De gamle isolatorene skal i kontaineren før Håkon Eggen (t.v.) og Amir Mehraban kan avslutte skiftet. Hver isolator veier 15-20 kilo. Foto: Ingunn Halvorsen/Bane Nor

Skifter ut 12.000 isolatorer på Bergensbanen

Nesten 12.000 isolatorer fra 1950- og 1960-tallet blir nå skiftet ut på Bergensbanen. Målet er færre forsinkelser for passasjerer og godstrafikk.

Piggisolatorene er en viktig komponent på strømforsyningsanlegget til Bergensbanen. De fleste er originale fra da banestrekningen ble elektrifisert. De eldste isolatorene har stått siden 1954, mens strekningen Ustaoset-Voss ble elektrifisert ti år senere. Isolatorene kan sprekke på grunn av temperatursvingninger eller aldersslitasje. Hvis det skjer, stanser togtrafikken på strekningen til feilen er rettet.

– Feilene er ofte vanskelige å oppdage fordi isolatoren kan se hel ut på utsiden. Vakten må kjøre fra mast til mast for å kjenne etter varmgang og banke på porselenet for å avdekke synderen, forklarer prosjektleder Eivind Farestveit Larsen i en pressemelding.

I år bruker Bane Nor 19 millioner kroner på å bytte ut gamle porselensisolatorer med nye silikonbaserte isolatorer langs Bergensbanen. Av totalt 12.000 gamle isolatorer vil 8.000 være skiftet innen årets slutt, og resten er planlagt til neste år.

Banesjef Guro Torpe på Bergensbanens østre del ser allerede resultater av arbeidet.

– Det siste året har vi merket en positiv utvikling i antall kontaktledningsfeil. Vi analyserte hvilke feil som førte til forsinkelser for passasjerer og godstrafikk. Det viste seg at piggisolatorene var en av de komponentene som skapte mest forsinkelsestimer. Jeg ser frem til å få skiftet alle disse i løpet av 2018, sier hun.