Oversiktsbilde som viser rasområdet i Sørum. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Leirras på Sørum kan skyldes ulovlig jordtømming

Ulovlig dumping av jordmasser kan ha vært årsaken til kvikkleireraset i Sørum som tok livet av tre litauiske skogarbeidere i november 2016, skriver Kapital.

Tømmingen av jordmassene skjedde ifølge Kapital i strid med den kommunale tillatelsen som bare tillot å flytte på jordmasse lokalt. De som leverer masse, må betale for å bli kvitt den. Bruken av ekstern masse kan derfor ha gitt grunneieren og Norsk Gjenvinning inntekter.

En ekspert anslår overfor Kapital at det er fylt ut opp mot 100.000 tonn masse. Om mye av dette er ekstern masse, kan det ha gitt millioninntekter.

Verken Norsk Gjenvinning eller grunneier vil kommentere spørsmål om årsak, skyld, eller massemottak i området.

Tre menn fra Litauen mistet livet i jordskredet i Sørum 10. november 2016. Den ene ble funnet omkommet i leirmassene 6. desember. De to siste er ikke funnet. Letingen ble avsluttet for godt i juni i år.

Økonomi- og miljøkrimseksjonen i Øst politidistrikt etterforsker fortsatt leirraset, og de fikk nylig en rapport fra Norges Geotekniske Institutt (NGI) som skal fortelle hva som utløste raset. Men ingen i politiet vil si noe om saken foreløpig.

NGI målte bakre raskant på skredet til nesten 15 meters høyde. Minst 140.000 kubikkmeter masse raste ut.