Statssekretær Christl Kvam (H) fra Arbeids- og sosialdepartementet, Dag Terje Andersen (Ap), adm. dir Jon Sandnes i BNL og Steinar Krogstad fra Fellesforbundet.Konsernsjef Arne Giske i Veidekke ASA.Adm. dir. i Veidekke Entreprenør og styreleder i BNL, Dag Andresen.Administrerande direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen i Statsbygg.Lars Erik Lund, konserndirektør kommunikasjon og samfunnsrelasjoner i Veidekke.Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, adm. dir. Kari Sandberg i EBA og seniorøkonom Eirik Nøren Stenersen i Oslo Economics.Adm. dir. Ingrid Dahl Hovland i Nye Veier AS.Seniorøkonom Eirik Nøren Stenersen i Oslo Economics.Det ble også stilt spørsmål fra salen.

- Seriøsitetsregisteret må komme på plass

Alle er enige i at det må bli enklere å være seriøs i byggenæringen - men næringen etterlyser flere konkrete tiltak. – Vi må nå få på plass seriøsitetsregisteret, sier adm. dir. Jon Sandnes i BNL.

Under Byggenæringens spørretime på Arendalsuka var seriøsitetsarbeidet innen bygg og anlegg et sentralt tema. Samtalen tok utgangspunkt i byggenæringens egen rapport «Enkelt å være seriøs».

Ulovligheter ved innleie, fusk med skatt og brudd med arbeidstidsbestemmelser er eksempler på forhold som fører til at det ofte er vanskelig å være en seriøs aktør uten å tape i kampen mot de useriøse. På oppdrag fra Kommunal- og regionaldepartementet overleverte Byggenæringens Landsforening (BNL) i august 2014 rapporten «Enkelt å være seriøs» til regjeringen. I rapporten presenteres en rekke tiltak for å bedre situasjonen, men næringen etterspør fortsatt flere konkrete tiltak.

Kriminaliteten beveger seg
- Vi ser at arbeidslivskriminaliteten beveger seg innad i næringen men også over til andre næringer. Jeg tror ikke vi trenger flere nye tiltak for å stoppe de useriøse - det ligger mange gode tiltak og en solid oppskrift i rapporten «Enkelt å være seriøs». Det vi trenger er større vilje til å gjennomføre det som er lagt frem. Skal vi klare å stoppe fremvekten av arbeidslivskriminaliteten, er det helt nødvending at vi får på plass seriøsitetsregisteret. Oppskriften ligger der – det er bare å gjennomføre dette, mener Sandnes.

Tanken med seriøsitetsregisteret er å gi underleverandører og foretak i ROT-markedet (rehabilitering, ombygging og tiltak) mulighet til å vise at de er seriøse.

Onsdag 28. juni formidlet Kommunal- og regionalminister Jan Tore Sanner regjeringens plan for etablering av et seriøsitetsregister for byggenæringen. Regjeringens forslag omfatter at registeret skal ha opplysninger om firmaene fra Brønnøysundregistrene og om skatte- og avgiftsbetaling fra Skattedirektoratet. BNL sa den gang at dette ikke er godt nok uten informasjon om kvalifikasjoner som bedriftene har.

- Skal registeret har forankring i byggenæringen må registeret inneholde kvalifikasjoner, uttalte Sandnes i forbindelse med fremleggelsen. Han pekte også på at seriøsitetsregisteret må opprettes slik at bedrifter automatisk kontrolleres mot etablerte registre.

Styreleder Dag Andresen i BNL påpeker at næringen selv tar grep i seriøsitetsarbeidet.

- Næringen tar tydelige grep, og det er åpenbart flere positive tegn. Men i dette arbeidet er det viktig å ha med seg at useriøsiteten flytter på seg – og de drar dit hvor det er enklest å få gjennomslag. Før var vi mest utsatt innen proffmarkedet – men nå kommer de mer inn mot ROT-markedet. Dette er et større marked enn hele anleggsmarkedet, og her må vi nå sette inn ressursene. Det må være enklere å være seriøs, sier Andresen.

Han er glad for at det er en bred politisk enighet om å få dette gjort.

- Men hvorfor går det så tregt – og hvorfor bare deler av rapporten fulgt opp? Det må tas grep i kampen for å sikre Norges viktigste næring, oppfordrer Andresen.

- Er gjort flere tiltak
Statssekretær Christl Kvam (H) fra Arbeids- og sosialdepartementet pekte i samtalen på at det er gjort flere tiltak fra regjeringens side, som blant annet får de offentlige etatene til å jobbe enda bedre og tettere samt at det er opprettet flere arbeidskrimsentre – som har gitt gode resultater.

- Det er også ekstremt viktig at bransjen gjør den jobben de gjør, sier Kvam.

Arbeiderparierts Dag Terje Andersen peker på at de i sin tid i regjering la frem flere konkrete tiltak for å stoppe arbeidslivskriminaliteten – og at de ikke minst i opposisjon har lagt frem en rekke forslag til tiltak innen dette feltet.

- Vi skal levere innen denne problematikken når vi igjen kommer i posisjon – også innen arbeidet med å opprette et seriøsitetsregister, sier Andersen.