Kronstadparken II

På Kronstad i Bergen har Brødrene Ulveseth AS ført opp to boligblokker med til sammen 220 leiligheter og to etasjer med parkering.

Fakta

Sted: Kronstad, Bergen

Prosjekttype: Nybygg, boliger

Kontraktssum uten merverdiavgift: 344 millioner kroner

Bruttoareal: 26.000 kvadratmeter

Tiltakshaver: Obos Ulveseth Kronstadparken

Totalentreprenør: Brødrene Ulveseth

Arkitekt: LUND & partnere arkitekter

Rådgivere: RIB: Node l RIV: Miljøconsult l RIE: Bergen Elektroconsult l RIAku og RIBr: Sweco l RIGeo: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Anko l Rivning: AF Decom l Anleggsgartner: Anleggsgartner Boasson l Steindekke parkering: Lintho Steinmiljø l Ferdigbetong: NorBetong l Spennarmering: Spennteknikk l Plattendekker, balkonger og trappeelementer: Con-Form Bergen l Gulvstøp: Industrigulvspesialisten l Stålarbeid: IPOA l Taktekking: Protan l Glassarbeider: HubroHansen l Vinduer, ytterdører og balkongdører: Norgesvinduet l Innerdører: Swedoor l Blikkenslager: D-Blikk l Rekkverk: Montal Systems l Tømrer: Byggmester Markhus l Systemhimlinger: Moelven Modus l Maler: Malermester Buer Bergen l Parkett: Bo Andren l Leveranser Fliser: Flisekompaniet l Våtrom, membran og fliser: Brødrene Ulveseth l Gulvmaling garasje: Betonggulv l Rørlegger: Bergen Rørteknikk l Elektro: Thunestvedt l Ventilasjon: Bergen Air l Kabel-TV og telefon: Canal Digital l Heiser: Reber-Schindler Heis l Branntetting: Firesafe l Sprinkler: Brann og Sprinklerteknikk l Lås og beslag: Heikki Bruvik l Boss-sug: BiR Bedrift og Bossug l Kjøkken og bad: Studio Sigdal

Rivning av eksisterende bygningsmasse startet opp i månedsskiftet april-mai 2013 med påfølgende bortkjøring forurensede masser og sprengstein. Betongarbeidene startet opp i april 2014. Det er ført opp 16.000 kvadratmeter boligareal, 5.000 kvadratmeter parkering for boligene og 5.000 kvadratmeter næringsparkering. Entreprisekostnaden er 344 millioner kroner uten merverdiavgift.

Tiltakshaver er Obos Ulveseth Kronstadparken AS. Blokkene er tegnet av LUND & partnere arkitekter AS og ført opp i totalentreprise.

Energiklasse A og B

Prosjektleder Odd Jarle Kleppe i Brødrene Ulveseth forteller at leilighetene varierer fra 44 til 122 kvadratmeter, med et snitt på 68 kvadratmeter.

– Kjøperne hadde muligheter for å endre på veggfarger, parkett, fliser, kjøkken og bad. Alle leilighetene er enten i energiklasse A eller B, opplyser Kleppe.

Solforholdene er meget gode og alle leilighetene har egne balkonger eller terrasser. Begge blokkene har også store felles takterrasser. Mellom blokkene er det et pent opparbeidet fellesareal med gressplener, beplantning og belysning. De store og fine uteområdene gjør Kronstadparken til et barnevennlig sted å bo. Øverste parkeringsetasje rommer 152 bil-oppstillingsplasser som kunne kjøpes av beboerne, det vil si en dekning på 0,69. Kronstadparken ligger mellom Høgskolen i Bergen, Haukeland Universitetssykehus og Bergen sentrum. Bybanen passerer på blokkene østside.

Byggingen har ifølge Kleppe gått veldig bra.

– Siste dekkestøp ble støpt på dagen i henhold til oppsatt fremdriftsplan. Videre har vi kjørt LEAN-prosess med alle underentreprenører, noe som de aller fleste har satt stor pris på. Vi har vært ett godt team med mange flinke folk som har jobbet godt i lag. Byggetrinn 2 av Kronstadparken er et av de største prosjektene jeg har vært med på så langt og det har vært morsomt å få til, sier Kleppe.

Revitaliserer området

Seniorarkitekt Tor Lund i LUND & partnere arkitekter AS forteller at det nye boligprosjektet blir en del av det store transformasjonsområdet ved navn Kronstadparken.

– Utbyggingen er planmessig ment å skulle gi en markant revitalisering av det tidligere tunge industriområdet og tilføre nytt liv ved gode boforhold innrammet av urbane strukturer, sier Lund.

Tomten grenser mot bybanen i Bjørnsons gate og på sydsiden mot nye næringsformål eiet av Bara Eiendom. Boligfeltet er delt i to vinkelformede boligblokker med det gamle verneverdige Nævdalbygget i mellom.

– Nybyggene er avtrappet i høyde mot syd/vest for å tillate godt med sollys å slippe inn i det store skjermede gårdsrom i kjernen av bebyggelsen. Gårdsrommet har åpen passasje for gangtrafikk i vest og øst parallelt med Bjørnsons gate som en grønn oase i tydelig kontrast til Danmarksplass og dens omgivelser. De to adkomstsidene er formet med en ide som smau-karakter, hvor beboerne blir sluset inn til sitt tilrettelagte privat-område og sentralt plasserte hovedinngangsparti. Bygningenes form skjermer mot støy fra gaten og for alle vindretninger. På hjørnet mot nord/øst er det tilrettelagt for et solfylt felles offentlig opphold med grøntareal og benker, sier Lund.

Han legger til at de store parkeringsareal i to underetasjer har bidratt til at hele utbyggingen er basert på kjente modul-mål og gjennomgående bygningstrukturer. I tillegg til et stort grønt fellesareal på bakkeplan er det bygget to store delikate takterrasser for beboerne, tilrettelagt for urtehager, sitteplasser og generell rekreasjon med gode sol og 360 graders utsiktsforhold.

Utbyggingen er ifølge Lund utformet som et helhetlig kompakt boligkvartal med oppdelte fasader med ulik materialbruk.

– I utbyggers program lå ønsket om solide, bestandige og områdetypiske fasadematerialer. Som gjennomgående hovedmateriale er anvendt lys beige i teglstein. For øvrig er det valgt harmoniserende lyst beiset stående trepanel av i basen, på de inntrukne øverste etasjer, samt inn i inntrukne balkonger, opplyser han.

Bygningsvolumene inn mot det sentrale lysinnslipp i syd, samt den artikulerte hjørnebygning mot Bjørnsons gate har fasadematerialer av hvite pussede flater. Dette for tilpassing til de typiske eksisterende nabobygg.

– Nybyggene har en forholdsvis stor utnyttelse av tomten. Dette forutsatte kompakte volum og optimal disponering av tilgjengelig areal, dvs. bygging helt ut i gate/fortauslinje. Reguleringsplanens krav til tilstrekkelig sol på utearealer ble krevende og formet deler av byggene mot syd/vest. Parkering i to underetasjer med optimalt antall bilplasser satte likeså krav til boligstruktur i etasjene over. Det eksisterende Nævdalbygget mot Bjørnsonsgate er rehabilitert etter føringer fra Byantikvar og ga føringer for nybyggenes plassering, sier Lund.

Rørspunt

Tomten er på fem mål og har fjellgrunn. Det var nødvendig å fjerne forurensete masser fra øverste del av tomten. En 60 meter lang rørspunt (i snitt seks meter dyp) ble støpt mot Bjørnsons gate (der Bybanen passerer).

Begge blokkene er vinklet og hovedbygningskroppene ligger parallelt mot hverandre. Det ligger en overvannskulvert på siden av parkeringsetasjene.

Bærende konstruksjon består av plasstøpte spennarmerte dekker, plasstøpte skivevegger, noe plattendekker og stålsøyler i fasadene. Trappeløp og balkonger er i betongelementer. Taket er plasstøpt, isolert og tekket. Fasadene har hvit puss, lys brun tegl og gul royalimpregnert trepanel. Det er parkett på gulv og flis i våtrom. Vegger er hvitmalte og av gips eller betong. Himlinger er i slipt og sparklet betong.

Det er ifølge Kleppe brukt cirka 11.000 kubikkmeter ferdigbetong (B55 i søyler, B45 i kjellere og B35 i vanlige konstruksjoner). Dekkestøpene var på 1.000 kvadratmeter der det gikk med 250 kubikkmeter betong. I snitt har Norbetong Damsgård omtrent levert 3,5 biler med ferdigbetong per dag i de to årene betongarbeidene har pågått.

Tidlig tette bygg

For å unngå fukt i konstruksjonen ble det brukt byggetidstekking. Taket var tidlig tett og hele konstruksjonen ble avfuktet når blokkene var tette. I ytterveggene er det 250 millimeter med isolasjon. I takene er det i snitt 350 millimeter. Vinduene har en U-verdi på 0,8. 12 prosent av leilighetene er trykktestet ved uavhengig kontroll og har en gjennomsnitts luftveksling på 0,98. Begge blokkene er fullsprinklet. Det er soldempende glass der det er behov for det. Det er foret ned over alle kjøkkenskap, noe som bidrar til et godt inneklima. Sorteringsgrad for byggavfall er 80 prosent. Da aktiviteten var på topp var 110 personer med.

Kronstadparken byggetrinn 2 er prosjektert og ført opp etter TEK10. All oppvarming skjer med vannbåren varme basert på fjernvarme. Det er radiatorer i stuer og gulvvarme på baderom. Det er balansert ventilasjon i leilighet-ene. Hver leilighet har eget aggregat med varmegjenvinning med rotasjonsveksler.


Flere prosjekter