Utnytt kompetansen - uansett alder

Statnett ser ut til å ha vært usedvanlig heldige med valg av årets sommerjobb-studenter. Seks studenter som har brukt sommermånedene hos Statnett, vil kunne spare statsforetaket for en halv milliard kroner.

De seks sommerstudentene har jobbet på et prosjekt der de blant annet har hjulpet foretaket med ny datakunnskap som kan gjøre Statnetts systemer smartere, noe som kan medføre reduserte utgifter på oppimot en halv milliard kroner fordelt på noen år. Dette burde dermed være et tydelig bevis på at god kompetanse ikke alltid må innebære voksen alder eller lang erfaring.

Fremtidens kompetansebehov vil kunne være annerledes enn dagens, og de unge og fremadstormende er usedvanlig flinke med å ta til seg ny kunnskap raskt – og det er dermed også meget viktig at norske arbeidsgivere faktisk ser verdien i denne nye kompetansen. Digitaliseringskunnskap er noe mange av de unge, og kanskje spesielt ingeniørene, har fått inn gjennom hele oppveksten og forhåpentligvis skolegang, og vil dermed kunne gi en helt ny dimensjon, og ikke minst tankegang, til mange tradisjonelle virksomheter. Mange av disse virksomhetene finnes nettopp i byggenæringen – og derfor vil også denne kompetansen bli så viktig for de som ønsker å hevde seg i fremtidens konkurranse.

Dette innebærer også at arbeidsgiverne da må tørre å ta sjansen på å ansette de som kanskje ikke har den lange arbeidserfaringen – men som har et potensiale som ennå ikke har vist seg til fulle. For enkelte vil dette kunne oppleves som risikable ansettelser, men skal man klare å finne frem i morgendagens marked, er det nok også nødvendig å ta noen valg som medfører et noe høyere risikobilde, og at det må være lov å feile før man kommer dit man ønsker.

Samtidig er det også en annen kompetansegruppe som er meget viktig å ha med seg om man skal klare å utnytte de unge til det fulle – men som mange har tatt noen strategiske valg med å kvitte seg med. Seniorene i arbeidslivet har hatt en relativt tøff reise i det norske arbeidslivet de siste 5-10 årene. Innen enkelte sektorer ser man ut til å være utdatert om man er passert 62 år. Dette er selvsagt helt vanvittig sløsing med enormt verdifull kompetanse – og det er oppsiktsvekkende mange dyktige konsulenter over 62 som jobber gjennom enkeltmannsforetak rundt om i landet i dag. Mange av disse finner vi også i byggenæringen. Man passer ikke inn i morgendagens organisering – og dermed havner man utenfor.

Heldigvis er vi innen bygg og anlegg ikke blant de som har kjørt det strammeste løpet innen denne utviklingen – men det er helt klart gjennomført uheldige omorganiseringer også her. Om man skal lykkes i morgendagens marked er det viktig å hente inn nye kompetanse, men samtidig er det minst like viktig å ta vare på de erfarne medarbeiderne som kan se det store bildet og komme med de gode rådene og bruke erfaringer slik at man unngår å gjøre de samme feil som tidligere. For selv om utviklingen er enorm – er det også slik at utviklingen går i sykluser. Dermed er det de virksomhetene som har den beste balansen mellom ungt og nytenkende kombinert med erfaringene fra det praktiske livet, de som vil lykkes best.