<p>Jan Tore Svelvik presenterer Norconsult sine forslag til å løse trafikkutfordringene på Lillehammer. Foto: Jørn Hindklev</p>Trofaste kunder fra hele Innlandet møte opp da Norconsult Lillehammer feiret 40-årjubileum. Foto: Jørn Hindklev.Kontorleder Torunn Margrethe Bjerke. Foto: Jørn HindklevVegard Jacobsen, direktør Region Innlandet i Norconsult. Foto: Jørn Hindklev

Norconsult på Lillehammer feiret 40 år med trafikkplan til byen

Torsdag feiret Norconsult-kontoret på Lillehammer sin 40-årsdag. Som en «gave» har kontoret på eget initiativ utarbeidet forslag som kan bidra til å løse trafikkutfordringene i byen.

– Når man blir 40 år er det jo vanlig å få en gave, men vi fant ut at vi heller ønsket å bruke jubileet til å gi noe tilbake til samfunnet. Vi er glade i byen mange av oss bor i og det har vært morsomt å jobbe med tiltak som kan forbedre trafikkutfordringene i Lillehammer, sier Jan Tore Selvik, leder av samferdselsavdelingen ved Norconsult sitt Lillehammer-kontor.

Han påpeker at de utarbeidede forslagene har vært et internt utviklingsprosjekt uten at det har vært en kunde bak arbeidet.

– Dette er ideer og konsepter som må videreutvikles, sier han.

Totalt har Norconsult lagt ned 150 timer i arbeidet.

Tunnel under Maihaugen?

Rådgiveren har utarbeidet ideer til løsninger for fire områder. Ingen av tiltakene blir berørt av valg av trase for fremtidig E6 gjennom Lillehammer. Områdene er:

- Messenlivegen gang- og sykkelveg

- Maihaugkrysset

- Strandtorget-Sentrum

- Strandtorget-Søre Ål

Mest oppsiktsvekkende er forslaget om nytt Maihaugenkryss med en tunnel under selve Maihaugen. Dette forslaget vil også berøre flere boliger.

– Det er selvsagt kjedelig at en ny rundkjøring vil berøre boliger, men vi mener det for byen er nødvendig for å løse trafikkutfordringen. Hvis vi virkelig ønsker å ha tanker om hvordan byen skal se ut om 100 år, må vi ta grep nå, sier Selvik.

Mjøsaksjoner og OL

På jubileumssammenkomsten i Norconsult nye lokaler i Bryggerikvartalet på Lillehammer, dro de svært rutinerte karene Per-Otto Humberset og Bjørn Arild Gravrok de inviterte bursdagsgjestene gjennom kontorets historie.

Per-Otto Humberset har jobbet ved Lillehammer-kontoret siden det ble etablert i 1977. Foto: Jørn Hindklev

Kontoret ble etablert høsten 1977 og Humberset, som har jobbet på kontoret helt siden etableringen, fortalte at to runder med den såkalte Mjøsakjonen på 1980-tallet, var en viktig historisk hendelse for kontoret de første årene.

Mjøsaksjonen medførte blant annet at alle kommunene rundt Mjøsa fikk pålegg om å bygge nye renseanlegg. Så kom utbygging av OL-anleggene hvor kontoret fikk oppdrag blant annet for byggingen av den krevende bob- og akebanen og hoppanlegget.

Tverrfaglig kontor rigget for vekst

Norconsult på Lillehammer har tradisjonelt vært sterke på VA og har fortsatt i dag det største VA-miljøet på Innlandet, men kontoret har de siste årene utviklet seg til å bli tverrfaglig. De siste månedene har Norconsult på Lillehammer også fått på plass en egen samferdselsavdeling. Kontoret har 45 ansatte.

– Jeg gratulerer Lillehammer-kontoret med 40-årsdagen. Dette kontoret er så lang ifra ikke i en midtlivskrise, her er det plass til videre vekst. Det skjer mye ting skjer fort i vår bransje om dagen, men vi har klokketro på lokal forankring og nærhet til kunden. Vi mener det har sin verdi å møte kunden når det drar seg til på byggeplass. Vi er stolte av å sette spor der vi bor, sier Vegard Jacobsen, direktør Region Innlandet i Norconsult.