarekvål til.

I løpet av workshopene rundt i JMs nordiske virksomhet har deltagerne valgt ut rundt 170 prioriterte tiltak som må gjennomføres for å kunne halvere byggavfallet. Nå innledes implementeringsfasen i dette arbeidet, noe som innebærer tiltak som produktutvikling, anskaffelse av tjenester og informasjon til alle som er involvert i prosjektene. I 2021 skal byggavfallet være halvert, ned til 15 kilo avfall per kvadratmeter bruttoareal BTA.

Materialer som ble evaluert:
1 - Gipsplater
2 - Midlertidige konstruksjoner
3 - Emballasje
4 - Mørtel og murstein
5 - Installasjonsavfall
6 - Treverk til konstruksjoner (eksempelvis parkett, ytterpanel, mm)
7 - Betong
8 - Fliser og heller
9 - Mineralull
10 - Armering