Seriøsitetsarbeidet innen ROT-markedet må styrkes

Aktiviteten innen rehabiliterings-, ombyggings og tilbyggsmarkedet, som gjerne omtales som ROT-markedet, har vært gjennom en enorm vekst de senere årene. Dessverre har en altfor stor del av denne veksten kommet i hendene på de useriøse aktørene.

Det omsettes hvert eneste år for mer innen ROT enn i hele det norske anleggsmarkedet. Det betyr at mange milliarder kroner hvert eneste år brukes av både private og offentlige virksomheter – samt at ikke minst alle vi som privatpersoner buker store summer på å pusse opp og ta vare på våre hjem. Dette området har vært gjennom en ekstrem vekst de senere årene – og denne veksten ser bare ut til å fortsette. Vi nordmenn er glade i våre hjem og bruker mange kroner på at de skal fremstå solide og flotte både på inn- og utsiden. 

Ettersom færre og færre gjennomfører denne typen arbeid på egenhånd, leier de fleste av oss inn håndverkere til å utføre disse jobbene. Dermed burde det være gulltider for de aktørene som satser innen ROT-markedet – og da spesielt mot privatmarkedet. Slik er det dessverre ikke. Store deler av veksten har kommet i det grå og svarte markedet – og store summer havner dermed i lommene på den useriøse delen av næringen.

I den senere tid er store ressurser satt inn på å luke ut de useriøse i proffmarkedet, noe som har ført til at stadig flere av de useriøse ser mot ROT-markedet – hvor det kan synes som det er langt lettere å komme unna om man ønsker å unngå alt av lover og regler. Det offentlige i samarbeid med byggenæringen har klart å få i stand flere tiltak innen proffmarkedet – men myndighetene har ennå ikke levert innen privatmarkedet.

I 2014 overleverte byggenæringen rapporten «Enkelt å være seriøs» til regjeringen, som inneholder en rekke tiltak for stoppe de useriøse og bygge opp under de som ønsker å følge reglene. Dette har myndighetene innen visse felter fulgt opp, og man har sett noen positive resultater. Når det gjelder modul 2 i rapporten BNL utarbeidet, som omfatter ROT-markedet, har regjeringen ennå ikke levert. Byggenæringen, med BNL i spissen, har i lang tid etterspurt opprettelsen av et seriøsitetsregister som skal kunne hjelpe forbrukerne til å velge seriøse aktører innen ROT-markedet. Så langt har dette registeret uteblitt – til tross for stadige påminnelser fra store deler av næringen. I sommer sendte Kommunal- og moderniseringsdepartementet ut et forslag på et seriøsitetsregister på høring. BNL var snar med å vende tommelen ned for dette forslaget. Her var det nemlig ingen kvalifikasjonskrav til aktørene som skal tegne seg på et slikt register – og da blir selvsagt verdien deretter. Håndverkere uten kvalifikasjoner å vise til burde ikke være spesielt mye verdt. BNL uttalte i etterkant av at forslaget ble sendt på høring at et seriøsitetsregister uten registrering av bedriftenes kvalifikasjoner ikke er et seriøsitetsregister.

Nå skal det blir spennende å se hvordan departementet – uansett hvem som etter hvert skal fylle statsrådstolen etter valget i september, følger denne saken videre. Nettopp opprettelsen av et fungerende seriøsitetsregister vil bli en av de viktigste sakene byggenæringen kommer til å dra frem som et ønske i denne valgkampen. Dette gjelder så mye mer enn opprettelsen av et enkelt register - dette handler rett og slett om at vi må redde ROT-markedet før det helt ut blir et fristed for de useriøse og at den seriøse delen skvises helt ut. Vi håper departementet og politikerne virkelig lytter til byggenæringen i denne saken og omarbeider forslaget og lanserer en ny løsning som også inkluderer kvalifikasjonskrav. Og dette bør komme så raskt som mulig.