Ordreboom for AF Anlegg

Mens enkelte var bekymret for at AF Gruppens ordresituasjon for et år siden, er situasjonen nå en helt annen.

– For ett år siden var det noen som var dypt bekymret for ordresituasjonen på anlegg. Nå har vi sikkert syv milliarder kroner i ordrereserve, sier konsernsjef Morten Grongstad.

AF Gruppen presenterte gode tall for årets andre kvartal fredag. Ordrereserven ved kvartalets utgang var opp fra 2.934 til 5.698 millioner kroner. I juli ble den ytterligere forsterket da AF Anlegg ble tildelt milliardkontrakten på E6 gjennom Soknedal i Trøndelag, slik at den nå er rundt syv milliarder.

– Det betyr at det ikke er mangel på jobb som preger vår virksomhet, men at utfordringen er å bygge gode lag for å øke lønnsomheten i butikken. Vi har rekruttert 300-400 nye ansatte det siste året, og anlegg er en sterk bidragsyter, legger han til.

Inntektene fra anleggsvirksomheten steg med 101 millioner kroner i kvartalet sammenlignet med andre kvartal i fjor, og endte på 1.061 millioner kroner. Resultatmarginen er derimot ned fra 8,7 til 6,5 prosent.

Grongstad er like lite bekymret for dette som han var for ordrebøkene i fjor. Han viste til at AF Gruppens regnskapsføring av gevinst er veldig konservativt, og at de de bokfører vesentlig mindre gevinst i starten av prosjektene målt mot omsetning - enn det andre gjør.

- Når det gjelder de fire største prosjektene i konsernet har vi tatt ut 800 millioner kroner i omsetning i første halvår. På samme tid har vi tatt ut tre millioner i resultat. Det er å forvente lavere margin i kvartal med høy oppstart og lav avslutning av prosjekt i AF Gruppen. Så kan dere vurderer om 7,5 (i konsernet, red.anm) prosent margin er høyt eller lavt, sier Grongstad.

Han fortalte også at de har hatt en vellykket oppstart på Nye Veier-prosjektet E18 Tvedestrand – Arendal.

– Er ordrebøkene nå så fulle at dere kommer til å søke arbeidsfellesskap på fremtidige store anleggskonkurranser?

– Nei, vi er ikke i en sånn situasjon ennå med denne ordrereserven. Det ser du også på det vi har levert inn tilbud på. Men det kan bli aktuelt å sette ut en større del av arbeidene til underentreprenører, svarer han.