De arkeologiske undersøkelsene langs ny trase mellom Eggemoen og Olum startet onsdag 30. august. Bildet er tatt ved Røstø hvor undersøkelsene startet. Foto: Statens vegvesen

I gang med arkeologiske undersøkelser på E16

Onsdag 30. august startet arkeologiske undersøkelser i regi av Kulturhistorisk museum langs ny trase for E16 mellom Eggemoen og Olum i Jevnaker kommune.

Arkeologene skal i løpet av den neste måneden undersøke totalt ni lokaliteter. [01.09.2017]De arkeologiske undersøkelsene langs trase for ny E16 mellom Eggemoen og Olum startet onsdag 30. august. I de neste ukene vil tre arkeologer fra Kulturhistorisk museum være til stede på Jevnaker for å gjøre undersøkelsene.

Utgravingsleder Ellen Kathrine Friis sier i en pressemelding at utgravingene startet ved Røstø hvor de skal se på et felt med totalt 14 kokegroper.

- I løpet av tiden på Jevnaker skal vi undersøke totalt ni lokaliteter. I tillegg til kokegropene på Røstø, skal vi gjøre en kartlegging og metallsøking av to hulveiløp, uttak av kullprøver for datering av kullgroper på Mo Klæggerud og Rønnerud, samt undersøke et utvalg av rydningsrøyser på Østre Olum, forteller Friis.

Utbyggingen av E16 mellom Eggemoen og Olum til en tofelts veg med midtrekkverk og forbikjøringsfelt er den direkte årsaken til at utgravingene gjøres. – I 2006, 2010, 2011 og 2014 gjennomførte Oppland fylkeskommune arkeologiske registreringer. Kulturhistorisk museum undersøker nå noen av de tidligere registrerte kulturminnene, forteller prosjekteringsleder Eva-Lena Winge i Statens vegvesen.