Grønt eksempel til etterfølgelse

Det kommer stadig flere gode eksempler på at innovative byggherrer sammen med dyktige arkitekter, rådgivere og entreprenører - i tillegg til fremoverlente leverandører - klarer å levere prosjekter som stadig blir grønnere og innimellom sprenger grenser.

Torsdag formiddag åpnet en spesiell matvarebutikk i Trondheim. Kiwi Dalgård er NorgesGruppens grønneste butikk noen sinne – og skal være landets mest miljøvennlige i sitt slag.

NorgesGruppen har bygget flere miljøbygg tidligere, men de har ikke gjort det så grundig og omfattende som med Kiwi Dalgård. Det er flere forhold som gjør at de kan kalle butikken i Trondheim Norges grønneste butikk – men mye av årsaken finner vi på taket og utenpå veggene. Tak og vegger er nemlig dekket av 560 kvadratmeter solceller som produserer 56.000 kWh i året. I tillegg er det rundt butikken boret åtte 270 meter dype grunnbrønner som gir bergvarme tilsvarende 600.000 kWh i året. Disse tiltakene, i tillegg til en rekke andre bygningsmessige smarte grep, fører til at butikken produserer mer energi enn den bruker. Overskuddet leveres som varmtvann til radiatorene i 60 leiligheter på nabotomten.

Det skal ikke være noen grensesprengende enkelttiltak som har gitt dette resultatet – men at en rekke ulike løsninger er satt i system og gjennomført på en god måte – av en flere aktører som virkelig ønsker å skape et grønt sluttresultat.

Å satse på grønne bygg blir stadig mer vanlig i den norske byggenæringen, og det er slett ikke bare de offentlige byggherrene som går foran. Mange av disse var med å få i gang utbyggingen av de mest energieffektive byggene, men de private aktørene har for lengst kommet etter – og mange av disse er nå de som sprenger grenser.

NorgesGruppen fortjener skryt for måten de har satset på grønne butikker og logistikkanlegg. De har nå virkelig satt standarden, og planene ligger også klare for en videre satsing – og de tenker ikke minst helhetlig. Fra 2018 skal blant annet lastebiler fra NorgesGruppens grossist ASKO gå på el eller hydrogen produsert med egne vindmøller og solceller.

Byggenæringens aktører ligger helt klart også langt fremme i internasjonal målestokk når det gjelder å bygge energieffektivt - og det er viktig at omgivelsene rundt oss også verdsetter disse krafttakene og velger å benytte seg av byggene som etter hvert begynner å poppe opp rundt om i landet. Det vi er vitne til nå, er virkelig starten på en grønn revolusjon i næringen - og vi er allerede kommet godt ut av startgropa. Vi gleder oss til fortsettelsen.