Baard Schumann i Selvaag Bolig er fornøyd med valget sett fra boligbransjens ståsted.

Dette mener boliggigantene om valget - ønsker seg oppmykning av boliglånforskriften

Både Selvaag Bolig og OBOS håper Husbanken vil få en sterkere sosial profil i den kommende regjeringsperioden, og Selvaag-sjef Baard Schumann vil ha en oppmykning av boliglånforskriften.

Det er fortsatt borgerlig flertall etter mandagens stortingsvalg, og alt ligger an til at regjeringen for fortsette i fire nye år.

Det blir positivt mottatt i korridorene hos en av Norges største boligbyggere.

– Jeg tror det var et bra valg sett fra vårt ståsted. Spesielt kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har påbegynt mye bra arbeid som jeg håper han får fullført. Da tenker jeg spesielt på Tek17 og mye av forenklingsarbeidet som er satt i gang. Det er skjedd mye bra de siste to årene, sier administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig til Byggeindustrien.

Vil ha oppmykning

Boligtoppen mener dog at regjeringen må myke opp boliglånforskriften som ble innført fra årsskiftet. Forskriften gjorde kort sagt at det ble vanskeligere å få innvilget høye lån i Norge

– Jeg er ikke uenig i at boligprisene gikk løpsk i fjor og jeg er ikke uenig at noe måtte skje. Men jeg mener likevel boliglånforskriften må mykes opp. Jeg mener blant annet at kundene må kunne få låne mer om de binder renta i ti år. Jeg mener også at studielån burde vært utelatt fra den totale gjelda, slik de gjør i Sverige.

– Jeg savner også rom for godt bankhåndverk. Tidligere kunne en bank ta utgangspunkt i at en nyutdannet ingeniør med 500.000 i startlønn ville tjene opp mot 800.000 tre år frem i tid. Den type vurdering åpner ikke de nye reglene opp for, noe som gjør systemet veldig rigid, mener Schumann.

Mener unge stenges ute

Konsernsjef i OBOS, Daniel K. Siraj, skriver i en SMS til Byggeindustrien at de har satt pris på å ha en statsråd med stort engasjement for forenklinger og økt boligbygging.

– Men vi tror også at en rødgrønn regjering ville kunne levere på det, når vi tar utgangspunkt i programmene. Nå håper vi sentrumspartiene i en vippeposisjon kan bidra til en styrking av den boligsosiale profilen gjennom styrking av Husbankens virkemidler med Startlån til ordinær ungdom, samt nye modeller med leie til eie/delt eierskap, skriver Siraj i tekstmeldingen.

Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS. Foto: Svanhild Blakstad

Selvaag Bolig og Baard Schumann deler synspunktet rundt en styrking av den boligsosiale profilen til Husbanken.

– Jeg skulle gjerne hatt en litt mer sosial profil i Husbanken, og skulle gjerne hatt tilbake startlånet slik vi hadde det tidligere. I dag blir unge folk stengt ute fra boligmarkedet fordi de sliter med kravet om at den samlede gjelden ikke skal overstige fem ganger brutto årsinntekt. Par har ikke problemer med å få lån, men når halvparten av Oslos befolkning er enpersonhusholdninger, så blir det vanskelig for mange, sier Baard Schumann.