Illustrasjon: Statens vegvesenIllustrasjon: Statens vegvesenIllustrasjon: Statens vegvesenIllustrasjon: Statens vegvesenIllustrasjon: Statens vegvesenIllustrasjon: Statens vegvesenIllustrasjon: Statens vegvesenIllustrasjon: Statens vegvesen

Vurderer toetasjes rundkjøringer i Tromsø

Statens vegvesen lufter mulighetene for toetasjes rundkjøringer på hver side av en ny planlagt tunnel mellom Langnes og Breivika i Tromsø.

Det skriver Vegvesenet i en pressemelding på sine nettsider tirsdag.

– Vi kjenner alle behovet for dette prosjektet: Veier og kryss på Langnes og i Breivika er tungt trafikkert. De er allerede flaskehalser i en by som vokser raskt. Vi skal derfor finne løsninger som kan svare på utfordringene i framtidas Tromsø, sa prosjektleder Veronica Wiik under mandagens folkemøte om en ny tunnel- og veiforbindelse på riksvei 862 fra Breivika til Langnes.

Veiplanleggerne Egil Hammer og Eirik Åsbakk presenterte en mulig, og for Tromsø helt ny, løsning: Rundkjøringer med flere lag, som ei kake, kan spre trafikken og hjelpe alle tryggere og raskere fram. Det gjelder uansett om man kjører bil, tar buss, sykler eller går, heter det i pressemeldingen på vegvesen.no.

– Prinsippet med ei kake-rundkjøring er kort oppsummert at veien med de store trafikkstrømmene ligger i det nederste laget, som er minst synlig og skjermer mest for støyen. Toppen av kaka er ei gate for gående, syklende, kollektiv og lokaltrafikk, forklarer Hammer i meldingen.

Arbeidet de neste månedene vil vise om toetasjes rundkjøringer er den beste løsningen for å spre trafikken, slik at alle typer trafikanter kommer seg fram. Statens vegvesen og Tromsø kommune jobber for å gjøre ferdig et forslag til en reguleringsplan i løpet av 2018.