Liv Kari Skudal Hansteen i RIF

Helsebygg som forfaller: Sp får skryt – de andre stryk i RIF-rapport

Bare Senterpartiet har en plan for å gjøre noe med et etterslep på titalls milliarder kroner i vedlikehold av helsebygg, ifølge Rådgivende Ingeniørers Forening.

Foreningen (RIF) har sett på hva de politiske partiene har tenkt å gjøre med det foreningen selv har dokumentert er en voldsom underfinansiering av vedlikeholdet ved sykehusene.

En fersk rapport fra RIF viser at det er lite bedring i sikte nærmest uansett hvem som vinner valget. De største partiene gjør det dårligst, og bare Sp får toppkarakter i RIFs kåring.

– Senterpartiet er det eneste partiet som går inn for en omlegging av finansieringen, over på rammefinansiering ut fra behov. Partiet peker også på det enorme behovet det er for oppgradering. Det fortjener de skryt for, sier administrerende direktør i RIF, Liv Kari Skudal Hansteen.

40 milliarder

Helsebygg omfatter somatiske og psykiatriske sykehus, samt behandlingslokaler for rus og rehabilitering i de samme byggene.

Ifølge Skudal Hansteen dokumenterte RIF i 2015 at investeringene i helsebyggene ligger 20 prosent under behovet.

Partiene er nå blitt vurdert etter en skala fra 1 til 5, som er best. Partiene får en gjennomsnittlig score på 2,8 for sine vedlikeholdsplaner for helsebygg.

– Dette er alvorlig, fordi etterslepet allerede er på 40 milliarder, og dette vil forverres om ikke politikerne tar grep. Ikke bare risikerer vi å mangle tusenvis av sykepleiere i årene som kommer, vi kan også risikere å mangle funksjonelle bygg i helsesektoren, sier Skudal Hansteen.

RIF er en frittstående bransjeforening for kunnskapsbedrifter med virksomhet innenfor rådgivning, planlegging og prosjektledelse i bygg- og anleggsnæringen.

– Tikkende bombe

Også tilstanden ved norske avløpsanlegg uroer ingeniørene.

– Mer ekstremvær, gamle rørsystemer og liten kapasitet gjør avløpsanleggene i norske kommuner til en tikkende bombe, skriver RIF.

Foreningen peker på at bare Venstre og Miljøpartiet De Grønne har omtalt avløpsanlegg overhodet i sine partiprogrammer.

– Dette er dramatisk. De nasjonale politikerne kan ikke skyve kommunene foran seg i dette spørsmålet, sier Skudal Hansteen.

Hun advarer blant annet mot en fare for at avløpsvann blir blandet med drikkevann hvis avløpsanleggene kollapser.