Skjønhaug skole

Det siste året har Asker Entreprenør bygget nye Skjønhaug skole og ny flerbrukshall i Trøgstad.

Fakta

Sted: Trøgstad

Prosjekttype: Skole og idrettshall

Byggherre: Trøgstad kommune

Totalentreprenør: Asker Entreprenør

Kontraktsum: 96 millioner eks. mva.

Arkitekt: LINK arkitektur

Byggeleder: Ing. Roger Tollefsen

LARK: B16 arkitektur og landskap

Rådgivere: RIB, RIBr, RIFYS og stål: Sivilingeniør Helge Andreassen l RIG: Sivilingeniør Albert Ølnes l RIAKU: Cowi

Underentreprenører og leverandører: Landmåling: Solli & Hoff l Grunnarbeid/utomhus: Pro Landskap l Prefab og stål: Bygg Teknisk Stål l Elektro: Håkalia Sandvik elektro l Rør: Rør Companiet l Ventilasjon: Randem & Hubert l Heis: TKS Heis l Glassarbeider: Alupoint l Betongsliping: Betong sliping l Beleggsarbeider: ATG l Mur og flis: Stryken & Gudbrandsen l Tømmerarbeider: Asbjørn Brandsrud l Oppvarmingskjøkken: Metos l Maler: Malermestrene Johansen l Brann og lydtetting: Firesafe l Lås og beslag: Certego l Taktekking: Tecta Tak Øst l Himlingsarbeider: Byggmontøren l Solavskjerming: Lunex l Brakker og riggutstyr: BAS Maskinutleie l Innredning: Sørlie Prosjektinnredninger

Barneskolen, med kapasitet opp mot 280, flyttes på tvers av tettstedet fra gamle til nye lokaler vegg i vegg med den nylig renoverte ungdomsskolen. I prosjektet var det også en opsjon på å bygge ny flerbrukshall, som kommunen benyttet seg av.

Løftet bygget

– Her hvor vi har bygget skolen, var det tidligere en fuktig gressplen. Det var et gammelt tjern her, med de utfordringene det ga, sier regionsleder Bjørn Sikkeland i Asker Entreprenør.

– Vi så tidlig i prosjektet at det var en fordel å få løftet bygget og området rundt skolen med en meter i forhold til det som var prosjektert i forprosjektfasen. Hadde bygget ligget en meter lavere, så ville brukerne fått store problemer både når det regner mye, når det tiner og fryser. I og med at hele åsen bak fungerer som avrenning ned på lekeområdet og skoleplassen. I de opprinnelige planene var det ikke høyde nok for avrenning ved ekstremvær, forklarer han til Byggeindustrien.

Det har også vært en utfordring å bygge så nært eksisterende skole, barnehage og idrettshall, og entreprenøren har måttet tilpasse aktiviteten i forhold til skolens eksamensperioder og mange nysgjerrige.

Ellers karakteriserer Sikkeland og kollegaene Fritjof Thyrum og Jon Ragnar Josefsen prosjektet som et ganske tradisjonelt bygg med stål og prefabrikerte elementer.

Idrettshall

Idrettshallen som ble en del av prosjektet, er bygget sammen med den gamle hallen med felles inngangsparti. Hallen er en flerbrukshall på størrelse med en håndballbane med garderober. Et smart grep inne i hallen er at man har bygget inn ribbeveggene, slik at de ikke stikker ut i selve hallen.

Området som skolen er bygget på, var for øvrig det gamle skistadion i Trøgstad. Grunnentreprenøren på prosjektet har nå etablert et nytt stadion litt lengre opp i åsen, men selve skiløypa går fortsatt i randsonen ved skolen.

– Det var mange som krysset byggeplassen da snøen var her og mens vi prøveboret litt. Akkurat det var litt artig, sier Sikkeland.

Stort amfi

I likhet med nye skoler rundt om i landet er kontrasten til eldre skoler slående. Her er det lyse, store og trivelige klasserom med moderne teknologi.

I første etasje er det satt opp et stort amfi med meget god lyd- og lysteknikk. Amfiet strekker seg fra første til andre etasje, og kan huse små og store konserter. Når det ikke er fellesarrangement, er det meningen at elevene skal kunne bruke scenegulvet som spisesal. Det er for øvrig også 2 andre små amfier inne i skolen.

Både innvendig og utendørs fremstår skolen som veldig forseggjort. Det er flere store sykkelparkeringer, utstrakt bruk av stein og diverse lekeapparater og ballbinger.

Skolens fasade er en blanding av tegl og trepanel med mange innslag av fargerike fasadeplater. En velbrukt fargepalett kan man også se igjen inne på skolen.

– Dette har blitt et fint prosjekt. Jeg tror de fleste som har vært med her, kan være stolte av det. Samarbeidet med byggherren har vært bra, og vi har i fellesskap fått gjort veldig mye bra, mener Sikkeland.


Flere prosjekter