Målet er at Økern Portal skal stå ferdig medio 2020. Ill. DARK Arkitekter

Vil bygge fremtidens arbeidsplasser på Økern

Oslo Pensjonsforsikring jobber nå med å realisere cirka 78.000 kvadratmeter kontor- og handelslokaler på Økern gjennom gigantprosjektet Økern Portal. Målet er at bygget skal stå ferdig primo 2020.

 Økern Portal

Byggherre: Oslo Pensjonsforening (OPF)
Prosjektutvikler: Vedal Utvikling
Arkitekt: DARK Arkitekter

En utbygging på totalt 78.000 kvadratmeter, som også inkluder rehabiliteringen av kontorhøyblokka i Lørenveien 3. Totalkostnaden vil ligge på 1,5 milliarder kroner for Økern Portal – foruten høyblokka. Planen er at første del av utbyggingen skal stå klar i midten av 2020. Malling & Co har fått utleieoppdraget.

– Dette er ikke bare et kontor- og handelsbygg, men det skal bli en naturlig del av bylivet i realiseringen av Hovinbyen, sier eiendomssjef Richard Groven i Oslo Pensjonsforsikring (OPF). Det kommunale pensjonsforetaket er en betydelig eiendomsaktør i det norske markedet, og sitter på en eiendomsmasse, direkte og indirekte, med en verdi på hele 15,5 milliarder kroner. Realiseringen av Økern Portal blir deres største satsing noen sinne – men en estimert prosjektkostnad på rundt 1,5 milliarder kroner.

Eiendomssjef Richard Groven i Oslo Pensjonsforsikring (t.v.) og Roger Steen, prosjektleder i Vedal Utvikling, begynner å nærme seg igangsetting av Økern portal.

– Dette er et konsept vi har jobbet med i mange år, men som nå stadig nærmer seg byggestart. Utbyggingen er ferdig regulert, søknad om rammetillatelse er sendt for prosjektet og godkjent med hensyn til rivning av eksisterende bygg. Nå jobbes det med å få inn et par store leietakere, og så snart disse er på plass, kjører vi i gang, sier en offensiv Groven. De har fått med seg Vedal Utvikling til å utarbeide og gjennomføre konseptet.

Lørenfaret

OPF og Vedal har store ambisjoner med den omfattende utbyggingen på adressene Lørenfaret 1, 1B og 3. På tomten i Lørenfaret 1 og 1B ligger i dag en større bygningsmasse som tidligere hadde DNB som leietaker. Dette massive bygget skal i sin helhet rives og erstattes av det store portalbygget. Utbyggingen omfatter også en ombygging og totalrehabilitering av høyblokken i Lørenfaret 3, som frem til nå har bestått av kontorer. Fortsatt leier enkelte virksomheter kontorer i bygget – men planen er at dette skal bygges om til enten studentboliger eller hotell.

– En endelig avgjørelse rundt hva denne blokka skal inneholde vil bli tatt noe frem i tid, og blir det siste utbyggingstrinnet i prosjektet – først skal vi realisere portalbygget, legger Groven til. Høyblokka er en selvstendig bygning med sammenkobling til nybyggets fellesarealer. 8.500 kvadratmeter er fordelt over ni etasjer. Et hotellkonsept i Lørenfaret 3 kan bestå av totalt ca. 200 rom med 24 rom per etasje.

Hele prosjektet med de ulike byggene er omfattende og vil bestå av 48.000 kvadratmeter kontorer, 8.000 kvadratmeter boliger/hotell (høyblokka), 9.000 kvadratmeter tjenestetilbud/handel samt 10.000 kvadratmeter lager og parkering.

Store ambisjoner

For å trekke til seg solide leietakere har OPF og Vedal sammen med DARK Arkitekter jobbet med å gjøre utbyggingen av Økern Portal til noe mer enn en vanlig kontorbygning.

– Vi ønsker rett og slett å bygge fremtidens arbeidsplass tilpasset dynamiske mennesker og selskaper med ulike behov. I en stadig mer digital verden er det også meget viktig å skape en fleksibel arbeidsplass som enkelt kan tilpasses ulike behov, påpeker Groven. Han understeker også at denne utbyggingen ikke bare innebærer realiseringen av et bygg.

– OPF ønsker å bidra til byutvikling og har som ambisjon å skape en møteplass for de som jobber her, besøkende og de som bor her. Økern Portal skal være et inkluderende bygg hvor handel, restaurant og kontor flyter i hverandre. Dette innebærer blant annet at ekstern handel og restaurant med unike drivere som brenner for det de driver med, en markedsgate (større enn Mathallen) som er åpen for alle, etablering av en park med utendørs treningsapparater, lekeapparater, benker/møteplasser, utekino, konserter og så videre, utdyper han.

Som en del av utbyggingen ønsker de også å ut nytte takarealene på rundt 7.000 kvadratmeter til det fulle. Her skal det nemlig etableres parsellhager, løpebane, bikuber og to takterrasser tilgjengelig for alle.

– Vi har lagt stor vekt på at bygget skal være et miljøbygg hvor miljø er mye mer enn sertifisering og energiklasse. Bygget vil klassifiseres som Breeam Excellent og i energiklasse A, sier Roger Steen, prosjektleder i Vedal Utvikling.

De håper dette prosjektet vil kunne bli et samlingspunkt i nye Hovinbyen.

– Hovinbyen, og ikke minst Økern, er i en rivende utvikling. Fordelen med Økern sammenlignet med andre kontorklustere
i randsoner er den helhetlige planleggingen som vil skape aktivitet også etter vanlig kontortid. En stadig voksende boligandel og god offentlig planlegging vil også gjøre dette til en levende bydel. Det er få som egentlig forstår hvor trivelig og flott Økern vil bli. Lagerbygningene skiftes ut med boliger med handel og utadrettet virksomhet i 1 etasje, det skapes nye torg/møteplasser i en kvartalsstruktur, det nye kjøpesenteret vil være på plass, Østre Aker vei er planlagt som en aveny, den gamle Alnabanen blir en miljøgate for gående og syklende og det kommer mange nye parker. Jeg er overbevist om at denne delen av byen vil bli et meget populært område, understreker Groven.

DARK Arkitekter

Konseptet som nå er i ferd med å bli realisert er basert på arkitektkonkurransen som DARK Arkitekter vant høsten 2011. Bygget består av ti etasjer på det høyeste (inkludert underetasjer) og fasaden skal forestille trær.

Hovedgrepet med utbyggingen er et paviljongbygg i midten med inngangsparti – som gir adkomst til ulike deler av bygget. I tillegg vil det også være andre direkteadkomster til ulike deler av bygget. I midten av komplekset vil det også etableres en stor park som blir åpen for alle.

– Bygget vil bli en portal som munner rett ut i et offentlig torg og nye Økern sentrum. Selve portalen vil ha en høyde på ti meter, påpeker Steen.

Bygget er delt inn i fire seksjoner, med egne innganger, heis- og trappekjerne, samt mulighet for resepsjon. Seksjonene varierer fra fire til åtte etasjer, med totalt leieareal fra 9.400 kvadratmeter til 13.700 kvadratmeter innenfor hver seksjon.

– Entrepriseform er foreløpig ikke valgt, men dette er noe vi jobber med å avklare – i tillegg til en rekke ulike aspekter. Det er imidlertid er bestemt at hele utbyggingen skal skje med full bruk av BIM, sier Steen.

Bygget skal fundamenteres direkte på fjell, og bæresystemet blir plasstøpte fundamenter og bunnplate, med prefabrikkerte kjelleryttervegger og betongvegger i heis- og trappesjakter samt reisverk i stål og betonghulldekker.

– Vi kommer til å ha stort fokus på bærekraft gjennom hele prosessen. Det betyr at vi også ønsker å etablere en fossilfri byggeplass, og vi kommer til å legge mye vekt på miljøvennlige byggematerialer, sier Steen. I tillegg kommer de til å legge til rette for miljøvennlig transport inn til bygget.

– Det er kort avstand til Økern og Løren T-banestasjon og godt med bussforbindelser rett utenfor bygget, og det vil bli etablert store områder for sykkelparkering, eget sykkelverksted, ladere for el-sykkel, mange tilgjengelige dusjer og garderober – samt at det legges opp til en bilpool-ordning, utfyller Groven.

Økern Portal blir en sentral del av utviklingen av Økern og Hovinbyen. Ill. DARK Arkitekter