KIWI Dalgård

Foto: NorgesGruppenFoto: NorgesGruppenFoto: Arne SellægFoto: Arne SellægFoto: Arne SellægFoto: Arne SellægFoto: Arne SellægFoto: Arne SellægFoto: NorgesGruppenFoto: NorgesGruppenFoto: NorgesGruppenFoto: NorgesGruppenFoto: NorgesGruppen

Torsdag 7. september åpnet NorgesGruppen det som skal være Norges grønneste butikk i Trondheim, KIWI Dalgård.

Fakta

Sted: Trondheim

Prosjekttype: Matbutikk

Størrelse: 1.250 kvadratmeter

Byggherre: NorgesGruppen Eiendom

Arkitekt: Øystein Thommesen

Prosjektledelse/prosjektutvikling, byggherreombud: Karl Knudsen

Totalentreprise bygg: Ruta Entreprenør

Totalteknisk entreprenør: Caverion

Totalkostnad, inkl. tomt: cirka 45 millioner kroner

Kontraktsum Ruta Entreprenør: cirka 23 millioner kroner

Rådgivere: RIB: Karl Knudsen | RIBrann, RIByFy: Prosjektutvikling Midt-Norge | RIV: Multiconsult | RIGeo: Rambøll

Underentreprenører og leverandører: Grunn- og utomhus: Tverås Maskin & Transport | Solceller: Solenergi FUSen | Kjøl/Frys: Carrier Refrigeration Norway | Taktekking: IcopalTak | Smedarbeider: Rustfrieksperten | Stålarbeider: Profilbygg | Tømrerarbeider: Tømrer Ingvar Borten Moe | Blikkenslager: Blikkenslager Brækstad | Maler: Sverresborg | Flis: Br. Olsen | Branndører: Firesafe | Gulvisolering: Iso Norge | Port: Hørmann | Skifer: Johannessen og Hagen | Fasadeskifer: Murtec | Glass/alu: Riis Glass

Ved hjelp av solceller og grunnbrønner skal butikken produsere mer energi enn den bruker. Overskuddet leveres som varmtvann til radiatorene i 60 leiligheter på nabotomten.

– Mange snakker om det grønne skiftet. Vi gjennomfører det, sier KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy.

Leverer energi til nabolaget

NorgesGruppen har bygget flere miljøbygg tidligere, men har ikke gjort det så grundig og omfattende som med KIWI Dalgård. Det er flere forhold som gjør at de kan kalle butikken i Trondheim Norges grønneste butikk – men mye av årsaken finner vi på taket og utenpå veggene. Tak og vegger er nemlig dekket av 560 kvadratmeter solceller som produserer 56.000 kWh i året. I tillegg er det rundt butikken boret åtte 270 meter dype grunnbrønner som gir bergvarme tilsvarende 600.000 kWh i året. Sammen med varmegjenvinning fra kjøle- og frysedisker skal dette gi mer energi enn butikken bruker. Overskuddsvarme fra KIWIs kjøle- og fryseanlegg gjenvinnes primært i ventilasjonsanlegget eller kan akkumuleres tilbake til grunnbrønnene og brukes på nytt. Overskuddsenergi selges som 35–40 graders varmtvann til radiatorer i boligprosjektet på nabotomten. Totalt strømforbruk er beregnet til ca. 126.000 kWh, noe som er en besparelse på 1/3 i forhold til en butikk bygget etter TEK10.

– Et godt prosjekt

Byggherreombud Ine Maribu fra Karl Knudsen AS har styrt utbyggingen på vegne av NorgesGruppen.

– Selve byggearbeidene startet i august 2016, men før dette ble det også gjennomført et omfattende grunnarbeid på tomten. Her er det bygget en parkeringskjeller – og denne og deler av tomten ble deretter solgt til Heimdal Bolig, som har satt opp et boligprosjekt som nærmeste nabo til butikken, sier Maribu til Byggeindutrien.

Hun forteller at det hele veien er blitt satt ekstra høyt miljøfokus rundt utbyggingen av butikken.

– Det er prioritert både miljøvennlige produkter og materialer. I utgangspunktet er det ikke benyttet mange banebrytende enkeltløsninger, men det er hvordan de ulike elementene er satt sammen som gjør prosjektet unikt. Likevel er bruken av tynnfilm-solceller brukt i dette prosjektet spesielt, påpeker hun.

Prosjektet benytter to typer solcellepaneler. Krystallinske solceller er den vanligste, og brukes i store deler av Europa. Tynnfilm er en annen type solceller, som skal fungere bedre ved overskyet vær.

– Vi har jobbet mye med solcelleløsningene, og vi tester ut bruk av tynnfilm-solceller. Dette er støttet som et forskningsprosjekt gjennom Enova – der vi skal måle effekten av tynnfilmen. Prosjektet skal sammenligne effekten av disse to. Vi forventer at tynnfilm skal være enda bedre tilpasset et nordisk klima i forhold til mange andre tradisjonelle solcelleløsninger. Tynnfilmen skal fungere ekstra godt i diffust sollys og under lave temperaturer, legger Maribu til.

Solcellene er utstyrt med en batteripakke for å kunne lagre strøm som kan brukes når solcelleproduksjon er lavere enn forbruket. Batteriene kan også lades opp ved kjøp av strøm på tidspunkt når nettet har lavere belastning.

Hun forteller om en god byggeprosess – og et godt samarbeid både mellom entreprenører og byggherren.

– Dessuten har vi hatt et meget fruktbart samarbeid med nabobygget som var under oppføring samtidig som butikken, legger Maribu til.

Ruta Entreprenør har hatt totalentreprisen på byggearbeidene, mens Caverion har hatt den totaltekniske entreprisen. Grunnarbeidene er gjennomført av Tverås Maskin. Leveranser av solcellene var en byggherrestyrt leveranse.

Enova bidrar

Med det sterke miljøfokuset NorgesGruppen har valgt på utbyggingen, har Enova engasjert seg sterkt i prosjektet.

Merkostnaden for miljøtiltakene er på åtte millioner kroner, og Enova har bidratt økonomisk med tre millioner kroner til utprøving av solcellene på butikken. Hele utbyggingen har totalt kostet cirka 45 millioner kroner.

– Denne miljøbutikken er et nytt eksempel på at KIWI og NorgesGruppen går foran i en utvikling som vi i Enova setter utrolig stor pris på, og er helt avhengig av for å nå våre mål, sier administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad.

Også transporten av varer til KIWI Dalgård blir miljøvennlig. Fra 2018 skal lastebiler fra NorgesGruppens grossist ASKO gå på el eller hydrogen produsert med egne vindmøller og solceller.

– I KIWI tar vi grønnfargen vår på alvor. Vi jobber kontinuerlig for å gjøre dagligvarebransjen mer miljøvennlig. Erfaringene fra miljøbyggene har resultert i en ny miljøstandard for alle nye og oppgraderte butikker, legger KIWI-sjef Bjørkøy til.

Denne standarden består blant annet av LED-belysning, CO2-kjøle- og fryseanlegg, minimal bruk av frittstående kjøledisker, dører og lokk på alle kjøle- og frysedisker og innregulering og automatisk strømovervåkingssystem. I tillegg har KIWI Dalgård også ytterligere miljøtiltak. Butikken er bygget med miljøvennlige og kortreiste materialer, som blant annet miljøbetong med et lavere karboninnhold og Noxite-takbelegg. Det er brukt mer isolasjon i tak, vegger og gulv, trelags vinduer og aerogel som slipper naturlig lys inn i butikken. KIWI Dalgård har også hurtig-ladestasjon for elbil og elsykkel.

Flere miljøbutikker

– Vårt mål er å gjøre det enkelt for kundene våre å leve miljøvennlig. Derfor er det et naturlig steg for oss å satse på miljøvennlige butikker, forteller Bjørkøy. Tidligere har KIWI åpnet tre miljøbutikker, den første på Auli i Romerike, den andre på Fjeldset i Elverum og den tredje på Nordre Jarlsberg brygge i Sande.


Flere prosjekter