Mikroskopbilder av amøben.

Inviterer inn til Legionelladagen

 – Legionella er en problemstilling som vi fremdeles må ha fokus på. Hvert år meldes det om flere dødsfall på grunn av legionærsykdom, sier Knut Olav Knudsen som til daglig er fagsjef i VVS-foreningen.

Knut Olav Knudsen

– Det er fortsatt svært viktig å ha kunnskap om legionella i forbindelse med prosjektene, bygging og ikke minst i drifts- og vedlikeholdsrutiner, legger Knudsen til.

Legionellabakterien kan forårsake legionærsykdom og pontiacfeber. Legionærsykdom er dødelig mens pontiacfeber er en mildere men ubehagelig opplevelse.

– De fleste har hørt om Legionella og sett «skremmende» mikroskopbilder av amøben. Mange har også oppfattet at det kan være livstruende, spesielt for utsatte grupper. Det er godt dokumentert at risikoen er stor for bakterieoppblomstring i tappevannssystemer, kjøletårn, luftskrubbere, offentlige bad og biorenseanlegg. Når bakterien kommer inn i vannsystemene kan de formere seg og utgjøre en smitterisiko. Bakterien overføres til mennesker ved at det pustes inn aerosoler fra vannet, for eksempel når man dusjer. Bakterien vil aldri forsvinne. Men smitterisiko kan reduseres gjennom god design og utførelse av anleggene, god drift, planmessig vedlikehold og riktige kontroll rutiner. Det er derfor nødvendig, og svært viktig å fokusere på forebygging og bekjempelse, heter det i en pressemelding fra Tekniske Foreningers Servicekontor AS.

– Vi opplever til stadighet at både fagfolk og folk i bransjen generelt stiller spørsmål rundt problemstillingene rundt legionellaproblematikken, sier Knudsen.

For å holde fokus på legionellaproblematikk gjennomfører FBA, Norges bygg og eiendomsforening (NBEF) og VVS-foreningen 14. september den tradisjonelle Legionelladagen. Eksperter fra både myndigheter og bransjen vil gi konkrete og praktiske råd om hvordan redusere risiko, forebygge og bekjempe legionellasmitten.

Les mer om arrangementet her