Mye nabokrangling

Vi nordmenn liker å tro at vi er relativt rolige, fornuftige og at vi evner å ha en god tone med folkene rundt oss. I stor grad stemmer nok mye av dette – men det ser også ut til at vi har en egen evne til å havne i trøbbel med naboene.

Få ting ser ut til å ergre oss nordmenn like mye som naboens høye trær, tilbygg eller gressklipperbruk på røde dager. Hver eneste uke renner det inn klager til politiet og landets kommuner som vitner om heller dårlig kontakt med naboen. Altfor mange ser ut til å foretrekke å kontakte politiet i stedet for å ta en beroligende prat over gjerdet når noe irriterer i nabolaget. Dette ser vi kanskje aller best via Twittermeldingene politiet sender ut i forbindelse med helligdager.

Selv om dette kan oppfattes som både alvorlig og irriterende av de involverte partene, er heldigvis mesteparten av mer uskyldig art. Det hender likevel også at nabokrangling utarter i fysiske utskeielser. Det går som regel ikke på nevene løs – men gjennom at den ene parten rett og slett får nok, og går løs på naboens eiendom. Dette ser vi blant annet gjennom felling av trær på naboeiendommer, noe som kanskje kan tolkes som relativt uskyldig. Men dette kan resultere i både store bøter og rettsaker som ender med enorme erstatningssummer. Blant annet ble det denne uken kjent at en person i Oppegård er dømt til å betale nær 5000.000 kroner i erstatning etter at han felte naboens trær for å få bedre sjøutsikt. Dette er ikke et enestående eksempel – flere har hentet frem saga og i etterkant opplevd at moroa og en muligens bedre utsikt har kostet dyrt - meget dyrt. I tillegg til erstatningskrav kommer også ofte pålegg om å plante nye trær - og da er jo man like langt. Andre krangler kan handle om hekker og andre buskvekster – samt irritasjon over bruk av motoriserte hageredskaper når kalenderen viser helligdager.

Den kanskje mest kjente nabokrangelen de siste par årene finner vi i Asker, der det hele utartet såpass at den ene parten rett og slett sørget for at naboens uthus ble kappet i to. Her ble «huskapperen» i sommer dømt til fengsel i 120 dager av Asker og Bærum tingrett – men saken er nå anket.

Nabokrangling er et fenomen vi finner igjen over hele landet - og det ser ikke ut til at noen av landsdelene er hverken verre eller bedre enn noen av de andre.

Naboforholdene settes ofte også på prøve i mange utbyggingsprosjekter. Om en utbygger skal i gang med et større boligprosjekt i et etablert boligområde må man nok forvente at eksisterende beboere ofte vil komme med innspill som både kan endre på eksisterende planer og ikke minst sette såpass mange kjepper i hjulene at prosjektet blir kraftig forsinket. Graden av utsettelse vil nok ofte kunne måles etter advokattettheten i nabolaget.

Det er de senere årene lagt inn enkelte restriksjoner på hva man kan klage over og ikke minst hvor mange ganger man kan klage, og dette har hjulpet noe på de mange langdryge og dyre saksbehandlingsprosessene. Men fortsatt er det slik at mange kan komme med innspill som vil påvirke en prosess, selv om man strengt tatt kanskje ikke burde ha mulighet til å komme denne type innsigelser. Man vil selvsagt aldri kunne få frem en løsning som tilfredsstiller alle parter i slike utbyggingsprosjekter – men det burde være mulig å finne bedre løsninger på slike prosesser enn hva vi ofte ser i dag. Dette er selvsagt ikke bare opp til regelverk og tolkning av lovene – dette er også mye opp til hver enkelt – og hvor dypt den iboende kranglefanten sitter i oss. Noen ganger har man all rett til å si stopp – men ofte skjer dette også uten reelle årsaker til å fremme en klage. Mange av oss burde bli flinkere til å ta vare på det gode naboskapet både når det gjelder nåværende og fremtidige naboer.