Administrerende direktør Ståle Rød i Skanska Norge inviterte torsdag til Skanskas femte Future Day-konferanse.Skanska-direktør Ståle Rød.Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) kunne fortelle om Oslos ambisjoner rundt grønn transformasjon.CICERO-direktør Kristin Halvorsen fortalte om CICERO og om mulighetene som ligger for lavutslippsentreprenører i grønne obligasjoner.Prosjektleder Baher Abdulah i Skanska-prosjektet Malmö Live fortalte om de erfaringene man har gjort seg i det gigantiske transformasjonsprosjektet.Byråd for næring og eierskap i Oslo, Geir Lippestad (Ap) fortalte om hva smarte byer kan utrette i samarbeid med en offensiv byggenæring.ordstyrer Audun Lågøyr (fra venstre), Skanska-direktør Ståle Rød, Omsorgsbygg-direktør Per Morten Johansen, direktør for prosjekt og teknisk Kristin Haug Lund i Entra og avdelingsdirektør Svein Røed i Statens vegvesens avdeling øst.

Skanska-direktøren: - Dette vil fremtidens konkurranser handle om

Under Future Day 2017 ser entreprenørkonsernet Skanska på hvordan byggenæringen kan løse de samlede utfordringene ved befolkningsvekst og urbanisering i en verden preget av klimaendringer.

Torsdag tok Skanska Norge imot både bransjefeller, bestillere og beslutningstakere i hovedkontoret i Oslo for konferansen Future Day 2017. 117 påmeldte møtte opp i Sundtkvartalet for å få med seg innlegg fra blant andre Oslo-ordfører Marianne Borgen, CICERO-direktør Kristin Halvorsen, prosjektleder for forbildeprosjektet Malmö Live, Behar Abdulah og Skanska-direktør Ståle Rød.

Rød mener det er helt nødvendig at byggebransjen er sitt fremtidsansvar bevisst, og håper å bidra til å inspirere konferansedeltakerne til å jobbe sammen om utfordringene rundt en skiftende verden i et skiftende klima.

– Med klodens miljøperspektiv, koblet med globale trender som urbanisering og befolkningsvekst, så er det helt åpenbart at flere mennesker vil bo, leve, arbeide og forflytte seg i byer og i bynære områder i fremtiden. Det vil si at området fremtidens mennesker vil bo, leve, arbeide og forflytte seg på, vil være mindre enn det er i dag, og det er helt avgjørende at vi klarer transformasjonen på en bærekraftig måte, sier han.

Fremtidens konkurranse

Rød mener Skanska har en god posisjon i møte med disse utfordringene, som han tror bare vil bli mer og mer sentrale.

– Vi rår over spisskompetanse på miljøriktig, bærekraftig og grønn bygging. Mer enn 30 prosent av alle BREEAM-sertifiserte bygg i Norge er bygget av Skanska, og vi har bygget forbildeprosjekter, som på Kjørbo, nå i Drøbak og på Brattørkaia i Trondheim. Dette viser at vi har hele bredden, men også spissen som drar hele næringen fremover. Dette viser at vi har kompetansen til å realisere denne typen prosjekter, og vi har en tydelig ambisjon om bærekraft hvor vi er opptatte av at det ikke bare blir ord, men at det blir handling, sier han.

Årets Future Day hos Skanska handler om «smart transformasjon og for et bedre samfunn», og Rød er overbevist om at disse utfordringene utgjør store muligheter for fremoverlente aktører i byggenæringen.

– Jeg er helt sikker på at konkurransen fremover kommer til å handle mye om kompetanse til å løse nåtidens og fremtidens utfordringer og å kapitalisere på kompetansen i kjeden. Transformasjonsprosjekter er vesentlige, ikke bare for å realisere selskapets ambisjoner, men for å være med og bidra til Norge sin klimamålsetning, sier han.

Future Day

Torsdagens arrangement utgjør femte gang Skanska gjennomfører Future Day.

Oslo-ordfører Marianne Borgen åpnet konferansen med å fortelle litt om det arbeidet som gjøres i hovedstaden for å få til en grønn transformasjon, og Skanska-direktøren fulgte opp med å blant annet fortelle om Sundtkvartalet og Skanskas egne transformasjonsprosjekt ved Akerselva.

– Transformasjonsprosjekter vil det bare komme flere og flere av. Men transformasjon er komplisert, blant annet fordi det er mange aktører og interessenter involvert, understreker Rød.

Evne til helhetskompetanse hos alle involverte og riktig kompetanse til å ta riktige valg er Skanska-direktørens oppskrift på hvordan man skal lykkes med den kompliserte transformasjonsoppgaven.

– Det de vellykkede grønne prosjektene har til felles, er at de er samarbeidsprosjekter. Vi må være ydmyke på at vi trenger mange typer kompetanse, og da må vi jobbe sammen, sier han.