Slik skal Veidekke bedre lønnsomheten - tar grep i Block Berge Bygg og på anlegg

Veidekke deler Block Berge Bygg i to og spisser satsingen på anlegg ytterligere for å få opp lønnsomheten i entreprenørkonsernet.

Torsdag la Veidekke frem tallene for årets andre kvartal. Tallene viste økning både i omsetning og ordreinngang, men resultatet før skatt sank fra 450 millioner kroner i 2016 til 421 millioner kroner i samme periode i år. Konsernsjef Arne Giske er fornøyd med veksten, men peker på to områder de ønsker å bedre resultatene.

– Vi har en god ordreinngang og høy produksjon. Men vi merker konsekvensene av oljenedgangen syd og vest, og det trekker ned byggvirksomheten vår. Dessuten er det for stor volatilitet i den norske anleggsvirksomhet, sier han.

For selv om andre kvartal i 2017 er det nest beste selskapet noensinne har hatt, ligger marginen før skatt et par prosent lavere enn målet på fem prosent.

Veidekke er allerede i gang med en plan for å snu denne utviklingen eller å gnage seg opp til fem prosent igjen som de sier.

Splitter Block Berge Bygg

Innen byggvirksomheten er det virksomheten på Sør- og Vestlandet som skiller seg ut. Her har man allerede styrket ledelsen, og nå foretar Veidekke seg ytterligere grep.

– For noen få år siden hadde de et tresifret millionoverskudd. I fjor fikk de en liten pluss, men i år unngår vi ikke røde tall. Det er et tøft marked, og det markedet som vi levde fantastisk godt på, kommer ikke tilbake. Nå deler vi Block Berge Bygg i to. Fabrikken fortsetter som en ren betongelementfabrikk. I tillegg videreutvikler vi entreprenørdelen til å bli et Veidekke-distriktskontor, sier Veidekke Entreprenør-direktør Dag Andresen.

Andresen og Giske har tro på at dette vil kunne løfte datterselskapet.

Utførelesesentrepriser

Anlegg har også dratt ned. Her knytter problemene seg til mindre enn en håndfull prosjekter, sier konsernsjefen. Problemene der henger sammen med at man ikke får betalt for alle endringene som gjøres underveis i prosjektene.

– Vi har knalltro på anleggsmarkedet, og bruker mye ressurser på å rigge oss for veksten der. Men vi sliter med å få betalt for endringer i noen av utførelsesentreprisene vi har. I anlegg har vi altfor svak margin, understreker Giske.

Andresen legger ikke skjul på at han tror det er en fordel for Veidekke at stadig flere anleggskontrakter blir totalentrepriser, og at de i større grad får brukt kompetansen sin på disse entreprisene.

– Kommer dere til å velge bort utførelsesentrepriser i fremtiden?

– Vi er veldig nøye med hvilke prosjekter vi velger, og veldig bevisste på egen gjennomføringsevne. Vi er ikke rigget for bare å jobbe med totalentrepriser, men ser for oss en gradvis i den type kontrakter, svarer Andresen.

Tall som Veidekke viste til, viser at mens 85 prosent av kontraktene innen bygg er totalentrepriser, er det tilsvarende tallet på anlegg 30. Men alle de store offentlige byggherrene har vært klare på at de i større grad ønsker den type kontrakter, og Andresen forteller at tallet allerede er doblet fra i fjor.

Organisasjonsendring

Innad i anleggsdivisjonen går man nå bort fra regioner og over til en mer rendyrket prosjektorganisasjon for store prosjekter og totalentrepriser.

– Tre prosjektsjefer får ansvar for hver sin portefølje med store prosjekter. Slik får vi en rød tråd gjennom hele organisasjonen, og får frigjort mye ressurser. Vi starte allerede med dette grepet ved påsketider, forteller Andresen

Entreprenøren har landet flere store anleggskontrakter i inneværende kvartal, blant annet Nye Veier-kontrakten E6 Arnkvern-Moelv og utvidelsen av Osen vannbehandlingsanlegg i Oslo. Disse skal ledes etter e nye prinsippene.

– Tre prosent lønnsomhet i snitt de siste tolv månedene er for dårlig når vi har et mål om fem. Men vi skal gnage oss opp dit igjen, og det har vi gjort før. Vi føler vi har gode posisjoner, og ser positivt på andre entrepriseformer i anlegg. Men vi har en seig portefølje, og det er vanskelig å bedre marginene med mer enn en halv prosent i året, avslutter Giske og Andresen, som begge har stor tro på at de snart er oppe på marginmålet igjen.