Gamle Stabekk skole

Etter å ha forfalt i flere år kan Gamle Stabekk skole ta imot årets skoleelever slik den fremsto utvendig da den var ny for over hundre år siden.

Fakta

Sted: Bekkestua, Bærum

Prosjekttype: Rehabilitering

Byggherre: Bærum kommune

Totalentreprenør: Bjerk-Lind Bygg

Byggherreombud: HR Prosjekt

BTA: 4.150 kvm (tre bygg)

Kontraktssum eks. mva.: 106,5 millioner kroner

Arkitekt: Longva Arkitekter

LARK: Lark Landskap

Interiørarkitekt: Cadi

Rådgivere: RIB: Ingeniørplan | RIBr, RIBfy, RIAu: Norconsult | RIV: EM Teknikk | RIE: Cowi | Uavhengig kontroll RIBr: Roar Jørgensen | ITB-koordinator: Øyvind Moen

Underentreprenører og leverandører: Belegg/maler: Academica Malerentreprenøren AS | Grunnarbeider/utomhus: Skaaret landskap | Elektro: Ingeniør Ivar Pettersen | VVS: Vito Teknisk Entreprenør | Murarbeider: Murpartern | Malingsfjerning: Fasadespesialisten | Riving: Norprodukter – Miljø | Skifer: Gudbrandsdal Stein | Stillas: Oslo Stillasutleie | Terrzzo: Respo Terrazzo | Vask: Ark Service | Blikkenslager: Blikkenslagermesteren | Div. maler: S.I. Malerservice og Entreprenør | Systemvegger / himling: Modulvegger | Heis: Heisplan | Idrettsgulv: Parkett & Idrettsgulv | Møbler/fast inventar: Hoff snekkerverksted | Betong: Betongforbedring | Vinduer/dører: Per Bjerke

Gamle Stabekk skole på Bekkestua i Bærum har gjenoppstått i sin opprinnelige drakt, etter at Bjerk-Lind Bygg har totalrehabilitert de tre skolebygningene som ble oppført mellom 1906 og 1926. Skolen er blant de eldste i Bærum og er et landemerke på Bekkestua. Byggene har eksteriørmessig bevaringsstatus og er i reguleringsplanen oppført som spesialområde.

Prosjektet er utført i en totalentreprise og omfatter en bygningsmasse på 4150 kvadratmeter. Kontrakten er på 133 millioner kroner, og hele utbyggingen har en kostnadsramme på 169 millioner kroner inkludert mva. Prosjektet omfatter også etablering av 15 energibrønner og nytt teknisk rom i skolegården, delvis nedsenket mellom to av byggene. I tillegg er det er installert heiser i de tre byggene. Hele utom-
husarealet er også opparbeidet på nytt.

– Dette har vært et veldig spennende prosjekt for oss, og er den største kontrakten vi har signert til nå i kroner og øre, sier prosjektleder Kjell Bjerknes i Bjerk-Lind Bygg.

Entreprenøren, som er ekspert på rehabilitering, har gjennom 30 år opparbeidet seg lang erfaring med store og små prosjekter. Gamle Stabekk skole føyer seg fint inn i rekken av slike større oppdrag, ettersom Bjerk-Lind Bygg også har rehabilitert Møllergata skole i Oslo.

Utvidet skolekapasitet

Bygningene på den 8,5 mål store tomta har stått tomme noen år, etter at de sist ble brukt som midlertidige lokaler for skolefritidsordningen. Det ble bygget ny barneskole på motsatt side av Gamle Ringeriksvei allerede i 2004, og Gamle Stabekk skole skal implementeres som en del av denne og romme mellomtrinnet 5.-7. klasse.

– Stabekk er et område med stor befolkningsvekst. Kapasiteten til nye Stabekk skole var sprengt, og det har vært behov for å utvide fra 2-parallell til 3-parallell skole for de ulike klassetrinnene, sier prosjektleder Erik Paulsrud i Bærum kommune, om bakgrunnen for prosjektet.

Han forteller at tomten til nye Stabekk skole har begrensede utvidelsesmuligheter for nybygg, og kommunen valgte derfor å ta en tilstandsanalyse av bygningsmassen på gamleskolen for å se om den kunne rehabiliteres. Det var aldri snakk om å rive på grunn av vernestatusen.

Gamle Stabekk skole skal tas i bruk til årets skolestart og har en kapasitet på 280 elever. Antall ansatte vil ligge på ca 20.

Utfordringer i grunnen

Prosjekteringen startet på nyåret 2016 og Bjerk-Lind Bygg kunne overlevere bygget til avtalt tid før sommeren 2017.

– Byggene hadde stått tomme i noen år og bar tydelig preg av det da vi startet opp. Pussen falt av veggene, og det var høydeforskjell på gulvene. Vi har strippet ned alt innvendig og bygd opp på nytt, både gulv, himlinger og alle dekker på grunn av brann og lyd. Alle tekniske løsninger er også nye, sier Bjerknes.

Han forteller at prosjektet har gått som planlagt og med god fremdrift, dog med noen utfordringer med grunnarbeidene.

– Vi støtte på fjell, og det ble mye graving og sprenging. Det ble en del støy, hvor vi måtte ta hensyn til beboere og en barnehage i drift på naboeiendommen. I tillegg ble det også utfordrende da vi skulle føre 90 cm store ventilasjonskanaler fra nytt teknisk rom over til to av byggene (A og B). Vi måtte gå gjennom de gamle murene, gjennom kjellergulvet og opp i sjakta, og dette var en krevende jobb, sier han.

Fasade og tak

Longva arkitekters Per Sølvsberg forteller at eksisterende teglfasader opprinnelig var ubehandlet. I nyere tid ble de malt hvite, antagelig på 1950- 60-tallet.

– Dette var en uheldig løsning, som også endret bygning-
enes opprinnelige uttrykk. Det var fra starten et krav fra byggherren at fasadene skulle renses, slik at utseendet ble tilbakeført. Dette innebar også reetablering av originale «pølsefuger», sier han.

Den eksteriørmessige rehabiliteringen har i tillegg omfattet restaurering av gamle vinduer, takene har fått nye sinkbeslag og ny skifer, og det er laget nye bygningsmessige utsmykninger av detaljer som spir etc. 24 av vinduene er restaurert, mens det er laget kopier av de øvrige. Alle vinduene har innadslående vare-
vindu med tolags energiglass.

– Det var en viss spenning knyttet til tilstanden på teglfasaden bak malingen. Resultatet ble imidlertid bra, og teglfasaden fremstår meget vellykket i dag, sier Sølvsberg.

Tekniske krav vs. verneinteresser

Av utfordringer nevner arkitekten spesielt hensynet mellom verneinteresser og tekniske krav etter dagens standard.

– Teknisk forskrift er i første rekke utformet med tanke på nybygg. Når prosjektet består av eldre, verneverdig bebyggelse er det behov for dispensasjoner, noe som har vært tilfelle også i dette prosjektet. Noen problemstillinger har ikke vært mulig å avdekke før i arbeidet med detaljprosjekt. Særlig i underetasjene, med begrensede takhøyder, har det vært utfordrende med tanke på tekniske føringsveier, sier han.

Utomhus

Tomten til Gamle Stabekk skole er romslig, og med hele 8500 kvadratmeter er det god plass for elevene til å boltre seg utendørs. På grunn av det omfattende grunnarbeidet i skolegården, deriblant med bygging av nytt teknisk rom nedsenket i terrenget og 15 energibrønner i bakken, måtte hele utomhusarealet opparbeides på nytt. Nå fremstår skolegården i helt ny drakt med med lekeplass, ballbinge, bordtennisbord, amfi, benker, plener, beplantning, ny asfalt og steinsetting.

– Dette er en betydelig del av entreprisen og utgjør ca 10 millioner kroner, og som vi allerede har fått mange gode tilbakemeldinger på. Vi har hatt en veldig god samarbeidspartner i Skaaret landskap, sier Kjell Bjerknes i Bjerk-Lind Bygg AS.

Han roser også samarbeidet med Bærum kommune og forteller at det har vært en god og ryddig prosess gjennom hele prosjektet.


Flere prosjekter