Baksalen skole

På 70,7 grader nord står Baksalen skole, verdens nordligste BREEAM-prosjekt.

Fakta

Sted: Hammerfest

Prosjekttype: Skolebygg

Bruttoareal: 6.750 kvadratmeter

Byggherre: Hammerfest kommune

Prosessveileder byggherre: WSP

Totalentreprenør: Veidekke / Hammerfest Entreprenør

Kontraktsum eks. mva.: 203 millioner kroner

ARK: Spinn Arkitekter

LARK: Bjørbekk & Lindheim

Rådgivere: RIB/RIBr/RIByFy: Sweco l Prosjekteringsledelse samt RIE/RIV: Norconsult

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Viggo Eriksen l Prefab Betong: Block Berge Bygg l Glass og aluminium: Nordnorsk Aluminium l Bygginnredning 2tal l Gulv og utstøping av dekker: KSK Bygg l Parkett amfier: Bo Andren l Taktil merking: Safe Deck l Maling, flis, gulvbelegg, sparkling og universell utforming: Hammerfest Malerservice l Taktekking: Protan Takservice l Fast Inventar: Harald Krogsæther l Trapper og rekkverk: Nor Construction l Rørlegger: Rørlegger Berntsen l Ventilasjon: Nitek l Elektro og automasjon: Gagama Elektro l Heis: Heis1 l Anleggsgartner: Anleggsgartner Oppheim l Løst inventar: Arne Jenssen

Baksalen skole i Hammerfest har kapasitet til å ta imot opptil 425 barn fra første til syvende klasse. Og det er ingen tvil om at skolen, som åpnet dørene i august i år, er et førsteklasses bygg.

– Vi er veldig godt fornøyd med resultatet. Det ser veldig, veldig bra ut, og man har ikke valgt de billigste løsningene i dette prosjektet, forteller prosjektleder og daglig leder i Veidekke-eide Hammerfest Entreprenør, Rolf Johnny Nilsen.

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre beskrev den nye barneskolen som landets flotteste da han besøkte Hammerfest under valgkampen tidligere i høst. Både det visuelle uttrykket og det klimamessige avtrykket har blitt prioritert, og den ferdige skolen fremstår som et bygg i nasjonal toppklasse.

Hammerfest Entreprenør valgte tidlig en betongelementløsning for å kunne klare å levere skolen etter ønsket framdrift. Arkitekt Spinn og leverandør Block Berge fikk jobben med å finne overflater som skulle være både spennende og vedlikeholdsfrie.

– Blankpolert betong med larvakitt-tilslag og en prikkhamret hvit betong med tilslag av kvarts var en løsning som både arkitekt og entreprenør kunne leve med. Den svarte fasaden mot sør har spennende sekssidede vinduer mens nordfasaden er noe strammere. Konstrasten bidrar til å skape et spennende bygg, sier arkitekt James Dodson i Spinn Arkitekter.

Kontraktkravet fra Hammerfest kommune var beståttkarakter i BREEAM-NOR, men entreprenøren tror også bygget kan nå Good-nivå.

– Den største utfordringen i dette prosjektet har vært BREEAM-kravene til dokumentasjon og graden av dokumentasjonskrav. Dokumentasjon er jo selvfølgelig ikke nytt for oss, men det var krav til mye mer enn det vi i utgangspunktet hadde tenkt, vedgår Nilsen.

På Baksalen skole har Hammerfest Entreprenør fått hjelp av en egen akkreditert BREEAM-proff fra Rambøll.

– Men utover det, har vi løst dette med våre egne ressurser. Det har vært mye jobb, men jeg vil tørre å påstå at vi har gjort det bra. Jeg vil ikke si at det er vanskeligere å bygge et BREEAM-bygg i Hammerfest enn andre steder, men du må ganske langt sør for å finne kompetansen. Underentreprenørene våre og leverandørene er, som oss, uvante med denne måten å jobbe på, og det har nok vært mange hjertesukk underveis med tanke på alle dokumentasjonskravene, sier Nilsen.

Morselskapet Veidekke, som eier 80 prosent av Hammerfest Entreprenør, har vært en god støtte i møte med en bratt læringskurve på BREEAM.

– Veidekke har vært kontraktspart mot Hammerfest kommune mens Hammerfest Entreprenør har tatt seg av alt på byggeplassen med gjennomføring og administrasjon. Vi har også fått en del støtte fra Veidekke på HMS og miljø, samt BREEAM-kravene, bekrefter prosjektlederen.

Vinter og ventilasjon

Et av de sentrale grepene man har gjort i Baksalen skole for å få til et klimavennlig bygg i et ikke alltid like vennlig klima, er valget av ventilasjonsløsning. Hybridventilasjonen på den nye skolen kombinerer smart ventilasjon med motoriserte vinduer og værstasjoner på samtlige fasader med vinduer.

– Vinduene styres av SD-anlegget, og kan åpnes og lukkes for utlufting basert på målt luftkvalitet i rommene. Lærerne kan også åpne og lukke vinduene manuelt hvis de opplever det som for varmt eller kaldt. Om vinteren, hvis det er for mye vær, vil SD-anlegget gire opp ventilasjonen fordi man ikke kan åpne vinduene. Man kan også programmere inn sjokklufting mellom timene hvis man ønsker det, forteller Nilsen.

Selv om kystklimaet i Hammerfest sparer området for den ekstreme kulden man kan få i innlandet i Finnmark, er det også et værutsatt sted hvor vind og snø kan gjøre det risikabelt å åpne vinduet. I disse tilfellene vil værstasjonene på fasaden si ifra, og anlegget vil låse vinduene så ingen ved en feiltakelse slipper snøføyken inn i klasserommet.

Tett samarbeid

I tillegg til smart ventilasjon og utlufting er Baksalen skole bygget tett. Det er ved trykktesing oppnådd verdi på lekkasjetall helt nede på 0,35. Med 22 energibrønner på 250 meter og to varmepumper, vil bygget være godt og varmt, samt energieffektivt.

Veidekke og Hammerfest Entreprenør har bygget skolen i en totalentreprise med byggestart i april 2016 og overlevering i august i år. Før byggefasen ble skisse- og forprosjektet gjennomført som samspillsentreprise med byggherre Hammerfest kommune og med et solid team rådgivere. Rolf Johnny Nilsen synes samarbeidet i prosjektet har fungert veldig godt, mye på grunn av kommunikasjonen som ble med videre i prosjektet etter samspillfasen.

Prosjektleder Petter Næss i Hammerfest kommune forteller at det har vært en god erfaring for kommunen å benytte BREEAM i et større prosjekt.

– Det er mange gode verktøy i BREEAM-tankegangen som vi kan ta med oss videre, men jeg tror systemet først og fremst retter seg mot store utleiere. Uansett har det vært spennende å være med i en så stor prosjekteringsgruppe som på Baksalen skole. Vi hadde ikke greid å samle denne kompetansen så raskt på egen hånd, sier Næss.

Han tror BREEAM-prosjektet har bidratt til å løfte kompetansen hos lokale entreprenører som har vært med på Baksalen, og forteller at kommunen er stolt av det nye bygget.

– Ja, det er klart. Det er morsomt at man har fått det til, sier han.


Flere prosjekter