Adm. dir. og eier Kjetil Bogstad er meget godt fornøyd med den nye Polyseam-fabrikken i England.Ordfører Christine Iredale og adm. dir. Kjetil Bogstad avduker plaketten.Fabrikksjef Andrew Sutulic og adm. dir. og eier Kjetil Bogstad.

Polyseam åpner ny fabrikk i England

Norske Polyseam har åpnet ny fabrikk i Huddersfield i England.

- Med ny fabrikk har vi endelig nådd målet med en komplett miljøvennlig produksjon. Fabrikken er nå Englands mest miljøvennlige innen kjemi, kanskje også i hele Europa, sier adm. dir. Kjetil Bogstad i Polyseam.

Dette betyr blant annet at fabrikken har komplett kildesortering, ingen utslipp og mesteparten av energien kommer fra 2.500 kvadratmeter med solcelle-paneler på taket, hvor også overflødig energi går tilbake til strømnettet for bruk av andre. Fabrikken er ISO 14001 miljøsertifisert.

Vant konkurranse

For tre år siden vant Polyseam en kommunal konkurranse om kjøp av en 13.000 kvadratmeter stor parkeringsplass i sentrum av Huddersfield by, som ble omregulert til næringsformål. Første byggetrinn som nå er fullført og i full drift er på 5.000 kvadratmeter, mens det er planlagt ytterligere 3.000 kvadratmeter neste år med totalt 8.000 kvadratmeter. Byggekostnadene har ligget på cirka 60 millioner kroner pluss tidligere investert cirka 70 millioner kroner i produksjonsutstyr som ble flyttet over fra den gamle fabrikken.

Ved at fabrikken ligger i sentrum av byen, oppfordres de 60 ansatte til å benytte seg av kollektiv transport, som også har innvirkning på miljøet. For de som må kjøre bil er der dessuten bygget ladestasjoner for el- og hybridbiler. For de som kommer på besøk, er der togstasjon i gangavstand med hurtigtog til blant annet Manchester flyplass og London sentrum.

- Alt er lagt til rette for rask og miljøvennlig transport av personer og gods, sier Bogstad.

Fire seksjoner

Fabrikken er adskilt i fire seksjoner med brannvegger av mur og betong.

- Hver seksjon har egen strømforsyning, og er konstruert slik at man kan ha en fullskala brann i en seksjon og fortsette produksjonen i de andre selv mens det brenner. Faktisk kan en seksjon brenne til grunne uten å ha innvirkning på de andre seksjonene, påpeker Bogstad i en pressemelding.

Brannveggene er designet for fire timers brannmotstand.

- Brannvesenet får dessuten varsling direkte via brannalarm, og bruker ikke mange minutter før slokkevann er i tilgjengelig og i bruk. Alle innvendige overflater ble malt med GRAFT Interiørmaling FR-1, som er både brannklassifisert og sikrer ansatte mot innånding av farlige kjemikalier. I stedet for å brannisolere alle lastbærende stålkonstruksjoner, ble kun cirka halvparten beskyttet, designet slik at en bygningskollaps under brann blir styrt vekk fra den meget trafikkerte hovedveien som ligger tett inntil. Dette har heller ingen konsekvens for den totale brannsikkerheten da en brannseksjon ansees som tapt ved brann, og de nærliggende seksjonene er fullt ut beskyttet av brannveggene, sier Bogstad.

Hele bygningen er ventilert, både kontordelen og produksjonshallene. I tillegg til varmegjenvinning er der også aircondition i kontordelen.

- Alle innvendige flater er malt med Polyseam sin egenutviklede interiørmaling helt uten lukt og farlige emisjoner. Faktisk ble veggene i ett 400 kvadratmeter stort lokale malt kun ett par timer før åpningsfesten, og ingen av de 150 gjestene kunne engang lukte at det var nymalt, forteller Bogstad.

I resepsjonen bygges det nå forøvrig en levende vegg bestående av 1.064 planter med eget fullautomatisk vanningsanlegg som skal forfriske luftkvaliteten i hele og dempe akustikken i resepsjonsarealet.

- For å sikre ikke bare dagens drift, men også en fremtidig etterspørsel har fabrikken blant annet åtte produksjonslinjer for tilvirkning av maling med en kapasitet på 8.000 liter i timen, samt fire linjer for fugemasse med kapasitet på 10.000 patroner i timen. Dette gir en mulig produksjonskapasitet per år med inntil 60 millioner liter maling og 75 millioner patroner med fugemasse. I dag utnyttes kun 20 prosent av denne totale kapasiteten, så der er god plass for fremtidig ekspansjon uten ytterligere investeringer i produksjonslinjer, sier Bogstad.

I tillegg produseres blant annet mørtel, sparkel, brannplater, rørmansjetter, brannspjeld, grafitt og kitt.

- Fabrikken er nå fullpakket med produksjonsutstyr uten plass til flere linjer, men det er planlagt en utvidelse av fabrikken med byggestart allerede neste år som blant annet skal inneholde en avdeling for automatisk mekanisk produksjon, påpeker Bogstad.

Markeder
Polyseam har gått fra å være en lokal produsent til å levere i alle verdensdeler. Bare det siste året så har antall land det eksporteres til økt fra 22 til 42 land. Spesielt i Europa, Midtøsten og Sør-Øst Asia så går utviklingen fort.

- Polyseam satser dessuten på land som nylig har åpnet seg for handel, det er opprettet distributører i Iran og det jobbes videre med Myanmar og Cuba. Tidligere så har omsetningen vært beskjeden og det er den fortsatt, men det øker nå raskt med en omsetning i 2017 på cirka 200 millioner kroner, en fordobling fra to år tilbake. Målet er å bli stor, og ambisjonene er en omsetning i milliard klassen i løpet av en ti-års periode, forteller Bogstad.

Teknologisk utvikling
I hjertet av den nye fabrikken finner man selskapets FoU-avdeling, som ifølge dem selv har noen av de beste kjemikere ansatt som finnes innen fagfeltet.

- Vi har tatt ut en rekke patenter de senere år og vunnet mange innovasjonspriser, som blant annet innen kjemiske brannspjeld og fugemasse fritt for emisjoner, sier Bogstad.

Polyseam vant også prisen for beste eksportbedrift i Yorkshire som er landsdelen i England med flest fabrikker, hvor de også har gått videre til landsfinalen senere i år i det prestisjefylte British Chambers of Commerce i London.