Det viktige valget

Det meste som kan sies og gjøres av politikerne er nå gjort for å sikre seg våre stemmer. Mandag 11. september er en av årets aller viktigste dager - da skal vi velge hvem vi mener er best skikket til å styre landet på vegne av folket. Hvem som går seirende ut av thrilleren kan også i stor grad påvirke rammebetingelsene for byggenæringen.

Nå er det slik at det faktisk er veldig mange som har avgitt sin stemme allerede i god tid før den formelle valgdagen. Mange velger å forhåndsstemme og søndag var så mange som 173 kommuner i gang med valget – og snart vil vi bli mest opptatt av hvilken politisk plattform den nye regjeringsblokken skal styre etter. Men hvem som stikker av med seieren er fortsatt helt åpent. Folket har hatt to sterke blokker å velge mellom denne gangen – og tonen i valgkampen har vært rimelig hard og tøff. De fleste virkemidler er tatt i bruk – ikke minst gjennom den elektroniske valgkampen. Sosiale medier har aldri spilt en så avgjørende rolle i valgkampen som i år – og vil være avgjørende for mange i hvilken retning de stemmer. Engasjementet her er stort - kunne bare sakligheten vært like god.

De to «blokk-sjefene», Erna Solberg og Jonas Gahr Støre, har tatt det meste av oppmerksomheten – men har sannelig også fått kjørt seg både i media og i debattene. Støre har også fått smake på hva som kan vente seg av mediekjør om han skulle stikke av med seieren. Det er blitt gjort flere gode vurderinger fra politikerne og deres rådgivere – men valgkampen vil nok også bli husket for flere mindre gode strategiske valg og samt flere feiltrinn – som også vil kunne koste dem seieren.

Vi har relativt mange partier, og flere mindre partier kan etter dette valget oppleve å få betydelig makt innen visse spørsmål. I Norge er det likevel slik at de politiske skillelinjene er relativt små. Vi kan tro det er store forskjeller langs den politiske aksen, men i forhold til andre land – er det en relativt stor grad av konsensus i norsk politikk – og rundt hvordan vi ønsker at landet skal utvikle seg fremover. Denne konsensusen rundt de store og grunnleggende spørsmålene er selvsagt også den viktigste styrken for landet vårt – og noe som har sikret oss en stadig bedre utvikling av velferdssamfunnet – der forskjellene fortsatt er små og motstanden mot å bidra til fellesskapet gjennom skatter og avgifter er relativt lav. Dette vises også igjen gjennom politikken som utøves – flyttingen av de store summene i statsbudsjettene uteblir – noe som til dels kan forklares med et byråkrati som virkelig setter sitt preg på landets utvikling – ikke minst ser vi dette i finansdepartementet.

Men det er selvsagt også forskjeller – og disse vil utgjøre en effekt både i den enkeltes hverdag – men definitivt også for byggenæringen. Hvilken blokk som stikker av med seieren mandag vil få betydning for hvordan utbyggingen av landets infrastruktur skal utvikle seg videre, og da definitivt også hvordan de statlige etatene skal formes for de neste årene, som blant annet Bane Nor, Statens vegvesen og ikke minst Nye Veier. Vil venter også i spenning rundt hvordan en ny regjering, uansett om den blir blå eller rødgrønn, vil jobbe med boligpolitikken, tekniske forskrifter, effektiviseringsarbeidet - og selvsagt også konkrete prosjekter som regjeringskvartalet, Ringeriksbanen og så videre. Så selv om vi uansett utfall mandag vil få en regjering som med stor sannsynlighet vil lose oss med stø hånd også gjennom fire nye år – har din stemme en effekt og vil selvsagt være med å påvirke forhold som har stor betydning for oss alle. Og til deg som lurer på om det i hele tatt er noe poeng i å stemme; det viktigste valget du kan gjøre – er faktisk å gå og stemme.

Ha et godt valg.