OneMed Services

Langs E6 på Berger har Skanska bygget nytt forsyningssenter for byggherre Fabritius med OneMed Services som leietaker. Det nye logistikksenteret skal forsyne mer enn halvparten av landets befolkning med medisinsk forbruksmateriell.

Fakta

Sted: Skedsmo

Prosjekttype: Lager- og logistikkbygg

Areal: 11.000 kvadratmeter

Byggherre: Fabritius

Byggherrerepresentant: Oslo Byggeadministrasjon

Leietaker: OneMed Services

Totalentreprenør: Skanska

Kontraktssum: 74 millioner kroner eks. mva.

Arkitekt: Astrup og Helleren

LARK: Hjellnes Consult

RIV og RIE Byggherre: Norconsult

RIG Byggherre: Multiconsult

Rådgivere: RIBr: Egil Berge l RIG: Skanska l Innemiljø: Norconsult l RIBfy: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Prefab stål, HD og fasader: Metacon l Brann: Brannrådgivning Sør-Øst l Forberedende grunnarbeider: Isachsen l Ventilasjon: Caverion l Elektro: Romerike Elektro l Grunnarbeid og belegningsstein: Walan Maskin l Metallarbeider, trapper og rekkverk: Frech l Sprinkel: SP Sprinkler l Tak: Nortekk l Aluvinduer: Glassteam l Rør: GK Norge l Porter: Bygg og Energi Systemer l Gulvstøp: XTM Bygg l Branntetting: Brann- og sikkerhetsforum l Mur, puss og flis: Stryken og Gudbrandsen l Himling og systeminnredning: Acusto

OneMed Services skal forestå innkjøp, lagring og levering av medisinsk og ikke-medisinsk forbruksmateriell til alle Helse Sør-Øst sine ti helseforetak. Befolkningsgrunnlaget i regionen er rundt 2,9 millioner innbyggere og omfatter cirka 55 prosent av den norske befolkningen.

– Vi vant konkurransen om en ti års-kontrakt med fire års-opsjoner. Det er egentlig en uendelig kontrakt med Helse Sør-Øst, sier daglig leder Knut Petterson i OneMed Services til Byggeindustrien. Kort sagt har de en fjerdepartskontrakt med Helse Sør-Øst.

– Sykehus som Ahus og Syke-huset Østfold er bygget uten sentrallager. Da er man helt avhengig av en sentral forsyningsløsning. Herfra kommer vi ikke til å
ekspedere paller, men pakke ned i mindre enheter på avdelingsnivå, forklarer Pettersson.

Tidlig inn i prosessen

Et av Helse Sør-Østs krav i anbudspapirene var at lageret måtte ligge innen en fem mils radius fra Oslo.

– Vi så på eksisterende bygg først, og så at det var en del ledige lagerbygg etter at ICA ble solgt til Coop. Vi fant raskt ut at vi måtte gjøre såpass mye uansett, og derfor ble det til at vi vurderte nybygg. Da får du det som du vil, smiler Pettersson.

Sensommeren 2015 kontaktet OneMed Services eiendomsutvikleren Fabritius med tanke på å finne en tomt til forsyningssenteret. Byggherren har de siste årene gått fra å være en ren utvikler til også å bli en forvalter. Mange logistikkselskap har etablert seg langs E6-aksen fra Follo til Gardermoen, og Fabritius har blitt store på industrifeltet på Berger ved Skedsmokorset.

– For OneMed Services var det viktig å være tidlig ute med tanke på løsningen de presenterte for Helse Sør-Øst i anbudskonkurransen. Derfor inngikk vi faktisk en intensjonsavtale i desember 2015, før kontrakten var i boks. Vi synes det var litt spesielt å skrive en så stor kontrakt før de visste om de hadde noe å fylle det 11.000 kvadratmeter store bygget med, sier den norske OneMed Services-lederen.


Leire til Langøya

Men i februar 2016 hadde OneMed Services vunnet konkurransen, og derfra gikk det raskt. Fabritius kunne starte på grunnarbeider før totalentreprisen var inngått. Søsterselskapet NOAH, som også er eid av Gjelsten Holding, hadde nemlig bruk for den gode tørrskorpeleiren på tomten på Berger. Den kunne de bruke på sitt avfallsanlegg på Langøya utenfor Holmestrand. 35.000 kubikkmeter tørrskorpeleire ble transportert dit.

– I mai kontraherte vi Skanska etter en vanlig anbudsprosess. Vi valgte dem av flere årsaker; vi kjente dem fra Berger Teknologipark og ikke minst har de bygget mange helsebygg, og er kjent med de kravene helseforetakene stiller, forteller prosjektsjef Geir Apeland i Fabritius. På dette tidspunktet holdt Skanska på å bygge verksted til seg selv på nabotomten, og prosjektorganisasjonen der ble med videre til OneMed Services.

Fokus på tett bygg

Prosjektleder Svein Atle Weyde Wilhelmsen i Skanska forteller at det var en fordel å kunne jobbe parallelt med de to prosjektene. Men selv om bygget ser ut som en helt ordinær logistikkterminal utvendig, skjuler sandwich-elementene et avansert bygg. Blant annet et eget lagerrom med forskjellig lufttrykk for sterile varer.

– Selve bygningskroppen er firkantet og forholdsvis enkel å bygge. Vi brukte kompensert fundamentering, og under deler av bygget er det en Leca-fylling med tanke på ravinen. Forskjellige trykksoner innvendig har gjort at vi har hatt fokus på å få god tetthet i bygget. Trykktesten gikk veldig bra, og er den beste jeg har vært med på. Renlageret har et overtrykk på 20 pascal i forhold til resten av bygget, og 30 pascal i forhold til utvendig luft. Her var det kritisk å få luftstrømmen til å gå riktig vei for å oppnå riktig renhet i rommet, forteller Wilhelmsen.

– I tillegg til trykk var det stilt strenge krav til overflater i rent-rommet. Det er vaskbare flater på alle nivåer, legger han til.

– Vi har også gjort noen mindre grep i bygningskroppen. Det er flere innvendige porter og en ekstra vegg for å ha enda mer kontroll på klimaet. Dette sørger også for at sikkerheten blir enda bedre. Det er utstrakt bruk av adgangskontroll og vesentlig mer kameraovervåkning enn det som er vanlig i et lagerbygg, forteller Apeland i Fabritius.

Alle aktørene er enige om at det har vært et vellykket prosjekt, og de understreker samfunnsnytten prosjektet vil ha. OneMed Services er snart ferdig med prøvedriften, og både byggherre og entreprenør har fulgt opp prosjektet tett i denne perioden. Fra 27. november skal alle sykehusene i Helse Sør-Øst serves fra Berger.


Flere prosjekter