Norskkursene er rettet mot arbeidslivets behov, men gir også gevinster i privatlivet. Foto: Olav Heggø/Fotovisjon

Flere sender ansatte på norskkurs

En ny støtteordning har fått flere bedrifter til å sende medarbeidere på norskkurs. Ordningen gjør fremmedspråklige bedre i stand til å lykkes på jobben, mener ISS. 

Pågangen har vært stor etter at det i fjor ble mulig å få støtte til norskkurs på arbeidsplassen. I 2016 deltok over 1.800 personer på norskkurs med støtte fra Kompetansepluss, som er navnet på den statlige tilskuddordningen for kurs på arbeidsplassen og i frivilligheten.

– I dag bes det om norskopplæring i nesten halvparten av søknadene som kommer inn til oss, selv om det bare har vært mulig å få støtte til ren norskopplæring siden 2016. Dette bekrefter at det er et stort behov for norskkurs i mange virksomheter i Norge, sier direktør Gina Lund i Kompetanse Norge, etaten som forvalter Kompetansepluss.

Norskkunnskaper blir stadig viktigere i arbeidslivet. I et arbeidsmarked som stadig krever endret kompetanse, vil arbeidssøkere uten de grunnleggende ferdighetene være sårbare. Dette bekreftes i undersøkelser fra OECD.

– De rutinepregete jobbene forsvinner. Arbeidsmarkedet krever folk som kan kombinere ulike ferdigheter og har utdanning. Dårlig norsk kan også være en sikkerhetsrisiko i mange virksomheter, og det hindrer at ansatte tar videre opplæring, utdanning og fagbrev, sier Lund.

Industri og bygg- og anleggsbransjen er blant de største brukerne av Kompetansepluss, i tillegg til offentlige virksomheter.

ISS Norge har 9.200 ansatte med bakgrunn fra 120 nasjoner. Rundt en fjerdedel av dem er fremmedspråklige. I år sender ISS over 100 minoritetsspråklige ansatte på norskkurs tre timer i uka i et halvt år.