Hoffsborg 3

Administrerende direktør Truls Holm i T.H. Holm AS (til venstre) og prosjekt- leder Trond E. Sverre har lagt et godt stykke arbeid bak seg.

Rett før sommerferien flyttet OPAK inn i splitter nye lokaler på Skøyen i Oslo.

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype: Kontorbygg

Bruttoareal: 2.300 kvadratmeter

Byggherre: Hoffsborg AS

Prosjektleder: Siv.ing. Trond E. Sverre

ARK: Arcasa arkitekter

Kontraktssum eks. mva.: 55 millioner kroner

Leietaker, leder brukergruppe, kvalitetssikring tekniske
løsninger:
OPAK

Rådgivere: RIE: og RIV: Itech | RIBr: Sweco | VVS-konsulent for entreprenører: Eugenius

Entreprenører og leverandører: Betongarbeider/grunnarbeider: Askim Entreprenør | Prefab elementer: Kynningsrud Prefab | Vinduer/klimavegger: Hubro | Tømrer/snekker og brannisolering: MA Totalbygg | Taktekking/Membran: Oslo Papp og Membran | Murer/teglarbeid og fliser: Murmester Rolf Holm | Blikkenslager: Blikkenslagermester Enge | Heis: Kone | Elektro: ØS Elektro | Rørlegger: Christiania Rørleggerbedrift | Ventilasjon: Energima Prosjekt | Himlinger: Berntsen Byggpartner | Glassvegger og dører: Indunor | Spesialglass og baldakin: APS Larvik | Malerarbeid: A.R. Malerteam

Byggeledelsen har sivilingeniør Trond E. Sverre AS hatt ansvaret for på oppdrag av byggherren Hoffsborg AS, og arbeidet startet opp i starten av 2016 med delte entrepriser.

I første etasje av kontorbygget blir det serverings etablissementer. OPAKs nye lokaler er bygget oppå en eksisterende garasje som sto ferdig for fem år siden.

– Utfordringen har vært å tilpasse det nye bygget til denne garasjen. For å få til dette, og for å kunne tilpasse oss kommune-planen for eventuelle eksproprieringer av fortau og vei, har vi måttet forskyve bygget, sier administrerende direktør Truls Holm i T. H. Holm Eiendom AS, holdingselskapet som eier Hoffsborg AS, til Byggeindustrien.

– Frustrert av kommunen

Hoffsborg AS ble etablert på 1930-tallet, som leide ut tomta til OPAK-bygget til ingeniør Tor Furuholmen fra krigens dager og frem til rundt 1980. Den gang gikk eiendomsutvikling for det meste på skinner, men nå uttrykker Holm frustrasjon over Oslo kommune.

– Ja, jeg er frustrert. Nå sies det, etter hva jeg har hørt i Bymiljøetaten, at veien ikke skal utvides eller få rundkjøringer. Fra annet hold i etaten, sies det at det bare skal etableres sykkelvei der. Da hadde vi i så fall ikke hatt behov for å forskyve det nye bygget, noe som har kostet oss flere millioner kroner ekstra. Dette har medført større utgifter og dårligere avkastning på utleie for oss, sier Holm.

Forsterket bærekonstruksjon

Søyler og bærekonstruksjoner i den eksisterende garasjen har blitt forsterket for å tåle det nye bygget.

– Dette hadde vi unngått dersom vi ikke måtte ha vridd bygget. Jeg mener at i reguleringssaker, bør kommunene være en medspiller – ikke en instans som trenerer og fordyrer prosjekter, sier Holm.

Utvendig er bygget kledd med tegl, mens det innvendig er gipsvegger.

– Vi har benyttet en god kombinasjon av tegl og glass for å få et moderne og tidsriktig bygg, hvor miljøet er ivaretatt. Bygget er satt opp med et 100-års perspektiv, noe som gjenspeiles i materialvalget vårt, forteller Trond E. Sverre til Byggeindustrien.

Godt samarbeid

Gulvene er kledd med teppefliser, mens det er keramiske fliser i trapp, våtrom og gangarealer. Vinduene har trelags glass med høy u-verdi.

OPAK inngikk en kontrakt med Hoffsborg AS sommeren 2016, og frem til oktober samme år, utarbeidet de en beskrivelse om hvordan de ønsket lokalene innredet.

– OPAK har ekspertise og spisskompetanse, og er hyppig benyttet av byggherrer for å sørge for at det oppnås de ønskelige kvalitetene. For oss har samarbeidet med OPAK vært profesjonelt og smertefritt. Enkelte utfordringer har vi hatt, men OPAK har vist forståelse for disse. De har bidratt til å løse oppgavene underveis, og vi har hatt et godt forhold til selskapet under hele prosessen, sier Holm.

Tidsriktig design

Ifølge sivilarkitekt Annette Lyngesen i Design & Interiør AS, som har jobbet på oppdrag for Arcasa arkitekter AS, er OPAK-bygget utformet og plassert i henhold til gjeldende reguleringsplan og det eksisterende underjordiske parkeringsanlegget.

– Området er signalisert av røde teglbygg fra ulike årtier, og det var dermed naturlig å velge tegl som passer til områdets byggematerialer, sier Lyngesen til Byggeindustrien.

Hoffsborg 3 fullender et kvartal, hvor de øvrige sider i kvartalet består av bygg fra 1980-tallet.

– I designen av byggets fasader har det vært essensielt å tegne et bygg som fremstår som moderne og nåtidig, og som kan stå opp imot de øvrige byggene, forklarer hun.

Åpne løsninger

Vindusutsparinger fremstår som presise rammer i teglveggen, noe som gir bygget et presist og modernistisk utseende.

– Det er benyttet glassfasadeprofilsystemet Millenium fra HSH som har smale profiler. Alle foringer er utformet i samme materialer og farger som profilene, og vinduene og foringene fremstår dermed som sammenhengende elementer, fortsetter Lyngesen.

Når det gjelder innredningen, er det primært tenkt på åpne løsninger i byggets buede form.

– Bygget er et utleiebygg, så vi har ikke hatt mulighet for å styre innredning. Den åpne løsningen i det buede bygget gir opplevelsen av det utvendige landskapet inne i bygget, noe som også har vært avgjørende for plassering av kontorer og møterom omkring inngangen til etasjene, sier Lyngesen.

Fornøyd leietaker

OPAK-sjefen uttrykker tilfredshet over å ha kommet inn i de nye lokalene på Skøyen.

– Vi flyttet inn 1. juli, og er veldig godt fornøyd med fasilitetene. Beslutningen om å flytte var en konsekvens av en organisasjonsprosess som har pågått over tid. De gamle lokalene våre var mer tilpasset den gamle arbeidsformen en til en, mens i dag jobber man i større grad i team. De nye lokalene er tilpasset samhandling, konstante endringer og kunnskapsoverføring. Dessuten opplever vi en veldig konstruktiv utleier, som ser et langsiktig partnerskap, sier administrerende direktør Jan-Henry Hansen i OPAK.


Flere prosjekter