Finansminister Siv Jensen var mandag på en snarvisitt hos Splitkon i Åmot. Der fikk hun høre om den nye massivtresatsingen. Foto: Splitkon

Siv Jensen nysgjerrig på massivtresatsing til 250 millioner

Finansminister Siv Jensen besøkte mandag Splitkons anlegg i Åmot i Buskerud og lot seg imponere av bedriftens ambisjoner.

– Det er gledelig at det skjer mye innovasjon i norsk næringsliv. Vi har lange tradisjoner i Norge innen tre og treforedling. Splitkon er åpenbart en bedrift med store ambisjoner som har klokketro på fremtiden, sier finansminister Siv Jensen til Byggeindustrien.

FrP-lederen hadde ikke med seg konkrete valgløfter til treindustrien da hun besøkte Splitkon, hvor det nå investeres hele 250 millioner kroner i en ny massivtrefabrikk. Fabrikken skal åpne høsten 2018.

– Viktig med konkurransedyktige rammebetingelser

– Vi har gjort mye for å legge til rette for treindustrien gjennom blant annet satsing på skogsbilveier. Det aller viktigste for denne type industribedrifter er konkurransedyktige rammebetingelser og god infrastruktur. Det handler om å redusere transportkostnader og å kunne konkurrere i et internasjonalt marked. Da betyr det noe for bedriftene om har høyt eller konkurransedyktig skattenivå, sier hun.

– Hvorfor er det viktig for deg å besøke denne type bedrifter?

– Det er når vi politikere snakker med de som har skoene på, man best treffer nå vi skal utforme rammebetingelsene, sier Jensen.

– Hva er ditt inntrykk. Hvor trykker skoen for treindustrien?

– Jeg hørte ingen klagesang i dag. Snarere tvert imot. Splitkon er en bedrift som har tro på fremtiden og som ønsker gode og konkurransedyktige rammebetingelser. De er stolte av satsingen de skal i gang med og var fornøyd med at det statlige virkemiddelapparatet hadde gitt bedriften drahjelp i en vanskelig investeringsperiode, sier hun.

– Bør vi bygge mer med tre i Norge?

– Jeg skal ikke gjøre meg til dommer innen materialvalg. Men tre er et fornybart råstoff som i tillegg til at det tåler mye, er fint å se på. Det blir spennende å følge treindustrien og andre deler av byggenæringen, det pågår mye innovasjon for hvordan vi kan bygge raskere samtidig som stadig utvikles, følges. Nye måter å gjøre ting på, øker også lønnsomheten til bedriftene, sier hun.

Global trend

Det var Jensen selv som hadde tatt initiativ til møtet med Splitkon.

– For Splitkon var det viktig å formidle at det nytt kapittel som det er mulig å realisere innen norsk treforedlingsindustri. Det gjelder å ta vare på det som er en global trend på massivtrebygging og store bygg med tre. Det var Jensen og de som var her veldig opptatt av å høre mer om. Finansministeren framstod som oppriktig interessert i bransjen med tanke på tiden vi nå er inne i, sier daglig leder Morten L. Johansen i Splitkon til Byggeindustrien.

– Har den sittende regjeringen en del å gå på når det gjelder rammevilkår til treindustrien?

– Vi har lært gjennom de prosessene vi har gått gjennom at rammebetingelsene vi har for treforedling i Norge, må vi forholde oss til. Det er de vi må ta utgangspunkt i vår hverdag. Vi har et veldig godt grunnlag i det vi nå har fått på plass, sier han.