<p>Lærlingene Andrine Haugland Olsen (t.v.) og Anja Hodneland.</p>Even Hedland, ansvartlig for lærlingene i NCC.Lærling Aret Bakhtiari.Lærlig Andreas Sæther.

NCC med stor lærlingekonferanse

Tirsdag samlet NCC 80 lærlinger fra hele landet i Trondheim til sin årlige lærlingekonferanse.

Lærlinger fra Svalbard i nord til Lindesnes i sør hadde tatt veien til Scandic Hotel Lerkendal der NCCs arbeid med HMS-spørsmål var årets hovedtema, før lærlingene onsdag skal besøke flere av konsernets arbeidsplasser i Trondheimsområdet.

– Vi er utrolig godt fornøyd med tilgangen på lærlinger for tiden. Søknadsmassen er stor, og motivasjonen blant søkerne er god, forteller Even Hedland, ansvarlig for lærlingerekrutteringen i NCC, til Byggeindustrien.

Hedland og NCC ser det som bare positivt at flere kommuner, blant dem Oslo, Bergen og Trondheim, samt Nye Veier stiller krav til entreprenørene om at de må ha et visst antall lærlinger for å få byggekontrakter. Han ser gjerne at flere byggherrer gjør det samme.

Jenteinteresse for asfalt
NCC opplyser at til asfaltprosjektene var det lenge problemer å få nok ungdom interessert i det faget. Bedriften tok grep, og nå har de små problemer med å skaffe seg nok lærlinger som ser en fremtid i asfaltsektoren. Det gjelder gutter som jenter.

NCC har som mål at ti prosent av de ansatte til enhver tid skal være lærlinger. I år blir det enda flere. Ikke direkte overraskende er fag som anleggsmaskinfører det som er mest populært, men der er også de ledige plassene relativt få. Etter at asfaltplassene er fylt opp med interesserte lærlinger, er det til betongsektoren at NCC i dag sliter mest med å skaffe nok ungdom.

– De fleste som vil bli lærlinger innenfor byggfaget, prioriterer å bli tømrere, men der har vi ikke plass til alle, påpeker Hedland.

Satser på betong
To som ikke er redd for betongarbeid, er venninnene Anja Hodneland (19) og Andrine Haugland Olsen (18), begge fra Bergen. Hodneland har hatt lærlingekontrakt med NCC i fire år allerede, mens Olsen begynte som lærling femten år gammel - begge to innenfor betongfaget. De går fortsatt på videregående skole, innen linjen for tekniske og allmenne fag ved Knarvik videregående skole nord for Bergen. Olsen har delt uken med tre dager skole, og to dager på byggeplass, mens Hodneland har den motsatte fordelingen av arbeidsuken.

– Vi har ikke blitt skremt av å jobbe i et mannsdominert miljø. Vi visste lite eller ingenting hva vi gikk til den gangen vi fikk lærlingkontrakt, men erfaringene er bare gode, sier de to til Byggeindustrien.

Dagliglivet på arbeidsplassene er i hovedsak bygging av bruer og større bygg i Bergensområdet. De har egne faddere på arbeidsplassene, og de føler de får god oppfølging. Også skolen sender ut sine folk fra tid til annen for å se etter at alt går etter planen.

– Vi føler oss godt ivaretatt. Teorien lærer vi på skolen, og arbeidet i praksis lærer vi ute på byggeplassene, men vi har oppdaget at teori og praksis ikke alltid stemmer helt overens.

Det eneste de to er misfornøyd med, er brakkeriggene som på de fleste byggeplassene ikke alltid er utstyrt for å betjene tenåringsjenter.

– Og veien videre?

– Vi er blitt så godt fornøyde at vi tenker å fortsette innenfor dette faget, enten det blir å ta fagbrev, eller kanskje helst å gå videre med ingeniørstudier, sier de to.

Med skytebas som mål
Mens Olsen og Hodneland er som lærlingeveteraner å regne, er Andras Sæther (19) fra Mo i Rana rene ferskingen. Han fikk seg lærlingekontrakt så sent som i forrige måned, og det såpass eksklusivt som tunneljobb på Færøyene der NCC har kontrakt på å bygge to undersjøiske tunneler.

– Dette er midt i blinken. Jeg har bare blitt inspirert til å fortsette med bergspregning og tunnelarbeid etter det jeg har opplevd så langt, sier Sæther som alt har satt seg som mål å bli skytebas.

Andreas Sæther gikk ut av anleggslinjen ved Sam Eyde videregående skole i Arendal så sent som i juni. Da hadde han tidligere i skoleløpet skiftet fra almenlinje til anleggslinje fordi han hadde fått stor interesse for utearbeid og bergsprengning. Selv med kort tid som lærling er han ikke i tvil om at han har valgt det rette.

Fra Afghanistan
Det gjør også Aret Bakhtiari (22), opprinnelig flyktning fra Afghanistan. Han kom via Iran som flykning til Norge i 2010, og har bodd det meste av tiden i Salangen i Troms og gått på Sjøvegan videregående skole. Nå bor han i Oslo, og har alt sikret seg førerkort for buss og lastebil. Målet er å ta fagbrev som gravemaskinkjører og/eller lastebilsjåfør.

I dag er han NCC-lærling innen faget vei og anlegg. Han er én av de vel ti lærlinger som NCC har med annen etnisk bakgrunn enn norsk.

– Vi har bare positive erfaringer med våre nye landsmenn, og vi ønsker flere av dem som lærlinger hos oss, kommenterer Even Hedland.

Som lærling jobber Bakhtiari mest med oppdrag i Oslo innen vann og avløp.

– Jeg er veldig godt fornøyd med det jeg har opplevd som lærling så langt. Det er godt kameratskap på arbeidsplassen, og jeg lærer norsk mye bedre der enn på skolebenken. Jeg er veldig innstilt på å skaffe meg fast jobb og fast inntekt. Målet er fagbrev, enten som sjåfør eller gravemaskinkjører, sier de blide afghaneren som har klart seg i Norge stort sett på egen hånd, mens resten av familien fortsatt bor i hjemlandet.

– Vi ser lyst på fremtiden når det gjelder rekrutteringen. Ny teknologi og økt digitalisering skjer i stigende tempo også på bygge- og anleggsplassene. Papiret blir borte, og nettbrettene overtar. Det vil ikke minst gi jentene et lite fortrinn, sier Even Hedland til Byggeindustrien.