Vegdirektør Terje Moe Gustavsen, sjefen for Statens vegvesen. Foto: Statens vegvesen

Vegdirektøren åpner årets tunnelkonferanse

Vegdirektør Terje Moe Gustavsen og fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal kommer til åpningen av Norwegian Tunnel Safety Conference (NTSC).

NTSC2017 er en todagers internasjonal konferanse med et innholdsrikt program og mange medarrangører, som arrangeres for andre gang i Stavanger 7. og 8. september.

NTSC er en møteplass som kobler sammen tunnelopperatører og -eiere, beslutningstakere, brann og redningstjenesten, forskere og bedrifter som leverer varer og tjenester i tunnelmarkedet. Personsikkerhet et temaet på årets internasjonale konferanse i Stavanger 7. og 8. september.

- Hvordan kan vi gjøre tunnelene sikrere dersom det oppstår brann? Hvordan påvirker tunnelens utseende oss mennesker og hva slags teknologi kan brukes til lokalisering av mennesker og kjøretøy? Hvordan kan vi varsle hendelser i tunnel og hva har vi lært av tidligere ulykker? Dette er bare noen av spørsmålene som skal besvares under konferansen, sier Helen Roth, klyngeleder for Norwegian Tunnel Safety Cluster i en pressemelding.

Norge har mer enn 1000 vegtunneler og rundt 700 jernbanetunneler, og det bygges stadig nye. De neste årene skal det investeres NOK 1000 milliarder i vei- og infrastrukturprosjekter. Eksisterende tunneler skal oppgraderes, og nye tunneler skal bygges og utrustes med ny teknologi.

- Norge bygger i disse dager noen av de lengste og mest komplekse tunnelene vi har sett i verden, og Stavanger-regionen får verdens to lengste undersjøiske vegtunneler – Ryfast og Rogfast. Dette er utgangspunktet for at vi her i regionen nå satser stort på å bygge opp et tunnelsikkerhetsmiljø av internasjonalt format, sier Roth.
Både Ryfast-prosjektet, Rogfast-prosjektet og E39 Kyststamvegen vil bli presentert under konferansen.

- E39-Kyststamveien er et spektakulært prosjekt med undersjøiske tunneler, broer og sikkerhetsløsninger som vil bli presentert. Konferansen avsluttes med ekskursjon inn i Ryfast-tunnelen, forteller Roth.

Det er et eget messeområde i tilknytning til konferansen hvor norske og internasjonale firmaer deltar og stiller ut det aller fremste som finnes av tunnelteknologi. Konferansen har sitt utgangspunkt i klyngen Norwegian Tunnel Safety Cluster som er etablert i Rogaland. Klyngen ble tatt opp i det nasjonale klyngeprogrammet til Innovasjon Norge, Norges forskningsråd og SIVA i 2016 og har som mål å bli være en ledende global aktør innen tunnelsikkerhet i 2025.

Norwegian Tunnel Safety Cluster består av over 100 deltakere, hvor bedriftene utgjør hovedtyngen. Mange av deltakerbedriftene har sin bakgrunn fra offshorebransen og kan bidra med teknologi og kompetanse som kan revolusjonere tunnelsikkerhet. I tillegg er også en rekke forsknings- og utdanningsinstitusjoner, nødetatene, kommuner og Rogaland fylkeskommune med i klyngen.

Årets konferanse arrangeres av klyngen i samarbeid med Brannfaglig Fellesorganisasjon (BFO), ITS Norway, Rogaland fylkeskommune, Statens vegvesen, Vegdirektoratet og RISE Fire Research AS.