<p>– Skal vi greie målet om å redusere energibruken i bygg med 10 TWh, gjelder det å stokke beina og lage incentivstruktur som gjør det mulig. Interessen her i dag tyder på at dette er en bransje som er sultne etter å komme i gang, sier daglig leder Marius Holm i Zero. Foto: Svanhild Blakstad</p>Utviklingsdirektør Øyvind Leistad i Enova. Foto: Svanhild BlakstadTor Lindholt i Entro snakket om eiendomsdrift og energisparing. Foto: Svanhild BlakstadPeter Hagen, kommunikasjonssjef i Sweco. Foto: Svanhild BlakstadIngunn Kristiansen fra Schneider Electric presenterte et eksempel fra Nord-Fron kommune på energisparing gjennom EPC-kontrakt (Energy Performance Contracting). Foto: Svanhild BlakstadCarl Godager Caas fra Multiconsult presenterte eksempler på energisparetiltak ved rehabilitering av borettslag. Foto: Svanhild BlakstadGuro Hauge, fagansvarlig for bygg og materialer i Zero, presenterte rapportens 15 virkemidler for energieffektivisering i bygg. Foto: Svanhild BlakstadGunnar Grini fra analysebyrået Gehør presenterte en fersk potensialstudie for energieffektiviering, som er gjort på oppdrag fra Lavenergiprogrammet. Foto: Svanhild BlakstadAdm direktør Frank Jaegtnæes i Elektroforeningen snakket om hvordan energieffektivisering i bygg vil stimulere til verdiskaping og arbeidsplasser. Foto: Svanhild Blakstad

Slik skal energibruken i bygg kuttes kraftig

Det må kraftige virkemidler til for å nå målet om 10 TWh reduksjon i energiforbruket i bygningsmassen innen 2030.

Det er konklusjonen i en helt fersk rapport som ble lansert av Zero på et smekk fullt frokostmøte på Kulturhuset i Oslo torsdag morgen.

I rapporten «Slik kutter vi energibruken i bygg » blir det presentert 15 forslag til virkemidler for å kutte 10 TWh i bygg innen 2030.

– Det er en klar politisk vilje til å nå dette målet, og vi vet at det er teknisk ganske enkelt å gjennomføre. Det står på en kombinasjonen av politisk vilje og høy teknisk gjennomførbarhet og lav kostnad. Faktisk lønnsomhet bør borge for at det er mulig. Da gjelder det å stokke beina og lage incentivstruktur som gjør at det skjer, sier Zero-sjef Marius Holm til Byggeindustrien.

Han sier at dette er et puslespill med mange brikker, som Zero har kartlagt i rapporten.

– Det handler mye om kunnskap. For eksempel må de som skal drifte et bygg være kompetente, men også ha økonomisk incentiv til å levere gode resultater. Det samme gjelder på bolig- og forbrukersiden. Håndverkerne må læres opp til å veilede forbrukeren om energieffektive løsninger. Forbrukerne snakker ikke med energirådgiverne, de snakker med snekkeren! Hvis snekkeren har et økonomisk incentiv til å selge inn gode energiløsninger, sammen med elektrikeren og rørleggeren, forsvinner transaksjonskostnaden som gjør at folk må bruke mye tid på å skaffe seg kunnskap selv, sier Holm.

Mellom 60 og 70 deltakere fra ulike deler av byggenæringen, rådgivere og offentlige etater fikk høre korte innlegg som tok for seg alt fra hvordan energieffektivisering i bygg vil stimulere til verdiskapning og arbeidsplasser, til eksempler på energieffekten av rehabilitering av borettslag.

Dette er de 15 virkemidlene som Zero-rapporten foreslår:

Overordnede virkemidler:
- Forenklet rehabilitering i TEK
- Komponentkrav til vinduer
- Hvite sertifikater
- Kompetansehevingstiltak
- Strengere byggeforskrifter i nybygg
- Forbedret energimerkeordning

Næringsbygg:
- Krav til energirevisjon og -ledelse
- Økt investeringsstøtte fra Enova
- Etterutdanning og kompetansekrav til byggdriftere

Offentlig sektor:
- Pålegge energikartlegging av offentlige bygg
- Krav om energiklasse A i alle nye leieavtaler

Boliger:
- Omlegging av Enova-støtte for boliger
- Håndverkerstøtte
- EPC-kontrakter for borettslag og sameier
- Nye nettariffer

Rapporten er utarbeidet av Zero i samarbeid med Elektroforeningen og Nelfo, med bistand fra en  referansegruppe med fagpersoner fra blant annet Schneider Electric, Entro, Multiconsult og Sweco.