Jon Sandnes

Innlegg: Vi må digitalisere sammen

Etablering og forvaltning av en åpen norsk kontekst for produktdata basert på buildingSMART Dataordbok er en av flere forutsetninger for å lykkes i digitaliseringen av bygge- anleggs- og eiendomsnæringen. Dette vil også åpne for fri konkurranse.

Jon Sandnes

Administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening (BNL)

Verden står midt i en rask og omveltende teknologisk utvikling og digitalisering påvirker alle næringer, også bygge-, anleggs- og eiendomsnæringen. Digitalisering vil radikalt endre måten vi jobber, samhandler og kommuniserer på.

Digitalt veikart
I 2016/2017 ble det utarbeidet et forslag til et digitalt veikart for BAE- næringen En av konklusjonene fra dette arbeidet er at byggenæringen i stor grad digitaliserer hver for seg. Skal man ta ut de effektene digitalisering muliggjør som reduserte byggekostnader, prosjektgjennomføringstid og klimagassutslipp, må vi digitalisere sammen.

Veikartet beskriver videre fire forutsetninger som må ligge til grunn for at næringen skal bli heldigitalisert:

- Etablere en felles digital plattform med felleskomponenter for bygge- og anleggsprosjekter
- Sørge for at norske standarder og lover og regler blir tilrettelagt for digital samhandling
- Kompetanseutvikling i bedrift og utdanningssystemet
- Pilotprosjekter og måling av effekt

Felles språk og terminologi– buildingSMART dataordbok
En forutsetning for å kommunisere digitalt mellom datamaskiner, er å ha en felles terminologi. For BAE- næringen er dette buildingSMART dataordbok (bSDD), og det vil være en viktig byggestein i vår felles digitale grunnmur.

buildingSMART dataordbok er en internasjonal dataordbok basert på ISO 12006-3. Denne standarden beskriver hvordan man skal spesifisere en språkuavhengig informasjonsmodell som kan brukes til utvikling av ordbøker og til å lagre eller gi informasjon om det som skal bygges. Dette muliggjør at klassifikasjon, informasjonsmodeller, objektmodeller og prosessmodeller kan refereres innenfor et felles rammeverk.

Det er investert betydelige summer over mange år i utviklingen av buildingSMART dataordbok for å utvikle ISO standarden, utvikle teknologisk plattform, fylle bSDD med innhold. BIT-programmet i Innovasjon Norge og Byggekostnadsprogrammet var på 2000-tallet de største bidragsyterne.

Byggevareindustriens Forening og Byggtjeneste har bidratt med innhold i bSDD, og coBuilder har gjennom å basere sine software-produkter på bSDD-plattformen koblet alle sine produkter med bSDD for entydig og raskt produktsøk. De har oversatt produktinformasjon på de vesentligste europeiske språk i bSDD. De legger inn alle relevante standarder og kobler tilsvarende nasjonale standarder mot hverandre for å få transparens i ulike nasjonale krav.

CoBuilder har med dette beriket bSDD med termer (konsepter i bSDD) hentet fra EN/ISO standarder, og gjennom et samarbeid med Standard Norge sikret en best mulig kvalitet på oversettelser til norsk.

Etablering av norsk kontekst
På bakgrunn av arbeidet med det digitale veikartet ble en naturlig følge å frikjøpe coBuilders innhold for å få etablert det vi kaller en norsk kontekst. Rett før sommeren frikjøpte Byggenæringens Landsforening (BNL) rettighetene til innhold som ligger i buildingSMART Data Dictionary (bSDD - buildingSMART Dataordbok), fra coBuilder. Dette vil bane vei for en raskere utvidelse av en helhetlig, konsistent og nøytral terminologiplattform. Etter frikjøpet ble rettighetene transportert over til buildingSMART Norge som skal forvalte plattformen til det beste for en samlet, norsk bygg-, anlegg- og eiendomsnæring.

BuildingSMART jobber for at alle løsninger skal baseres på åpne standardiserte formater, slik at utviklingen skjer i et brukerstyrt marked med fri konkurranse. Dette er selve kjernen i buildingSMART sin virksomhet, og siden de representerer alle aktører i næringen, er det naturlig at buildingSMART Norge er aktøren som forvalter dette for norsk BAE-næring.

Behov for standardiserte maler for produktdata for alle varegrupper
BuildingSMART Norge og bSDD blir heretter arenaen der man standardiserer malene for produktdata i Norge. Dette er en mulighet for alle aktører, vareprodusenter, handel og andre med krav til produktdata til møtes på en nøytral arena til å utvikle disse malene sammen. Distributører av vareinformasjon, må være aktive bidragsytere - både i utvikling av norsk kontekst og for å ta i bruk innhold i norsk kontekst. bSdd vil være et fundament for å sikre smart og sømløs flyt av produktinformasjon og -egenskaper.

Jobben fremover blir nå å organisere eksperter innenfor de ulike varegruppene. Første oppgave blir å validere og videreutvikle det innholdet som er frikjøpt fra coBuilder. Deretter må det jobbes målrettet for å etablere maler for alle relevante produktgrupper i et bygge-/anleggsprosjekt.

Dette er en mulighet for en samlet byggenæring, og oppfordrer vareeiere og andre interessenter å bli med å bidra til denne nasjonale dugnaden. Det er et overordnet mål å få på plass en versjon 1.0 av innholdet til bruk i norsk byggenæring snarest mulig og senest innen 12 måneder.