Otto Nielsens vei 12, bygg E

Miljøkrav i byggenæringen blir stadig mer fremtredende, både når det gjelder valg av byggemateriell og byggeprosess. Det amerikanskeide eiendomsselskapet Fortin AS krevde derfor at nybygget de skulle føre opp i Trondheim, ble bygd etter kravene i BREEAM-excellent.

Fakta

Sted: Trondheim

Prosjekttype: Næringsbygg

Byggherre: Fortin

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør

Kontraktssum: 171 millioner kroner (eks. mva.)

Størrelse: 9.500 kvadratmeter

Arkitekt: Arcasa arkitekter

Landskapsarkitekt: COWI

Rådgivere: RIBr, RIV, RIE, RIVei, RIByFy, RIVA RIMiljø og BREEAM: COWI | RIB: Norconsult | RIGeo: Multiconsult | RI Økologi: Naturrestaurering | RI Grunnvarme og hydrogeologi: Asplan Viak

Underentreprenører og leverandører: Brønnboring: Nemo | Stikking: Terratec | Grunn og utomhus: Tverås Maskin og Transport | Elektro: Fjeldseth | Ventilasjon: GK Inneklima | Automasjon: Schneider Electric | Rørlegger: Oras | Glass/alu: Malmerk Fassaadid | Stålarbeider: Trondheim Stål | Lås og beslag: Bravida | Permanent fallsikring: Fallsikkerhet | Taktekker: Protan Entreprenør | Takelementer: Lett-Tak | Teglmuring: Trondheim Murservice | Flisarbeider: Mursystem | Maler: MTG | Systemvegger og himlinger: TecMo | Kjøkken: HTH | Brannsikring og -isolering: Kaefer Construction | Brannmaling, brannporter, ståldører: RH Prosjekt | Innerdører: Swedoor | Vinduer: Nordan | Parkett: ABS Parkettgruppen

For Veidekke Entreprenør – distrikt Trondheim var dette det første bygget som de skulle bygge etter BREEAM-bestemmelsene, men Veidekke-konsernet har flere bygg bak seg andre steder i landet der det er benyttet BREEAM-standard.

– Vi hadde derfor god tilgang på kompetanse fra andre deler av konsernet som kjente disse kravene godt da vi satte i gang, forteller anleggsleder Trygve Karlsen i Veidekke Entreprenør – distrikt Trondheim til Byggeindustrien.

Nybygget på 9.500 kvadratmeter som ble tatt i bruk i sommer, er femte og siste byggetrinn i et byggeprosjekt som startet helt tilbake på 1970-tallet. Den gang bygde Telenor et nybygg på Tyholt i Trondheim da de skulle flytte ut fra sine gamle lokaler i Trondheim sentrum. Som nære naboer fikk de NRKs distriktskontor for Trøndelag, og det kjente landemerket i Trondheim, Tyholttårnet. Etter hvert ble tre nye bygg knyttet til det første, og dagens nybygg er det femte og siste. Til sammen utgjør de fem byggene, inkludert parkeringsgarasje, en bygningsmasse på 28.996 kvadratmeter.

Nye eiere

Underveis har Telenor solgt sin eierandel til Fortin som igjen eies av det amerikanske eiendomskonsernet Starwood Capital Group som eier og driver eiendommer over store deler av verden. De sitter også på en god del eiendomsportefølje i Norge, der de ved kjøpstidspunktet hadde en eiendomsportefølje som var verd nær fem milliarder kroner, og med et samlet areal på nærmere en 250.000 kvadratmeter.

Den børsnoterte teknologibedriften Nordic Semiconductor (NSC), med hovedkontor i Trondheim, og med tilhold i ett av de fire eksisterende byggene i Otto Nielsens vei 12, trengte mer plass. Dermed var bordet dekket for nybygg. NSC trengte hele nybygget til sine 260 medarbeidere som jobber ved hovedkontoret i Trondheim i dag. Firmaet ser behov for ytterligere ekspensjon i årene framover slik at det nye bygget har kontorplass til 400 ansatte. Ettersom NSC skulle leie hele bygget med en leiekontrakt på ti år, har de også hatt stor innflytelse på hvordan bygget skulle planlegges og innredes. Kommunikasjon og kontakt mellom byggherre, entre-prenør og leietaker har derfor vært tett under hele byggeprosessen.

– At vi som leietakere kunne bestemme farger, og i noen tilfelle materialvalg, har gjort bygget til Nordic sitt bygg. For meg som prosjektansvarlig i Nordic, har dette vært både spennende og lærerikt, forteller Annika Aarli i Nordic Semiconductor.

Tilpasset eksisterende bygg

Våren 2015 ble prosjektet sendt ut på anbud, der Veidekke trakk det lengste strået. Ved siden av BREEAM-reglementet var det et krav fra byggherre at nybygget i størst mulig grad skulle tilpasses de fire eksisterende byggene. Med Fortin som eier av hele bygningskomplekset hadde de selvsagt full styring på hvordan nybygget skulle bli. Arcasa arkitekter i Oslo hadde hatt ansvaret for tre av de fire øvrige byggene, og ble også engasjert for å ta seg av det siste bygget. De fem kontorblokkene fremstår derfor i dag som en helhet. De er egne enheter, men er forbundet med hverandre via glasskorridorer og felles parkeringskjeller. Inngangene til de ulike byggene er gjort så like som mulig, og det er brukt fasadestein fra Wienerberger, som blant annet omfatter teglstein, som det ytre fotavtrykket for alle fem bygg.

I midten av oktober for to år siden kunne Veidekke rykke inn på området og starte forberedelsene til byggeprosessen. Først skulle det graves og sprenges ut masse for å kunne utvide en eksisterende parkeringspaviljong som lå utenfor de eksisterende byggene, og som ga plass til 170 biler i denne delen av anlegget. Det ble også bygd et parkeringsanlegg, dels under selve nybygget, dels under grøntarealet med plass til 73 biler.

Gikk som planlagt

Selve byggearbeidene for kontorbygget tok til i januar 2016. Trygve Karlsen forteller at grunnforholdene var forholdsvis greie med hard leire og noe fjell. Hele råbygget er i plasstøpt betong, som Veidekkes egne folk har tatt seg av. I tillegg har de selv utført alt tømrerarbeid i prosjektet. Byggearbeidene har gått etter planen med overlevering i sommer i henhold til kontrakten som hadde en sum på 171 millioner kroner, eks. mva.

Det nye bygget er på fire etasjer, og er like høyt som de fire øvrige byggene. Etasjeskillerne er i plasstøpt betong, mens himlingene er bygget med nedforede systemhimlinger. I en del av fellesarealene er det brukt spilehimlinger i tre. De interne skilleveggene består av gipsplater og utstrakt bruk av glassvegger.

Innholdet

De fire etasjene er i stor grad like med større og mindre kontorrom, møterom og ett fellesrom i hver etasje. Hver etasje har også sin egen gjennomgripende farge, fra bronse til blått, grønt, gult og grått. Møterom og korridorer har fått en helt spesiell design ved at veggene er dekorert med store fotografier som medarbeiderne i Nordic Semiconductor selv har sendt inn. Det var folk i selskapet selv som foreslo å printe fotografier over på folie som igjen er limt på glassveggene. Over 900 bilder tatt av firmaets egne medarbeidere, og 40 av disse er benyttet som veggdekorasjon.

Nordic Semiconductor har kontorer i flere land verden over, og behovet for kommunikasjon med ulike kontorene er stort. I møterommene er det derfor lagt opp til mulighet for videokonferanser.

Strenge krav

BREEAM stiller strenge krav både til bruk av byggemateriell og til selve byggeprosessen. Kirsti Fosseng Traa i Veidekke har sammen med rådgiver fra COWI hatt ansvaret for å følge opp at de kravene BREEAM-sertifisering setter, blir fulgt opp. Dette gjelder blant annet disse:

• Materialvalg. Alt trevirke skal være innkjøpt på en forsvarlig måte.

• Bare helsevennlig lakk og maling kan brukes.

• Minst mulig bruk av flyktige, organiske forbindelser, såkalt VOC.

• Bruke mest mulig av materialer med miljømerking.

• Totalforbud mot miljøgifter som står på den såkalte A20-listen over det som blir regnet som «verstingstoffer».

• Mest mulig kildesortering og effektiv ressursbruk.

Utenom de spesielle krav som BREEAM setter, er nybygget basert på en mellomting mellom Tek10-standard og passivhus. Det er brukt trelags glass yttervinduer og 30 centimeter isolasjon i yttervegger. All varme- og kuldeenergi er hentet fra varmepumpeanlegg med 28 brønner boret i fjell. Dette anlegget er også bygget for å kunne forsyne de eksisterende bygningene med varme. Bygget har også anledning til å knytte seg til fjernvarmenettet i Trondheim som de øvrige byggene bruker til oppvarming. Det er også installert et mindre solcelleanlegg med solceller på yttervegg og tak.

Det er også lagt stor vekt på å automatisere en rekke funksjoner som varmebruk, lys i lokaler som står tomme, vannforbruk og ventilasjon med høyeffektive varmegjenvinnere.

De største utfordringene ved bygget har ifølge Trygve Karlsen og driftsleder Ola Engen vært selve byggets utforming med ulike nivåer, bruk av buer, ukurante vinkler og lignende forhold. Driften av bygget satte Fortin først bort til Trondheimsfirmaet Basale som senere er blitt kjøpt opp av Oslofirmaet Newsec.

Distriktsleder Ståle Brovold i Veidekke Entreprenør – distrikt Trondheim skriver på selskapets egen hjemmeside at Otto Nielsens vei 12 har vært en meget stor og interessant kontrakt for selskapet som har gitt prosjektledere og fagarbeidere verdifull erfaring med BREEAM. Veidekke i Trondheim er alt i gang med sitt andre bygg i byen der BREEAM-kravene skal brukes.


Flere prosjekter