Administrerende direktør Kristin Skogen Lund i NHO. Foto: Arve Brekkhus

Formuesskatten holder seg godt oppe tross kutt

Inntektene fra formuesskatten har holdt seg svært godt oppe, selv om satsen er kuttet mye, viser tall Aftenposten har innhentet fra Finansdepartementet.

Ifølge avisa venter departementet 14,1 milliarder kroner innbetalt fra denne skatten i år. Det er bare 300 millioner kroner lavere enn i 2013, året før Solberg-regjeringens første skatteopplegg.

Tallene viser at formuesskatten er kuttet med 5,3 milliarder kroner siden 2013, som følge av regelendringer og regnet i faste 2017-kroner.

– I faktiske tall har det vel aldri vært betalt mer formuesskatt enn nå, sier NHO-direktør Kristin Skogen Lund.

Hun legger til at kuttet på 5,3 milliarder kroner må ses i forhold til hva formuesskatten ville vært hvis det ikke hadde vært en satsreduksjon.

– Men fordi underliggende formue og en del verdsetting har økt, så er den faktiske formuesskatten som betales i år den høyeste noensinne, sier Skogen Lund.

Høyres finanspolitiske talsmann Svein A. Flåtten understreker at formuesskatten ville vært enda høyere uten regjeringens endringer i reglene.

– Verdsettingen av næringseiendom er økt i reglene for formuesskatten og bedre tider øker verdien av næringsformuene, sier han.