Nes svømmehall

Anders Sol¿st

Den nye svømmehallen i Årnes i Akershus har et minimalistisk ytre, men innvendig er fargebruk og materialvalg svært tiltalende.

Fakta

Sted: Årnes i Akershus

Prosjekttype: Svømmehall

Bruttoareal: Cirka 4.200 kvadratmeter

Byggherre: Nes kommune

Prosjekteringsledelse, prosjektledelse, byggeledelse:
Svendby Bygg Consult

Totalentreprenør: Backe Romerike

Kontraktssum eks. mva.: 109 millioner kroner

Arkitekt: Nuno Arkitektur

Landskapsarkitekt: InSitu

Rådgivere: RIB: Bracon | RIB prefab: Loe Betongelementer | RIGeo: Geo Consult | RIE, RIV og RIByfy: Norconsult | RIBRr: Firefly | RIAku: Sweco | RIV: UniconsultRaad | RIV Rør-sprinkel: Kjell Trandem 

Underentreprenører/leverandører: Elektro: Myhre Elektro | Ventilasjon: Techno-Team Prosjekt | SD anlegg: OK Andersen Byggautomasjon | Grunn- og utomhus: Rønningen Maskin | Betongleveranse: Betong Øst | Armering legging: Romerike Armering | Betongelementer: Loe Betongelementer | Mur-Flis: Mjøsen Murmesterforretning | Gulvsparkling: Martinsen Gulvavretting | Bassengtetting: Betongforsegling | Byggevarer: Maxbo | Glass/alu: GlassTeam | Laminat dører: AT tre | Ståldører: Ulefos Brug | Tekking: Icopal Tak | Blikkenslager: RS Blikk | Metallarbeid: Midthaug | Maler og byggtapetserer: Malermester Petter Skovholt | Himling: Modulvegger | Bassengutstyr, garderobe: Klubben | Kjøkken: Maestro Storkjøkken | Solavskjerming: Lunex Prosjekt | Kjerneboring: Hadeland Stål og Gipsmontasje | Branntetting: Oslo Brannsikring | Brakkevask: Ullensaker Renholdsteknikk | Maskinutleie: BAS Maskinutleie | Oppmåling: Geoplan 3D | Leverandør rensesystem til bassengene: Processing

Grunnarbeidet til den nye svømmehallen rett utenfor Årnes sentrum tok til i slutten av september i 2015, og før fellesferien i år ble hallen ferdigstilt.

– Arbeidene har gått greit, selv om det er mye man må ta hensyn til i en svømmehall. Blant annet skal det gå seks måneder fra støpningsarbeidet er ferdig, til flisleggingen i bassenget kan starte, sier prosjektleder Terje Skjønhaug i Backe Romerike AS til Byggeindustrien.

Lang tørketid

Den lange ventetiden for denne delen av prosjektet, skyldes spenninger og nødvendig uttørking av den vanntette betongen. Til sammen har det gått med cirka 1.750 kubikkmeter betong til prosjektet, som er levert av Betong Øst AS.

Svømmehallen er for øvrig bygget i tilknytning til den eksisterende Neshallen. Det er åpnet opp mellom byggene i resepsjonsområdene med en brannport.

– Plan 0 inneholder blant annet garderober for ansatte, samt diverse tekniske rom, tekniske føringer, lager og arealer for vannbehandling. Planet ligger som et frittstående plan uten forbindelse til eksisterende kjeller. Eksisterende tilfluktsrom i Neshallen har fått etablert rømningsvei ved hjelp av en sluse som har luke opp i gulv på grunn av resepsjonsområdet til svømmehallen, sier Skjønhaug.

Flere bassenger

Nybygget inneholder et terapibasseng; et varmt-
vannsbasseng med rullestolrampe og personheis, foruten et 25 meters basseng med stupetårn i høydene en, tre og fem meter. Her er også en vannsklie, samt et aktivitetsbasseng med klatrevegg og barnebasseng.

Adkomst for driftspersonell og varelevering med heis er etablert mot øst. Heisen går mellom første etasje og plan 0 (kjeller), hvor det også er trappeforbindelse. I tillegg er det trappeforbindelse mellom plan 0 og tekniske rom i andre etasje.

– I kontrakten var det noe mindre ombygging i eksisterende bygg, som nytt pauserom med toalettfasiliteter for de ansatte. Byggherren har i tillegg bestilt oppgradering av inngangsområdet til Neshallen, med nye gulvfliser, dører, ventilasjonsanlegg og et nytt elektrisk anlegg/brannanlegg, opplyser prosjektlederen i Backe Romerike.

Plasstøpt betong

Bygget er fundamentert på såler og med hel bunnplate i plasstøpt betong i kjeller, samt punkt- og stripefundamenter i plan 1. Bassengene er også plasstøpte. Kjellerveggene med pilastere, samt dekke over kjeller, er også utført i plasstøpte konstruksjoner.

– Byggets hovedbæresystem er utført som prefab, søyler og dragere, med påhengte prefabrikkerte ytterveggselementer i betong. Tak over opplæring, garderober med mer er utført med HD-elementer, mens tak over «høy del» og tak over teknisk rom har korrugerte stålplater. Yttervegg i teknisk rom i plan 2 er utført i bindingsverk, mens stupetårnet er i plasstøpt betong, fortsetter Skjønhaug.

Godt forprosjekt

Han forteller at det ble gjennomført et godt forprosjekt for å minimere utfordringene under byggingen av hallen.

– Vi har gått for gjennomtenkte løsninger. Da råbygget med tak var ferdig montert, ble hele bygget kledd med en asfaltmembran som er limt på. Taket i svømmehallen er et TRP-tak; stålplateprofiler som er spesialbehandlet for svømmehaller. Bygget består for øvrig mest av pussede flater og rå betong, sier Skjønhaug.

Innvendig er gulv og vegger kledd med fliser, og bygget er delt i en våt og en tørr sone. I den våte sonen er samtlige dører og vinduer av aluminium.

Fulldekkende brannvarslings-anlegg

Nes svømmehall forsynes med strøm fra nyinstallert trafo i Neshallen. Spenningssystemet for svømmehallen er 400 V TN-S. Hallen har egen hovedunderfordeling i eget rom i underetasjen, og forsyner derfra underfordelinger for alminnelig forbruk, driftstekniske- og virksomhetstekniske anlegg.

Belysningsanlegget er basert på LED-teknikk, med tradisjonelle lysrørarmaturer (T5) og LED-lyskastere i svømmehallen, i 25-meters hallen med speiloptikk.

– Svømmehallen har fulldekkende brannvarslingsanlegg med akustisk og optisk varsling, samt direkte varsling til Brannvesenet. Det er installert adgangs- og innbrudds-
alarmanlegg basert på berøringsfrie kortlesere på et utvalg av dører. Gjennom Klubben AS sin leveranse er det levert et adgangskontrollanlegg for besøkende badegjester basert på chiparmbånd. Disse gir adgang til garderober, debitering av kioskvarer med mer, sier Skjønhaug.

Antidrukningsanlegg

I 25-meters bassenget og i opplæringsbassenget er det installert antidrukningsanlegg. Stupetårn og sklie overvåkes av et kameraanlegg, likeså varemottaket og publikumsinngangen. Et høyttaleranlegg dekker alle publikumsarealer.

VVS-anlegg
Det er etablert nye stikkledninger for VA, med tilkobling på eksisterende VA-ledninger som selvfalls ledninger.

– Et fordrøyningsbasseng skal også ha kapasitet til en fremtidig barnehage. Anlegget er levert med sanitær-, varme-, sprinkler- og vannbehandlingsanlegg, samt WEB-basert SD-anlegg. Anlegget forsynes med fjernvarme fra Akershus Energi Varme AS, og svømmehallen har fjernvarmeveksler i kjeller som også betjener eksisterende ledningsnett for tappevann til Neshallen. Fjernvarme ble også benyttet til oppvarming i byggeperioden, forklarer Skjønhaug.

Gjenvinner spylevann

Det er montert berøringsfritt dusj-
anlegg med gråvannsgjenvinning og manuell legionella-desinfisering. Romoppvarming er hovedsakelig med gulvvarme i tørre soner, og oppvarming via ventilasjonsluft for våte arealer.

– Ved hoved- og økonomiinngang er det montert vannbårne varmluftsporter. Anlegget er fullsprinklet med nytt sprinkleranlegg og ny sprinklersentral. Det er automatisk vannbehandlingsanlegg for 25-meters bassenget, opplæringsbassenget, aktivitetsbassenget med vannsklie og barne-
bassenget. Anlegget er basert på sandfilter og klorrensing som er etablert i kjeller. Videre er det etablert gjenvinner av spylevann for vannbehandlingsanlegget, som gjenvinner inntil 85 prosent av spylevannet som benyttes for å spyle sandfiltrene til bassengene, utdyper prosjektlederen.

Kommuneglede

Anders Myrvang, prosjektleder i Nes kommune, forteller at de fleste barne- og ungdomsskolene i Nes skal benytte svømmehallen.

– Samtidig skal hallen ha åpent for publikum, og idrettslag og andre foreninger kan få tildelt egne tider, sier Myrvang til Byggeindustrien.

Han er svært glad for at kommunen endelig har fått en topp moderne svømmehall.

– Det er på tide. Allerede da Neshallen sto ferdig på 80-tallet, var det planer om å bygge en svømmehall vegg i vegg med denne. I årenes løp har flere vist initiativ til å få bygget svømmehallen, og det var også private initiativer som førte til at kommunen endelig fattet vedtaket om å bygge hallen, sier Myrvang.

Utomhusanlegget til Nes svømmehall er etablert rundt den nye bygningsmassen som legges inntil eksisterende hall. Arbeidene inkluderer gatevarme til hovedinngang og inngang ved Neshallen.

Svendby Bygg Consult med som rådgiver

Svendby Bygg Consult AS kom inn i prosjektet i 2014 før rådgiverne var kontrahert.

– Vår rolle var å være byggherrens høyre hånd, og vi bisto med å få på plass rådgivergruppa og få utarbeidet anbudsunderlag med tilhørende kalkyler. Prosjektet er gjennomført i henhold til budsjett, avtalt kvalitet og avtalt tid. Vi hadde samtidig rollen som administrativ prosjekteringsleder, sier byggherreombud Ida Berger i Svendby Bygg Consult AS til Byggeindustrien.

Prosjektet var klart for utsendelse til entreprenør for prising 2014/2015, med byggestart høsten 2015. I gjennomføringsfasen hadde Svendby Bygg Consult også byggeledelsen, samt uavhengig kontroll av konstruksjon.

– Vi har således vært med i hele prosessen fra start til slutt, og vi bistår også nå i prøvedriftperioden, sier Berger.


Flere prosjekter