Tollbugata 8

Picasa

To omtrent 100 år gamle bygg midt i Oslo-kvadraturen har åpnet dørene som ett bygg med moderne lokaler og et helt nytt kontorkonsept.

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype: Kontorbygg/Rehab

Bruttoareal: 6.200 kvm.

Byggherre: T8 Holding (Canica/Bunde Eiendom/SPG)

Totalentreprenør: BundeBygg

Kontraktsum eks. mva.: 75 millioner kroner

ARK: Nydalen Arkitektkontor

Rådgivere: RIB/RIByFy: WSP Engineering l RIE: ECT l RIBR: Firesafe l RIAKU: Brekke Strand l RIV: Unionconsult

Underentreprenører og leverandører: Riving: RivTec/Øst-riv l Rørlegger: VVS Comfort Spydeberg l Luftbehandling: Bryn Byggklima l Elektro: Kontakt Elektro l Heis: Reber Schindler Heis l Stål: Stokke Stål l Murer: Stryken & Gudbrandsen l Fasadearbeider, blikkenslager: Alliero l Stillas: Byggstillas l Flis: Bygg&Mal l Parkett: Parkettpartner l Innerdører: Jømna Brug l Ytterdører: Glassteam l Vinduer: Nordvestvinduet l Solskjerming: Nerligruppen l Lås og beslag: Trioving l Tekker: Romerike Tak og Membran l Blikkenslager: Alliero l Glassarbeider: Glassteam l Maler: Bygg&Mal l Belegg og teppe: Kjernsmo l Gulvsparkling: Lydgulvsystemer l Himling: Rovik Montasje l Systemvegger: Bosvik l Branntetting: Vestfold Brannsikring

Tollbugata 8b i Kvadraturen i Oslo var i begynnelsen av 1800-tallet adressen til en toetasjes empiriegård, men ble mot slutten av århundret erstattet av en ny fem-etasjes gård tegnet og utviklet av arkitekt og eiendomsutvikler O.B.T. Johnsen. I dette bygget ble blant annet Norges første ordinære heis installert, og restauranten og puben Original Pilsen holdt til her fra åpningen på slutten av 1890-tallet til 2009. På denne tiden var Tollbugata 8b og nabobygget Tollbugata 8 respektivt hjem til en strippeklubb og et pensjonat, og omdømmet til området var heller frynsete.

Nå har de to eiendommene blitt slått sammen, renovert og brakt tilbake til en fordums prakt utvendig, dog med et helt moderne interiør og konsept.

100-åring

Totalentreprenør BundeBygg startet rehabiliteringen i august 2016, med overlevering 6. juli 2017. Prosjektleder Arild Olsen forteller at prosjektet har bydd på de typiske utfordringene som kommer med en rehabilitering i byen, men at man ikke har støtt på de altfor store problemene i bygget.

– Det er jo et 100 år gammelt bygg i Kvadraturen. Det var pusset opp litt her og litt der, men utgangspunktet vårt var at alt skulle rives, og kun skallet skulle stå igjen, forteller han.

Entreprenøren støtte ikke på noe asbest i rehabiliteringen, men det gamle bygget hadde også noen overraskelser på lur.

– Det var råte i flere bjelkelag i flere etasjer, og noe råte i tak, så vi måtte bytte ut en del. Vi har også vært nødt til å forsterke bærekonstruksjonene der hvor vi har satt inn nye åpninger, og i flere tilfeller har vi hatt installasjoner som skulle innfestes i gamle konstruksjoner som ikke har holdt. Så der har vi også måttet forsterke det gamle bygget. Det er vanskelig å vite hva man skal møte til enhver tid, og det er alltid en utfordring, sier Olsen.

Fra to til ett

Ettersom det ferdigrehabiliterte bygget opprinnelig består av to gamle bygg, har entreprenøren også måttet løse flere utfordringer med tanke på nivåforskjeller og yttervegger mellom de to byggene.

– De største utfordringene i prosjektet springer ut av at bygget ligger i Kvadraturen, og at det er to bygg som er slått sammen til ett. Det er små arealer på et total-areal på 4.500 kvadratmeter. Det har vært liten riggplass, og vi har fått leid gategrunn i Dronningens gate, samt et litt mindre areal i Skippergata for å få fraktet ut avfall og få inn materialer i prosjektet, forteller Olsen.

Fasadene i Tollbugata 8 og 8b står på byantikvarens gule liste, og her har entreprenøren gått ned i lagene for å gjenskape originaluttrykket til bygget.

– Her har det blitt brukt spesialprodukter for å hente opp de eksisterende fasadene, forteller Olsen.

Et annet spesialprodukt har også blitt brukt i himlingene, hvor ventilasjon og kabler ligger fullt synlig. For å få de ønskede akustiske egenskapene, har himlingene blitt sprayet med en spesiell celluloseblanding som, ifølge prosjektlederen, ikke før har blitt brukt i Norge.

Nytt konsept

Himlingene inngår i et interiør som har et langt mer moderne uttrykk enn det de vernede fasadene skulle tilsi. Leietaker Regus Business Centre har helt siden kontraktsignering med bygg-herre T8 Holding, vært tungt inne i prosessen, og hatt med sin egen interiørarkitekt for å utforme Spaces-konseptet, et kontorhotell hvor brukerne leier kontorplass og -fasiliteter i avgrensede perioder.

Kontorhotellet skal ha 425 kontorplasser, samt plass til omtrent 500 personer i de mange felles-lokalene. Brukerne av hotellet har tilgang til både treningsrom, kino, flere forskjellige stuer og -lounge-lokaler, bygård både med og uten glasstak, samt en stor takterrasse.

Byggherre T8 Holding består av investeringsselskapet Canica, som eier 75 prosent, BundeEiendom, som eier 17, og SPG med åtte prosent.

– Vi begynte å jobbe med leie-takerne allerede våren 2016. De leier absolutt hele prosjektet, og har vært veldig involverte. Spaces-konseptet, hvor de leier ut mindre deler av prosjektet i mindre og lengre tid, er noe som det vil komme mer og mer av til Norge, sier prosjektleder for byggherre, Morten Bru i BundeEiendom.

Bru forteller at dialogen med leietaker har vært god hele veien, og at byggherren anser Tollbugata 8 som et spennende og vellykket prosjekt.

Også prosjektleder Arild Olsen i BundeBygg beskriver godt samarbeid i Tollbugata 8. Olsen understreker at entreprenøren ikke har fått ekstra drahjelp bare fordi de er under samme paraply som BundeEiendom.

– Byggherre har vært profesjonell og god. Vi er godt fornøyde med prosjektet, som også har hatt en veldig god HMS, med null fraværsskader, forteller prosjektlederen.


Flere prosjekter