Fra prosjektet Orkla City. Foto:NorBetongThea Vik Nordeide, regionteknolog i NorBetong Stor-Oslo. Foto: NorBetongFoto: NorBetongFoto: NorBetongFoto: NorBetong

NorBetong med god glid i Oslo

På under et år har NorBetongs regionteknolog Thea Vik Nordeide vært med på fire større glidestøper. 

- Det betyr lange dager med oppfølging av betongleveranser, men også gleden over å se imponerende konstruksjoner reise seg, sier Thea Vik Nordeide, regionteknolog i NorBetong Stor-Oslo.

Rett ved Skøyen stasjon i Oslo har det i sommer steget opp nye, elegante betongkonstruksjoner. Det er Skanska som bygger Orkla City, et bygningskompleks som blant annet skal huse hovedkontoret til Orkla. Nå ruver to tårn over området, men etter hvert som etasjedekkene blir bygd, vil det fremstå som ett enkeltstående tårn på 16 etasjer.

Glidestøp skjer gjennom at forskalingen klatrer på armeringen ved hjelp av hydrauliske jekker, mens betongen gradvis herder. I underkant av forskalingen kommer den relativt ferske betongen til syne. Det er ennå lenge til betongen har oppnådd høy fasthet, men siden forskalingen hviler på armering som går langt ned i konstruksjonen er bæreevnen god nok.

For at glidestøpen skal bli vellykket må betonglogistikken fungere. Det betyr en jevn tilførsel av betong med riktig kvalitet. Betongen øverst i forskalingen skal ikke sette seg mer enn at ny fersk betong kan blande seg i toppsjiktet.

Resultatet er en sammenhengende støp uten skjøter, noe som gir en sterkere konstruksjon.

– Her på Orkla City har vi levert 324 lass med til sammen 1.428 kubikkmeter betong til den siste glidestøpen. Skiftende sommervær gir noen utfordringer på temperatur, men kvalitet og stabilitet har vært veldig god gjennom gliden, sier Nordeide.

Det siste året har NorBetong i Stor-Oslo hatt fire store glidestøper: Munch-museet, Deichmanske hovedbibliotek og to glidestøper på Orkla City. Til sammen har støpene tatt 78 døgn og det har gått med over 6.500 kubikkmeter betong.

- Det er selvsagt ikke bare betongen det stilles krav til når glidestøpen pågår. Armering må hele tiden løftes inn og bindes opp fortløpende. Og det skal gjerne legges inn utsparinger, kabelrør, forankringer til dekkearmering og mye mer. Orden og god planlegging er nøkkelen til god gjennomføring, sier Nordeide.

Underveis i gliden blir også arbeidet fulgt opp fra undersiden av forskalingen. Når forskalingen jekkes opp et nytt trinn er det bare gått om lag 10-12 timer siden betongen som nå kommer til syne ble levert på oversiden. Hvert jekketrinn lager et lite avtrykk, slik at støpen får karakteristiske horisontale striper.